Részleges megállapodásLesz erdélyi magyar kerekasztal

2007. szeptember 1., szombat, Közélet

Újabb elvi kérdésekben egyeztek meg tegnap Kolozsváron az RMDSZ és a Tőkés László református püspököt, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnökét támogató civil szervezetek munkacsoportjai, de a megállapodásról szóló végső döntést jövő hétre halasztották.

A tárgyalások eredményét Kelemen Hunor, az RMDSZ ügyvezető elnöke és Szilágyi Zsolt, a püspök kampányfőnöke ismertette. Kelemen elmondta: megegyeztek abban, hogy létrehozzák az úgynevezett erdélyi magyar kerekasztalt. Közös nevezőre jutottak e párbeszédre alkalmas fórum témáiról és összetételéről. Az RMDSZ és a Tőkést támogató civil szervezetek paritásos alapon jelölik ki majd küldötteiket.

A tegnapi tárgyalás fontos napirendi pontja volt a román és a magyar állami pénzekből működtetett támogatási rendszer. Ennek megreformálásáról elvben megegyeztek a felek, a konkrét szabályokat a kerekasztal hivatott majd kidolgozni. Ugyanez a fórum tervezné meg a jövő évi parlamenti választásokon való együttműködést, amiről már korábban elvi megállapodás született.

Kelemen Hunor hozzátette: az RMDSZ kapott a másik féltől egy cselekvési tervet azokról a témákról, amelyekben nem sikerült megegyezni.

A dokumentumban Tőkésék konkrét határidőket és törvénykezdeményezési javaslatokat fogalmaztak meg. Úgy döntöttek, az esetleges végső megállapodásról Markó Béla RMDSZ-elnök és Tőkés László legkésőbb csütörtökön megtartandó újabb találkozóján határoznak majd. Az RMDSZ azt is javasolta, hogy a november 25-i romániai EP-választási jelöltlista első két helyét az RMDSZ és az EMNT elnökei foglalják el. Kelemen szerint ennek az lenne az üzenete, hogy nem csak az EP-választásról van szó, hanem hosszabb távú partnerségről is. Szilágyi Zsolt az MTI kérdésére elmondta: egyelőre csak tudomásul vették az ajánlatot, arról még nem döntöttek, hogy elfogadják-e.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye arról, hogy Sepsiszentgyörgyön a járványügyi vörös forgatókönyv lépett életbe?

eredmények
szavazatok száma 902
szavazógép
2007-09-01: Világfigyelő - Mózes László:

Röviden

Ötpárti sajtóértekezlet a Magyar Gárdáról
A kormány a Polgári Törvénykönyv módosítását kezdeményezi a vallási, nemzeti és etnikai kisebbséghez tartozó, illetve a szexuális orientáció miatt kisebbségben lévő személyek védelmében ― mondta Gyurcsány Ferenc, az MSZP elnöke, miniszterelnök tegnap Budapesten a Magyar Gárdáról tartott ötpárti nemzetközi sajtóértekezleten.
2007-09-01: Közélet - Albert Levente:

Fotótábor Sepsiszentgyörgy határában

7-es Diák Fotótábor — ezt a nevet a diákok adták a tábornak, mert a helyszín, ahol összegyűltek fotózva dolgozni és szórakozni, hét kilométerre van Sepsiszentgyörgytől, az előpataki út mellett, egy hétig tart, és hetes csoportokban folyik a munka.