Hírsaláta

2007. szeptember 1., szombat, Belföld

HA BUKNAK, BRÜSSZELBE MENNEK. Jelentős módosulásokat szenvedhet a Nemzeti Liberális Párt jelenlegi EP-választási listája, ha a szociáldemokraták beígért bizalmatlansági indítványát megszavazza a parlament — ebben az esetben Teodor Meleşcanu hadügyminiszter, Adrian Cioroianu külügyminiszter, Ovidiu Silaghi turisztikai miniszter, Cristian Adomniţei tanügyminiszter is befutó helyet kaphat az EP-listán — közölte Dan Motreanu, a liberálisok kampányfelelőse.

A végleges lista csak szeptember 24—25-én, a bizalmatlansági indítványról szóló szavazás után áll össze — mutatott rá a politikus. A liberálisok korábban biztos befutónak számító jelöltje, Mihai Răzvan Ungureanu volt külügyminiszter a jelek szerint visszalép a jelöléstől. (Hotnews)

BELEBOTLIK A KÜSZÖBBE AZ RMDSZ. A Demokrata Párt szerezné a legtöbb szavazatot, ha jövő vasárnap parlamenti választásokat tartanának Romániában, és szintén a demokraták érnék el a legjobb eredményt, ha EP-választásokat rendeznének. Második a Nemzeti Liberális Párt lenne 18, harmadik a Szociáldemokrata Párt 17 százalékkal. Az Új Generáció Kereszténydemokrata Pártja a szavazatok 9 százalékát, a Nagyrománia Párt pedig 5 százalékát szerezné meg. Nem érné el a parlamentbe jutáshoz szükséges 5 százalékos küszöböt a Konzervatív Párt és az RMDSZ — mindkettő a voksok 4 százalékára számíthat. Következik a Liberális Demokrata Párt és a Kereszténydemokrata Nemzeti Parasztpárt 3—3 százalékkal, valamint a Nemzeti Kezdeményezés Pártja 1 szá­zalékkal. A megkérdezettek 28 százaléka nem tudja, kire adná voksát. Az RMDSZ mindkét esetben 5 százalék alatt teljesítene, Traian Băsescu pedig továbbra is a legnépszerűbb politikus Romániában — derül ki a CCSB társadalomkutató cég felméréséből.

MEGJELENT A VÁSÁRHELYI HÍRLAP NULLADIK SZÁMA. Az új napilap az Udvarhelyi Híradó Kiadó Kft.-nek egy év alatt a második nagy befektetése a tavaly augusztusban indított Csíki Hírlap után. Az első, illetve a jövő heti példányszámokat ingyen kaphatják kézhez az olvasók. (Mediatica)

Hozzászólások
Szavazás
Ön beoltatta-e magát koronavírus ellen?
eredmények
szavazatok száma 1810
szavazógép
2007-09-01: Közélet - Szekeres Attila:

Szórólapos mozgalom

A Székelyföld mindig román föld volt, és az is marad! Csatlakozz a magyar szeparatizmus ellen, a nemzeti egységért vívott harcunkhoz! — az Új Jobboldal mozgalom felhívását röplapokon terjesztik, többek között Brassóban, ahol parkoló, elsősorban Kovászna megyei rendszámú gépkocsik szélvédőjére tűzik fel.
2007-09-01: Belföld - Páljános Mária:

Belföldi hírek

Jelentkezett a tízmillió euró nyertese
A Román Lottótársaság sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a hatos lottó vasárnapi nyertese átvette nyereményét. A sajtótájékoztatón a harmincéves călăraş-i férfi telefonon vett részt, kilétét ugyanis biztonsági okokból nem fedik fel.