Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Politikusaink szappanoperája

2007. szeptember 1., szombat, Máról holnapra
Farkas Réka

Szappanopera-szerűen húzódik-halasztódik a romániai magyar megegyezés. Az RMDSZ és a Tőkés Lászlót támogató szervezetek képviselői hétről hétre asztalhoz ülnek, majd az izgalmat jelentő végkifejletet, az eredményt mindig jövő hétre ígérik.

Az RMDSZ szószólói a szereposztás szerint a bizakodó hőst alakítják, mindig optimistán nyilatkoznak, előrelépésről számolnak be, és pozitív végkifejletet remélnek. A másik oldal szkeptikus, bizalmatlan, és bár elismeri, a megbeszélés nem volt értelmetlen, arról nyilatkozik, nem történt előrelépés. A főszereplők — Markó és Tőkés — háttérbe vonultak, megadták a rajtot, és a befejezésnél ígérik újabb jelenésüket. Közben persze fel-feltűnnek, nyilatkoznak, Markó feszült nyugalommal, felsőbbrendűen, Tőkés keserűen, olykor dühösen. Jó kis mozinak is tekinthetnénk az egész színjátékot, ha nem lenne véresen komoly a tétje.

S talán pont a téttel és a komolysággal magyarázható, hogy nem született gyors megegyezés. Az RMDSZ-nek, bármennyire tagadják, jövője forog kockán. Ha megállapodnak, változtatnia kell eddigi diktatórikus, néhány személy kezében összpontosult politikáján, ha nem sikerül a kiegyezés, akkor megmaradása kerül veszélybe. Nem máról holnapra, de egy-két éven belül felőröli önmagát. A másik oldal sem kockáztat keveset, hisz ha kiegyezik, fennáll annak a veszélye, hogy nem tudja megvalósítani elképzeléseit, rafinált politikusokkal kell majd naponta megküzdenie, és félő, hogy még az igen konkrét programpontok, ütemterv ellenére is csapdába sétál, nem tágítja, de beszűkíti mozgásterét. Ha Tőkés László függetlenként indul, megtörténhet, hogy győztesen kerül ki, de az is, hogy elveszíti a választásokat. Akkor pedig hosszú évekre felszámolódik a romániai magyar ellenzék, s lehet, nem sok-sok esztendőre, de megerősödik az RMDSZ jelenlegi vezetőségének teljhatalma. S mindezek csak a személyekre, politikai csoportosulásokra mért kockázatok. A romániai magyarság számára ennél is nagyobb a tét.

Jövő pénteken Markó és Tőkés találkozóján dől el, van-e közös jövő, vagy külön utakon próbálkoznak a felek. Az eddigi nyilatkozatok, ajánlatok alapján nehéz elhinni, hogy az RMDSZ vezetői elfogadják Tőkésék követeléseit, politikai és gazdasági hatalmon egyaránt osztozniuk kellene. Az ellenzék igen pontosan megfogalmazta, mit akar, Markóéknak öt nap áll rendelkezésükre, hogy eldöntsék, melyik utat választják. Mi pedig szurkolhatunk egyik vagy másik főszereplőnek, de lassan már remélni sem merjük, hogy ,,happy end"-del végződhet a romániai magyar politikai szappanopera.

Hozzászólások
Szavazás
Tart-e a koronavírus-járvány második hullámától?eredmények
szavazatok száma 242
szavazógép
2007-09-01: Közélet - Iochom István:

Kézdiszéki vőfélyek találkozója Ikaváránál

A Háromszéki Magyarok Világtalálkozóján Kézdivásárhely főterén bemutatott lakodalmas szokás nyomán gondolt arra a gelencei Bara-Kádár Imre, hogy szervezzenek felső-háromszéki vőfélytalálkozót. A sikeres összejövetel házigazdája Niczuly Ödön csernátoni vőfély és Ágoston József, az alsócsernátoni Petőfi Sándor Művelődési Otthon igazgatója volt.
2007-09-01: Közélet - x:

Milyen gazdagok a székelyek?

Ezzel a címmel végzett gazdasági helyzetfelmérést Székelyföldön a Cotidianul bukaresti napilap. Utánajártak, mennyit is keresnek a székelyek Hargita és Kovászna megyében, vannak-e befektetők a térségben.