Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Amerikai elnökjelölt a hitelválságról

2007. augusztus 30., csütörtök, Világfigyelő

Az amerikai jelzálogkölcsönzők felelőtlenségét és az azt fedező washingtoni lobbikultúrát teszi felelőssé a ,,nem elsőrendű válságért" szerdán Londonban megjelent cikkében Barack Obama amerikai szenátor (felvételünk), aki a Demokrata Párt elnökjelöltje akar lenni a jövő évi választáson.

Kezdetben ,,jó ötlet volt" olyanok lakóingatlanhoz segítése, akik korábban nem tudtak volna lakást vásárolni. Idővel azonban a hitelfolyósítók alacsony jövedelmű vásárlókat fizetőképesség-vizsgálat és önerő nélküli, csábító kezdeti kamatozású, a türelmi időszak után viszont robbanásszerűen dráguló hitelekkel ,,tuszkoltak olyan lakásokba, amilyeneket azok soha nem engedhettek volna meg maguknak" ― írta Obama a Financial Times tegnapi számában.

Szinte mindenki ― hitelezők, hitelfelvevők, befektetők ― abban a hitben ringatta magát, hogy ez a tevékenység alacsony kockázattal jár, jóllehet, valójában jelentősek voltak a kockázatok ― írta az amerikai politikus.

Megfigyelők emlékeztetnek: számos szakértő figyelmeztetett ugyan a nem elsőrendű ― nagyrészt fizetőképesség-vizsgálat nélkül eladósodott ― új amerikai ingatlantulajdonosok törlesztési nehézségeinek eshetőségére azóta, hogy az amerikai tartalékbankrendszer (Fed) 2004 júniusában emelni kezdte alapkamatát az addigi rekord alacsony 1 százalékról ― most tavaly június óta 5,25 százalékos a Fed alapkamata ―, de azt természetesen senki sem jósolhatta meg, hogy a halmozódó fizetésképtelenségek miatt mikor robban majd a bomba. A tovagyűrűző nemzetközi hatást a fedezetlen jelzáloghitelekkel és a rájuk alapozott származékos értékpapírokkal kialakult, világméretűvé szélesedett tőkepiaci kereskedelem okozza, e forgalom mérete azonban még a legtapasztaltabb szakértőket is meglepte.

Obama szerint mindebben Washingtonnak is megvolt a maga szerepe: a kormány nem teremtette meg azt a szabályozói-felügyeleti rendszert, amely elejét vehette volna a válságnak. Ennek is megvan az oka: az elmúlt néhány évben, mialatt a ,,hitelcápák" alacsony jövedelmű családokat kergettek anyagi romlásba, a tíz legnagyobb amerikai jelzálogkölcsönző összesen több mint 185 millió dollárt költött lobbizásra Washingtonban annak érdekében, hogy mindezt büntetlenül megúszhassák. A lobbizás vezérelte politikával kell felhagyni annak érdekében, hogy el lehessen kerülni a jelenlegi helyzet ismétlődését.

A szenátor szerint a valós áldozatok azok a milliók, akik betartották a szabályokat, és egyetlen bűnük az volt, hogy olyan lakáskölcsönöket vettek fel, amelyekről a folyósítók azt mondták nekik, hogy megengedhetik maguknak. Normális esetben ezek az adósok jelzálog-refinanszírozással vagy az ingatlan eladásával elkerülhetik a visszabirtoklást. Most azonban sem refinanszírozni nem tudják adósságukat, mert senki nem ad nekik újabb kölcsönt ― nincs ugyanis további, zálogolható vagyonuk ―, sem eladni nem tudják házukat, mert az ingatlanpiac a mélybe zuhant ― áll az elnökjelöltségért küzdő demokrata politikus londoni cikkében.

Obama szerint az egyik megoldási lehetőség olyan alap felállítása, amely hozzásegítené a bajba került adósokat a refinanszírozáshoz vagy lakásuk eladásához. Ezt az alapot a szenátor részben azokból a büntetésekből töltené fel, amelyeket javaslata szerint a felelőtlen vagy csaló hitelfolyósítókra rónának ki. Barack Obama felidézte: olyan törvényjavaslatot is beterjesztett a szenátus elé, amely a jelzálogcsalókat bűnözőnek nyilvánítaná, éspedig azért, ,,mert azok".

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint lesz-e előrehozott parlamenti választás idén?







eredmények
szavazatok száma 1156
szavazógép
2007-08-30: Világfigyelő - x:

Mérséklődő erdőtüzek

Tovább pusztítottak az erdőtüzek tegnap a görögországi Peloponnészosz-félszigeten és Évia szigetén, de csökkent a számuk és hevességük az előző napokhoz képest. Tegnap mintegy harminc tűz pusztított továbbra is az országban, amelyek közül délutánig hetet sikerült lokalizálni.
2007-08-30: Világfigyelő - Mózes László:

Röviden

Az al-Kaida újra lecsap Amerikára
Biztos, hogy az al-Kaida újra lecsap az Egyesült Államokra ― nyilatkozott az amerikai Országos Terrorizmusellenes Központ vezetője a Newsweek hírmagazinnak. John Redd nyugalmazott altengernagy szerint ,,elkerülhetetlen" az újabb merénylet.