Hírsaláta

2010. február 23., kedd, Belföld

VÉGRE KÉTNYELVŰ TÁBLÁK MAROSVÁSÁRHELYEN. Húsz évvel a rendszerváltás és kilenc évvel a hatályos közigazgatási törvény életbelépése után magyar nyelvű táblát helyeztek ki a Maros megyei prefektusi hivatal bejárata fölé és a megye más közintézményeinél. (Duna Televízió)

AZ ELNÖK ÖRÜL. Traian Băsescu telefonon gratulált a berlini filmfesztiválon kitüntetett román rendezőnek, Florin Şerbannak, és meghívta a stábbal együtt egy kávéra a Cotroceni-palotába. A berlini filmes győzelmet kommentálva az államfő kijelentette, hogy régóta ez volt az első, Romániával kapcsolatos hír, mely megörvendeztette. (Realitatea)

BÍRÁLJÁK A KIS TITULESCUT. Szemmel láthatóan nem örül a Demokrata-Liberális Párt annak, hogy Victor Ponta lett a Szociáldemokrata Párt elnöke. Az államfőhöz közel álló értelmiségiek — Sever Voinescu, Cristian Preda, Traian Ungureanu — blogjaikon értekeznek az új helyzetről, az új pártvezetőről, akit éretlennek, a tévé elkényeztetett gyermekének neveznek, ugyanakkor jó szónoknak tartanak, de kiforratlan politikusnak, akit Che Guevara személyiségétől a modern szociáldemokráciáig majdnem minden eszmeáramlat megérintett. Mégis — úgy tetszik — a kis Titulescunak is nevezett fiatal szocdem politikust Geoanănál nehezebb ellenfélnek tekintik Cotroceni-ben. (Antena3)

KEVESEBBEN VADÁSZNAK A SZÉKELYFÖLDÖN. A medvék egyre nagyobb biztonságban érezhetik magukat Székelyföldön, ahol az elmúlt években jelentősen megcsappant az érdeklődés a vadászat iránt. A szakemberek szerint a medvevadászat iránti csökkenő érdeklődés évek óta tart, amit részben a gazdasági válsággal magyaráznak. Romániában általában a külföldiek hódolnak ennek a hobbinak, ami cseppet sem olcsó, hiszen egy kilőtt medve ára rendszerint 5000—10 000 euró között váltakozik. Románia Európa legnagyobb barnamedve-populációjával rendelkezik, szá­mukat ötezerre becsülik. (MTI)

EGYSZÁZALÉKOS NÖVEKEDÉS VÁRHATÓ. A Romániai Üzletemberek Egyesülete úgy értékelte, hogy országunk 2010-ben egyszázalékos gazdasági növekedést ér el a tervezett 1,3 százalékhoz képest. Az üzletemberek szerint az évi infláció négyszázalékos lesz, míg egy euró 4,2 lejért vásárolható az év végéig. (Rador.ro)

MÉG TART A JÁRVÁNY. Meghaladta a hétezret az A/H1N1 vírussal fertőzöttek száma. Két újabb vírusfertőzést azonosítottak, egyiket Beszterce-Naszód, a másikat Suceava megyében. Az elmúlt napokban haláleset nem történt, eddig 122-en hunytak el a vírus okozta fertőzés miatt. (Transindex)

Hozzászólások
Szavazás
Mely párt jelöltjeit támogatja a vasárnapi önkormányzati választáson?eredmények
szavazatok száma 669
szavazógép
2010-02-23: Közélet - Bogdán László:

Megfigyelések. Kik és miért? (Magasles)

A szociáldemokrata kongresszus meglehetősen bizarr eseményekkel vette kezdetét, megjelentek ugyanis a varázslónők — hogy ki hívta őket oda és miért, rejtély —, és felvették a küzdelmet a gonosz erőkkel meg ártalmas lila fényekkel. Majd megkezdődött a kongresszus — Pandele és Vanghelie magánszámával, a tehetetlen Geoană helyett a tekintélye delén tündöklő tiszteletbeli elnök, Ion Iliescu csillapította le a kedélyeket.
2010-02-23: Belföld - Csinta Samu:

Belföldi hírek

Nyugdíjadó: csak a luxuskategóriában
A kormány nem készül tárgyalni a nyugdíjak megadóztatásáról — igyekezett megnyugtatni a kedélyeket Emil Boc miniszterelnök. A témát Sebastian Vlădescu pénzügyminiszter vetette fel egy korábban adott interjúban. Ebben a legfőbb pénzügyér úgy fogalmazott, hogy minden nyugdíjat meg kell adózni, tekintve, hogy olyan típusú megtakarítások, mint egy bankbetét. Időközben Vlădescu finomított, s most már csak a magas nyugdíjak megadóztatásáról beszél. „Szeretném egyértelműsíteni: csak a kiemelkedően nagy nyugdíjak esetében lehet szó pluszadóról, azok esetében, amelyek amúgy is adózás alá esnek" — mondta.