Röviden

2007. szeptember 1., szombat, Világfigyelő
Ötpárti sajtóértekezlet a Magyar Gárdáról

A kormány a Polgári Törvénykönyv módosítását kezdeményezi a vallási, nemzeti és etnikai kisebbséghez tartozó, illetve a szexuális orientáció miatt kisebbségben lévő személyek védelmében ― mondta Gyurcsány Ferenc, az MSZP elnöke, miniszterelnök tegnap Budapesten a Magyar Gárdáról tartott ötpárti nemzetközi sajtóértekezleten.

Navracsics Tibor szerint kétségtelen, hogy a Magyar Gárda rossz Magyarországnak, a Fidesz frakcióvezetője ugyanakkor hisztériakeltéssel vádolta Gyurcsány Ferencet. Az értekezletet kezdeményező MDF elnöke, Dávid Ibolya azt hangsúlyozta, hogy egyértelművé kell tenni, Magyarország polgárainak békés többsége nemet mond a gárdákra és a rossz emlékű szimbolikát másoló csoportokra. Magyarországon nincs fasizmus és fasiszta veszély ― mondta Eörsi Mátyás, az SZDSZ frakcióvezetője és Harrach Péter, a KDNP alelnöke. A liberális politikus hangsúlyozta: az Országgyűlésben ― a térség többi parlamentjével ellentétben ― nincs olyan párt, amely radikálisnak lenne minősíthető.

Beperelik a kormányt

Büntetőfeljelentést tesz a kormány ellen a Magyar Gárda, és vitára hívja az őket rágalmazó parlamenti pártok vezetőit ― közölte Vona Gábor, a szervezet elnöke tegnap. ,,Nem vagyunk sem nácik, sem fasiszták, sem pedig félkatonai szervezet, minden ilyen rágalmat visszautasítunk" ― jelentette ki Vona Gábor sajtótájékoztatón. A Magyar Gárda és a szervezetet életre hívó Jobbik Magyarországért Mozgalom elnöke úgy fogalmazott: egyesületüket törvényesen bejegyezte a bíróság, törvényes keretek között működik, és teszi azt a jövőben is.

Megemlékezések Dianáról

,,A média reflektorfénye mögött nekünk, két szerető gyermekének ő egyszerűen a legjobb anya volt a világon" ― e szavakkal emlékezett édesanyjára, az éppen tíz éve elhunyt Diana hercegnőre kisebbik fia, Harry herceg a Londonban tartott tegnapi évfordulós megemlékezésen. A könnyeivel küszködő Harry a Királyi Lovas Testőrség laktanyájának kápolnájában tartott hivatalos emlékező istentiszteleten nem véletlenül helyezte el a félmondatos oldalvágást a sajtón. Diana ― Károly brit trónörökös akkor már elvált felesége ― 1997. augusztus 31. hajnalán lesipuskás fotósok motoros hadától üldöztetve halt meg Párizs egyik közúti aluljárójában, amikor a fotósokat lerázni próbáló ― a rendőrségi vizsgálat által amúgy erősen ittasnak talált ― sofőrje 100 kilométeres sebességgel nekivezette az egyik pillérnek a Mercedest. A tizedik évforduló csendes megemlékezésén azonban Harry herceg félmondatán kívül egyetlen szó sem hangzott el az okokról és a sajtó korabeli viselkedéséről.

Csillapodtak a görögországi erdőtüzek

Minden ,,frontvonalon" csillapodott tegnapra a görögországi Peloponnészosz-félszigeten és Évia szigetén egy hete pusztító erdőtüzek hevessége, a helyszínre látogató Danuta Hübner uniós biztos pénzügyi segítségnyújtást ígért Görögországnak. A görög tűzoltóság illetékese úgy nyilatkozott, hogy a helyzet jól alakul, közvetlenül már egyetlen települést sem fenyegetnek a lángok. Az erőfeszítéseiket egy hete három súlyos, nagy kiterjedésű erdőtűz felszámolására összpontosító tűzoltók munkáját segíti, hogy alábbhagyott a szél erőssége. Az egy hete pusztító görögországi erdőtüzek több mint hatvan ember halálát okozták, s mintegy 200 000 hektárnyi erdő, olajliget és cserje vált a lángok martalékává. Továbbra is feszült a helyzet, mert az ország déli részében péntektől vasárnap délutánig negyven Celsius-fokos hőmérséklet várható, és helyenként még pénteken is kiújultak a tüzek.

Lavrov: elfogadható Koszovó felosztása

Oroszország elfogadja a dél-szerbiai Koszovó tartomány felosztását, ha abba mindkét fél, azaz Belgrád és a koszovói albán többség is beleegyezik ― jelentette ki tegnap az orosz külügyminiszter. A Koszovó esetleges felosztásának orosz támogatását firtató kérdésre válaszolva Szergej Lavrov leszögezte: maguknak az érintett feleknek ― Belgrádnak és az albán vezetésű koszovói kormánynak ― kell megoldaniuk Koszovó sorsát. Az Oroszország, az Európai Unió és az Egyesült Államok megbízottjai által alkotott ,,trojka" közvetítésével a felek jelenleg tárgyalásokat folytatnak az ideiglenes ENSZ-igazgatás alatt lévő tartomány státusának rendezéséről. * Szerbia megtorlással fenyegetőzött tegnap arra az esetre, ha Koszovó kikiáltaná függetlenségét, és ha külföldi országok külön államként ismernék el a szakadár dél-szerbiai tartományt.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint lesznek-e újabb szigorítások a koronavírus-járvány miatt Romániában?
eredmények
szavazatok száma 210
szavazógép
2007-09-01: Világfigyelő - x:

Jirí Menzel: érdemes mesét mondani

Jirí Menzel reméli, hűségesek maradnak hozzá a nézők, s úgy látja, ma is érdemes még mesét mondani — az Oscar-díjas cseh rendező Budapesten nyilatkozott az MTI-nek filmjeiről, a történetmesélésről, a multimédia és az internet koráról.
2007-09-01: Közélet - x:

Lesz erdélyi magyar kerekasztal (Részleges megállapodás)

Újabb elvi kérdésekben egyeztek meg tegnap Kolozsváron az RMDSZ és a Tőkés László református püspököt, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnökét támogató civil szervezetek munkacsoportjai, de a megállapodásról szóló végső döntést jövő hétre halasztották.