Belföldi hírek

2007. augusztus 31., péntek, Belföld
Kihallgatják a védelmi minisztert

A szenátus védelmi bizottsága tegnap úgy döntött, hogy kihallgatásra hívja Teodor Meleşcanu védelmi minisztert. Cristian Diaconescu, a szenátus védelmi bizottságának elnöke elmondta, szeptember 11-én várják kihallgatásra Teodor Meleşcanut, mert több feljelentés érkezett repülőgépek beszerzési eljárásáról. Diaconescu szerint a feljelentések már lefolytatott, illetve folyamatban levő beszerzési akciókról szólnak. Meleşcanut azért hívják kihallgatásra, hogy tisztázza a helyzetet.

Forrongás a bizalmatlansági indítvány körül

Mircea Geoană, az SZDP elnöke tegnap kijelentette, pártja abban a helyzetben van, hogy be kell bizonyítania az állampolgároknak, nem támogat egy népszerűtlen és inkompetens kormányt. Az SZDP Neamţ megyei tagjaival való találkozón Mircea Geoană rámutatott, az SZDP egyetlen esélye, hogy tisztázza, hol áll a párt — vagy ellenzékben, vagy hatalmon. Ugyanakkor ,,döntenünk kell a kormány sorsáról. Nem az a legfontosabb célunk, hogy az SZDP kormányra jusson" — mondta Geoană. t Gheorghe Flutur, az LDP ügyvezető igazgatója úgy véli, hogy az SZDP által bejelentett bizalmatlansági indítvány a párt ,,útlevele" a kormányba, a harmadik Tăriceanu-kabinetbe, s ez Dinu Patriciu és Adrian Năstase ,,megvalósult álma" lesz. ,,Călin Popescu Tăriceanunak is hasznára válik a bizalmatlansági indítvány, mivel így meg tudná magyarázni pártjának az SZDP bejutását a kormányba. Az SZDP kezeskedett a második Tăriceanu-kabinetnek, de most belátják, hogy ez nem volt okos ötlet" — mondta az LDP ügyvezető elnöke. Flutur úgy véli, hogy a választók rendszerváltás utáni legnagyobb elárulásának leszünk tanúi.

Megbírságolták a Danone-t

Az Országos Állat-egészségügyi és Élelmiszer-biztonsági hatóság 10 000 lejes bírságot rótt ki a Danone Románia tejtermékgyártó vállalatra, mert nem jelentette be a nyersanyagimportot, ahogyan azt a törvény előírja — közölte tegnapi sajtótájékoztatóján Jacques Ponty, a vállalat vezérigazgatója. Elmondta, a Danone cég nem hozza forgalomba azokat a joghurtokat, amelyeket a dioxinfertőzés gyanúja miatt korábban visszavont a piacról, és szavatossági idejük szeptember 11-én járna le, bár a budapesti laboratórium analízisei kimutatták, hogy ezek alkalmasak a fogyasztásra.

Lezuhant egy repülő

A szomszédos Brassó megyében, Barcaszentpéter határában tegnap reggel lezuhant egy kétszemélyes kisrepülőgép, a fedélzetén levő Ioan Vancea, a Iosif Şilimon repülős klub elnöke, és Sebastian Petri, a klub tanulója életét vesztette. Vancea három nap múlva ment volna nyugdíjba. A baleset oka még ismeretlen. Az ilyen kis sportgépeknek nincs fekete dobozuk. A gép még új volt, és minden műszaki vizsgája naprakész.

Hozzászólások
Szavazás
Tavalyhoz képest Ön szerint idén miként alakul a jövedelmi helyzete?
eredmények
szavazatok száma 588
szavazógép
2007-08-31: Belföld - x:

Hírsaláta

MÉG EZ IS. Igen sok orvos és egészségügyi asszisztens ment el vagy készül az unió államaiba, az előbbiek száma idén meghaladta a 2000-et, az utóbbiaké 1700 körül mozog. Szakértők szerint, ha a folyamat nem áll le, 2014-re összeomlik a hazai egészségügyi rendszer. (Gândul)
2007-08-31: Közélet - Mózes László:

Külföldi hírek

A munkaerő-korlátozás eltörlését javasolják
A Liberális Gazdasági Kabinet azt javasolja a kormánynak, hogy 2008. január 1-jével törölje el a romániai és bulgáriai munkaerő magyarországi munkavállalásának korlátozását ― jelentette be Kóka János, az SZDSZ elnöke, gazdasági és közlekedési miniszter a testület alakuló ülését követő sajtótájékoztatón tegnap.