Külföldi hírek

2007. augusztus 31., péntek, Közélet
A munkaerő-korlátozás eltörlését javasolják

A Liberális Gazdasági Kabinet azt javasolja a kormánynak, hogy 2008. január 1-jével törölje el a romániai és bulgáriai munkaerő magyarországi munkavállalásának korlátozását ― jelentette be Kóka János, az SZDSZ elnöke, gazdasági és közlekedési miniszter a testület alakuló ülését követő sajtótájékoztatón tegnap.

,,Tegyük lehetővé az Európai Unióhoz most csatlakozó országok polgárai számára a szabad magyarországi munkavállalást" ― fogalmazott a pártelnök. Kóka János szerint, mivel Magyarország ragaszkodik ahhoz, hogy az uniós országok maradéktalanul nyissák meg munkaerőpiacukat a magyar munkavállalók előtt, ezért Magyarországnak is fel kell oldania a korlátozásokat.

Kiszabadultak a dél-koreai túszok

A tálibok utolsó hét dél-koreai túsza is visszanyerte szabadságát tegnap ― közölték Afganisztánban. A hírt egy tálib szóvivő jelentette be, s utóbb Gazni tartomány kormányzója is megerősítette. A szélsőséges iszlamisták szerdán engedtek el tizenkét személyt a még fogságukban levő tizenkilenc közül, közel hathetes fogság után. Összesen huszonhárom dél-koreai segélymunkást ejtettek túszul július 19-én a dél-afganisztáni tartományban. A huszonhárom fogoly közül kettőt kivégeztek a tálibok, két beteget pedig elengedtek.

Riadalom arab beszéd miatt

Órákon át vesztegelt felszállás előtt egy amerikai repülőgép a kaliforniai San Diegóban, mert egy utas arab nyelven beszélő és szerinte furcsán viselkedő utasokra panaszkodott. Senkit nem vettek őrizetbe, semmilyen törvényellenes dolog nem történt. Az amerikai közlekedésbiztonsági felügyelet azzal magyarázta az esetet, hogy a gépet ,,a fedélzeten észlelt gyanús tevékenység" miatt kellett visszatartani.

Olaszországi őrizetbevétel

Negyven személyt vett őrizetbe az olasz rendőrség a németországi Duisburgban augusztus elején elkövetett, hat olasz állampolgár életét kioltó gyilkossággal kapcsolatban. A dél-olaszországi Reggio Calabria rendőrségének közlése szerint az előállított személyek a Ndrangheta nevű, nagy hatalmú calabriai maffia tagjai. Az őrizetbe vett személyeket többek között gyilkossággal, maffiakapcsolatokkal és fegyverkereskedelemmel vádolják.

Hozzászólások
Szavazás
Tavalyhoz képest Ön szerint idén miként alakul a jövedelmi helyzete?
eredmények
szavazatok száma 588
szavazógép
2007-08-31: Belföld - Páljános Mária:

Belföldi hírek

Kihallgatják a védelmi minisztert
A szenátus védelmi bizottsága tegnap úgy döntött, hogy kihallgatásra hívja Teodor Meleşcanu védelmi minisztert. Cristian Diaconescu, a szenátus védelmi bizottságának elnöke elmondta, szeptember 11-én várják kihallgatásra Teodor Meleşcanut, mert több feljelentés érkezett repülőgépek beszerzési eljárásáról. Diaconescu szerint a feljelentések már lefolytatott, illetve folyamatban levő beszerzési akciókról szólnak. Meleşcanut azért hívják kihallgatásra, hogy tisztázza a helyzetet.
2007-08-31: Közélet - Mózes László:

Szeptemberben kezdődik a termelés (Új munkahelyek az autóiparban)

Szeptember 10-én autóipari alkatrészek gyártása kezdődik Sepsiszentgyörgyön a Valkes Kft. csarnokában — tájékoztatott Kese László, a gyár vezetője. A beruházó a magyarországi Valid Group, az új létesítményben jövő hónap végére közel kétszázan dolgoznak majd, de összesen 420—440 személy foglalkoztatását tervezik.