Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Benedek Elek: A kecskebékák királya

2007. szeptember 1., szombat, Kiscimbora

Elmondom nektek egy-két szóval, mért van a kecskebékák királyának púp az oldalán. Réges-régen, még az ántivilágban lehetett, a kecskebékáknak is volt királya, hanem ezt csak úgy hallották az emberek hírből, de nem tudták, hogy melyik a király közülök, mert mind egyformák voltak.

Egyszer aztán egy király (egy igazi király) kihirdette, hogy száz pengő forintot ad annak, aki megmutatja neki a kecskebékakirályt. Az egész országban csak egy táltos fiú akadt, aki miről, miről nem, elég az, hogy megismerte a kecskebékák királyát, odavezette a királyt ahhoz a tóhoz, s megmutatta:

— Ihol, felséges királyom, ez a kecskebékák királya.

Erre megszólalt a kecskebékák királya:

— Brekeke, igaza van ennek a fiúnak, én vagyok a kecskebékák királya.

Na, a király egyszeriben ki is fizette a fiúnak a száz pengő forintot, de a fiún egy szál ing volt, egyéb semmi ruházat, nem tudta, hogy hová tegye a száz forintot. Látta a kecskebékák királya, hogy a fiú nem tudja, mitévő legyen a pénzével, mondta neki:

— Add ide, én majd jól elrejtem, ha szükséged lesz rá, visszaadom.

A fiú oda is adta a pénzt, a béka lenyelte, de úgy megakadt a gyomrában, hogy sem vissza nem tudta adni, sem el nem bírta emészteni, s egy jó nagy púp kerekedett az oldalán a száz pengőtől.

Azóta könnyű megismerni a kecskebékák királyát, mert púp van az oldalán.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye a koronavírus miatt elrendelt hatósági intézkedésekről?
eredmények
szavazatok száma 1794
szavazógép
2007-09-01: Kiscimbora - x:

Benedek Elek: Félsz

Volt egyszer egy király, s annak a királynak egy olyan kedves kutyája, hogy azt a világ minden kincséért másnak nem adta volna. A királynak egyetlen leánya volt, azt is eljegyezte a szomszéd királyfi. Ennek a királyfinak erősen megtetszett a kutya, hanem a királytól nem is merte kérni. Nem is kérte a királytól, hanem kérte a jegybéli mátkájától, addig kérte, addig istenkedett neki, hogy egyszer sem a király, sem a királyné nem volt otthon, odaadta a kutyát a királyfinak.
2007-09-01: Kultúra - Sylvester Lajos:

A Székely Mikó Kollégium évjáratévkönyve (Mi, az ’52-esek)

Manapság gyakoriak az osztálytalálkozók, tobzódunk a gyülekezési szabadságban-szabadosságban, van olyan osztály-, évfolyam-összejövetel, amely egy lére megy, de van másféle is. Itt van mindjárt az utóbbiról a Kónya Ádám és Botos Ferenc összeállította, album formátumú kiadvány, amely a Mi, az ’52-esek címmel jelent meg, eligazító alcímként A Székely Mikó Kollégiumtól a Magyar Fiú- és Leánylíceumig olvashatjuk a mélyfekete borítón, amelyen az ’52 mint valami nagy sorsfordulót jelző történelmi dátum jelenik meg.