Földrengés csípőből

2007. június 6., szerda, Magazin

Ütemes és összehangolt csípőringatásra szólították fel egy németországi koncert közönségét hétfőre virradó éjszaka, és nem eredménytelenül: ötvenezer ember kezdett riszálni, mire a műszerek földmozgást jeleztek.

A Köln mellett tartott Rock am Ring nevű fesztiválon éppen az utolsó fellépő, a Wir sind Helden játszott vasárnap késő este, amikor a kísérlet vezetői felpattantak a színpadra, és előadták a nagy tervet, mire a rajongók mind ringatózni kezdtek. A környéken felállított mérőműszerek adatai szerint az akció időtartama alatt a föld huszad milliméternyit táncolt ide-oda másodpercenként négyszer. A színpadtól egy kilométerre is lehetett érezni a rengéseket. ,,Megmutattuk, hogy csípőringatással is meg lehet mozgatni a földet" ― mondta Ulrich Grünewald szerkesztő, a WDR német közszolgálati televízió munkatársa. Az akció a Quarks and Co. című tudományos magazinműsor kísérletsorozatának része volt. A WDR játékos kísérleteiben azt a kérdést vizsgálták, hogy mi lenne, ha az 1,3 milliárd kínai egyszerre ugrálna. Először tornászokkal ugráltattak szaltót, majd 45 focista mozgatta a csípőjét egyszerre. Minden alkalommal mérték, hogy a mozdulatoknak milyen földtani hatásuk van. Az ötvenezres össznépi ringatózás volt a kísérlet csúcspontja.

Hozzászólások
Szavazás
Készül-e ön nyaralni idén?eredmények
szavazatok száma 692
szavazógép
2007-06-06: Magazin - x:

Gyémántkoponya

Feltehetően a kortárs művészet legdrágább, ötvenmillió font (240 500 000 lej) értékű alkotását mutatta be legújabb londoni kiállításán Damien Hirst, aki gyémánttal borított be egy 18. századból származó emberi koponyát — jelentette a hét végén a BBC internetes hírszolgálata.
2007-06-06: Magazin - x:

Hogy mik vannak?

Fogorvos lett a kasszafúró
Fogorvost ostromoltak meg éjnek évadján rendőrök Németországban, de nem azért, mert fájt a foguk, és még csak nem is a fogorvosra fájt a foguk, hanem egy kasszafúróra.