Belföldi hírek

2007. szeptember 1., szombat, Belföld
Jelentkezett a tízmillió euró nyertese

A Román Lottótársaság sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a hatos lottó vasárnapi nyertese átvette nyereményét. A sajtótájékoztatón a harmincéves călăraş-i férfi telefonon vett részt, kilétét ugyanis biztonsági okokból nem fedik fel.

Vasárnap a román lottó legnagyobb nyereményét sorsolták ki, mely tizenöt héten át hatos találat hiányában gyűlt fel. A lottótársaság szóvivője elmondta: a nyertes átlagember, nős, a romániai átlagfizetésnek megfelelő havi bérből él, nagyobb beruházásait bankhitelekből fedezte. Arra a kérdésre, hogy mit kezd a megadózva is több mint hétmillió euró nyereménnyel, a nyertes telefonon elmondta, még nem tudja, túl sok pénz ahhoz, hogy gyorsan dönthessen. Még fiatal, van ideje gondolkodni. A lottótársaság szóvivője szerint azt viszont jól tette, hogy nem várt tovább a pénz átvételével — egy évig is várhatott volna —, mert naponta 75 millió régi lejt veszít. A valószínűsége, hogy a román lottón nyerjen valaki, 1 a 14 millióhoz.

Az utolsó percig

Az őszi parlamenti ülésszak és az EP-választások kampányának kezdete előtt a román politikában teljes a káosz, kialakulatlanok a táborok, nem lehet még tudni, ki kivel tart. Nyári egyetemeken és találkozókon nyilatkoznak és vélekednek, röpítik egymás felé nyilaikat a pártok vezetői. Boc, a DP elnöke az SZDP és az NLP közti titkos megállapodásokra célozgat, Călin Popescu Tăriceanu, az NLP elnöke szerint pedig mind az SZDP, mind a DP csak a konfliktust és a veszekedést keresi, de egyik párt sem tud felmutatni konkrét, a országot előre vivő kezdeményezést, megvalósítást.

Stolojan az aljas rendszerről

A Liberális Demokrata Párt nem lép kormányra egy meg nem reformált SZDP-vel és a Călin Popescu Tăriceanu csoportja által vezetett NLP-vel, amely elárulta a DA Szövetség eszméit — jelentette ki tegnap Theodor Stolojan, az LDP elnöke az ifjú liberális—demokraták Mamaián tartott nyári egyetemén. Stolojan szerint az SZDP gondokkal küszködő párt, amely próbál reformálódni, de ez nem fog sikerülni a párton belül. ,,Románia számára sajnálatos, hogy a baloldalt az SZDP képviseli, mely nem egy korszerű párt, és amelyet nem demokratikus elvekre alapítottak" — mondta Stolojan. Úgy véli, az SZDP-nek nincs európai elhivatottsága, és fontos lenne, hogy korszerű szocialista párttá váljék. ,,Ha az SZDP visszatér a kormányba, Romániában állandósulnak az aljas rendszerek. Az aljas rendszer nem csupán magát a lopást jelenti, hanem egy olyan törvényes rendszer létrehozását, amely szabadon rabolja a közvagyont" — mondta Stolojan, aki szerint a miniszterelnök ahelyett, hogy megsemmisítené az aljas rendszert, védi azt. Hozzátette: a jelenlegi politikai helyzetben az előrehozott választások jelentenék a megoldást.

Mától drágább a vonatjegy

A Román Személyszállító Vasúttársaság mától 8,1 százalékkal emelte a vasúti menetjegyek árát. A legutóbbi áremelés június elején volt.

Lázadás egy bukaresti piacon

Tegnap összecsapásra került sor a bukaresti Obor piaci árusok és a rendfenntartó erők között, amelynek következtében öt rendőr szorult kórházi kezelésre. A botrányt azt robbantotta ki, hogy éjjel a polgármesteri hivatal lebontatta a piaci standokat, előkészítve a terepet egy bevásárlóközpont építésének elkezdéséhez. Reggel a standjuk hűlt helyét találó kofák előbb tüntetni kezdtek, majd amikor a piac igazgatója kihívta a közösségi rendőröket, szabályos tömegverekedés tört ki. A rendőrök kövekkel és késekkel megtámadott kollégáikat csak könnygáz bevetésével tudták kiszabadítani. Az árusok újságíróknak elmondták, hogy semmit nem tudtak a készülő munkálatról, s a lebontott és elhordott standok rekeszeiben árujuk és cégirataik vesztek oda. A polgármesteri hivatal képviselője viszont azt mondta, hogy az akciót régen előkészítették, minden árus hivatalos, írásos értesítést kapott, sőt, akiknek rendben minden iratuk és szerződésük, új árusítóhelyeket is kijelöltek. Tegnap este a konfliktus még tartott, az árusok bejelentették, hogy éjszakára sem hagyják el a helyet.

Hozzászólások
Szavazás
Ön beoltatta-e magát koronavírus ellen?
eredmények
szavazatok száma 1806
szavazógép
2007-09-01: Belföld - x:

Hírsaláta

HA BUKNAK, BRÜSSZELBE MENNEK. Jelentős módosulásokat szenvedhet a Nemzeti Liberális Párt jelenlegi EP-választási listája, ha a szociáldemokraták beígért bizalmatlansági indítványát megszavazza a parlament — ebben az esetben Teodor Meleşcanu hadügyminiszter, Adrian Cioroianu külügyminiszter, Ovidiu Silaghi turisztikai miniszter, Cristian Adomniţei tanügyminiszter is befutó helyet kaphat az EP-listán — közölte Dan Motreanu, a liberálisok kampányfelelőse.
2007-09-01: Közélet - Szekeres Attila:

Vidéki életképek

Kézdikővári öreg néne épp a pirosra sült kalácsokat veszi ki a búbos kemencéből, s rakja szép sorjába a szomszédos lócára Kovács László Attila fotóján, mely a Háromszéki életképek című album borítóját díszíti. A sepsiszentgyörgyi KépVIDÉK Alkotócsoport fotográfiáiból Toró Attila által szerkesztett kötetet csütörtökön este a megyeszékhelyi Bástya vendéglőben mutatták be.