Röviden

2007. augusztus 30., csütörtök, Világfigyelő
Az al-Kaida újra lecsap Amerikára

Biztos, hogy az al-Kaida újra lecsap az Egyesült Államokra ― nyilatkozott az amerikai Országos Terrorizmusellenes Központ vezetője a Newsweek hírmagazinnak. John Redd nyugalmazott altengernagy szerint ,,elkerülhetetlen" az újabb merénylet.

A szakértő közölte: a terrorhálózat aktívan szervezi, hogyan mérhetné a következő csapást az Egyesült Államokra, de az amerikai hírszerzésnek még nincs annyi információja, amely alapján már konkrét figyelmeztetést adhatna ki, vagy meg lehetne emelni a fenyegetettségi szintet. Redd elmondta, hogy ha az amerikai felderítésnek tudomása volna Oszama bin Laden tartózkodási helyéről, akkor már halott vagy fogoly volna. Amerika üldözi őt, de ,,kemény célpont" — tette hozzá.

További hullámok gárdaügyben

Ha a Magyar Gárda tagjai Szlovákia területére tennék a lábukat, tétovázás nélkül be kell őket zárni ― jelentették ki tegnap Pozsonyban az ellenzéki szlovák Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) vezetői. Ján Carnogursky ügyvéd, volt miniszterelnök, Vladimír Palko, az előző kormány volt belügyminisztere, Frantisek Miklosko volt házelnök és Pavol Minárik képviselő tegnap Pozsonyban rendkívüli sajtótájékoztatón mondták el a magyar―szlovák kapcsolatok megromlása fölött érzett aggodalmaikat. S A kormány minden alkotmányos eszközt megragad annak érdekében, hogy visszaszorítsa, illetve elejét vegye a szélsőséges ideológiák és mozgalmak térnyerésének Magyarországon ― jelentette ki Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a kormányszóvivői tájékoztatón, hozzátéve, hogy a köztársasági elnök nem szólalt meg az ügyben, hanem az osztályvezetőjével üzent. Gyurcsány a kormány állásfoglalását ismertetve azt kérte az államfőtől, a történelmi egyházaktól és a legnagyobb ellenzéki pártszövetségtől, tegyék egyértelművé, hogy osztják azok aggodalmát, akik a szélsőjobb térnyerését érzékelik Magyarországon, továbbá azt is: a Magyar Gárda egyenruhája, retorikája és szóhasználata a neonáci mozgalmakra utal.

Szabadon engedtek tizenkét túszt

Az afganisztáni tálibok szabadon engedtek további négy dél-koreai túszt, három nőt és egy férfit ― ezzel szerda délutánra a 19 fogva tartottból már 12 személy visszanyerte szabadságát. A 12 foglyot három csoportban, három különböző helyszínen és időpontban adták át a tálibok a nap folyamán a Nemzetközi Vöröskereszt afganisztáni képviselőinek Gazni város közelében. A legutóbbi négy túsz szabadon engedésekor a tálibok szóvivője közölte: terveik szerint mára valamennyi dél-koreai túszukat elengedik.

Rádiós botrány

A Lánchíd Rádió internetes honlapjára tegnap délelőtt olyan kép került fel, amely Szetey Gábort, a Miniszterelnöki Hivatal államtitkárát megengedhetetlen és sértő módon ábrázolja; a képet eltávolították, az ügyeletes szerkesztőt és az internetes oldal főszerkesztőjét azonnali hatállyal, rendkívüli felmondással elbocsátották ― közölte a médium. * Ocsmányságnak nevezte Gyurcsány Ferenc, hogy a kormány egyik tagjával megtörténhetett: az egyik rádió internetes honlapján az auschwitzi haláltábor bejárata előtt rózsaszín háromszöggel a mellén ábrázolják. A miniszterelnök erről a kormányszóvivői tájékoztatón beszélt, háta mögött a teljes kabinettel. Gyurcsány úgy fogalmazott, a rózsaszín háromszög maga a fasizmus. * Veress Gabriella, a Lánchíd Rádiótól elbocsátott ügyeletes szerkesztő egyben fideszes önkormányzati képviselő volt, de tegnap kilépett a XX. kerületi Fidesz-frakcióból, és lemondott önkormányzati képviselői mandátumáról, ugyanakkor kilépett a Fideszből és a Fidelitasból is.

Menzel díszvendég Budapesten

Jirí Menzel a ma kezdődő Moziünnep díszvendége, premier előtt vetítik legújabb játékfilmjét, az Őfelsége pincére voltam című alkotást. Az Oscar-díjas cseh rendező sajtótájékoztatón elmondta: Bohumil Hrabal azonos című művét bizonyos motívumok alapján dolgozta fel, egyetlen célja az volt, hogy népszerűsítse a regényt. A négynapos vetítéssorozat keretében Magyarország 44 településén 86 mozi várja a nézőket; több mint 200 filmet láthatnak az érdeklődők. A programban öt premier és nyolc premier előtti vetítés is szerepel.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint lesznek-e újabb szigorítások a koronavírus-járvány miatt Romániában?
eredmények
szavazatok száma 208
szavazógép
2007-08-30: Világfigyelő - x:

Amerikai elnökjelölt a hitelválságról

Az amerikai jelzálogkölcsönzők felelőtlenségét és az azt fedező washingtoni lobbikultúrát teszi felelőssé a ,,nem elsőrendű válságért" szerdán Londonban megjelent cikkében Barack Obama amerikai szenátor (felvételünk), aki a Demokrata Párt elnökjelöltje akar lenni a jövő évi választáson.
2007-08-31: Mi, hol, mikor? - x:

Mi, hol, mikor

Falunapok
Olaszteleken. A falu szülötteit is szeretettel hazavárják a hét végi falutalálkozó rendezvényeire. A holnapi program: 10 órától kézműves-foglalkozás a gyülekezeti házban, 13 órától baranta- (ősi magyar harcművészet) bemutató az iskola udvarán, 15 órától ügyességi versenyek (kerékpár, labdajátékok, zsákbafutás, kötélhúzás), 20 órától Bartha Levente előadása Barangolás világjáró magyarok nyomában témával a gyülekezeti házban.