Belföldi hírek

2010. február 24., szerda, Belföld

Orvoshoz csak előjegyzéssel

Április elsejétől csak előjegyzéssel mehetnek a betegek a háziorvoshoz vagy a szakrendelőkbe — az erről is szóló, a járóbeteg-ellátást szabályozó miniszteri rendeletet tegnap írta alá Cseke Attila egészségügyi tárcavezető. Áprilistól az orvosok kötelesek telefonos előjegyzés alapján fogadni a betegeket az elsődleges ellátást biztosító rendelőkben, járóbeteg-ellátókban, beleértve a fogorvosi kabineteket és rehabilitációs szakrendelőket is. Az orvosok kötelesek a kabinetben kifüggeszteni a telefonszámot, amelyen a betegek előjegyzést kérhetnek legalább 24 órával a kért időpont előtt. A jogszabály hatálya alól mentesülnek a sürgősségi esetek. Nem vonatkozik a rendelet azokra a helyzetekre, amikor a beteg akut betegséget jelző diagnózissal jelentkezik szakrendelésre.

Lakásépítés vidéken

A fejlesztési és turisztikai minisztérium által beterjesztett három, lakásépítésre vonatkozó jogszabályt fogadott el tegnapi ülésén a kormány. Az egyik az Országos Lakásügynökségen keresztül épített, úgynevezett ANL-lakásokra vonatkozik, a dokumentum értelmében a bérlők az eddigi öt évvel szemben már egy év után megvásárolhatják ezeket. Az árakat az önkormányzatok határozzák meg, a befolyó pénzből újabb tömbházakat építenének. A kabinet elfogadta a falvakon építendő házakról szóló határozatot is, a vidéki településeken értelmiségiek számára építenének szolgálati lakásokat. A Vidék újjászületése nevű programban a következő években tíz-tíz házat szeretnének építeni minden községben azoknak az értelmiségieknek — tanároknak, orvosoknak —, akik vállalják, hogy falun éljenek. A harmadik tervezet a földrengés által megrongált ingatlanok megerősítéséről szól, a következő két évben 22 ilyen épületet újítanak fel.

Megfeddte minisztereit Boc

Emil Boc kormányfő leváltással fenyegette a ,,félrenyilatkozó" minisztereket, akik a kormányprogramban nem szereplő intézkedéseket jelentenek be. A figyelmeztetés főként Sebastian Vlădescu pénzügyminiszternek és Mihai Şeitan munkaügyi miniszternek szól a nyugdíjak megadóztatásáról, illetve a gyermeknevelési támogatás korlátozásáról elhangzott nyilatkozataik miatt.

Megéri munkanélkülieket alkalmazni

Azoknak a cégeknek, amelyek idén munkanélkülieket alkalmaznak, hat hónapig nem kell társadalombiztosítási hozzájárulást fizetniük az új munkatársak után — az erről szóló sürgősségi rendeletet tegnapi ülésén fogadta el a kormány. A kedvezmény csak abban az esetben jár, ha olyanokat vesznek fel, akik legalább három hónapja szerepelnek a munkanélküliek nyilvántartásában, és ha legalább egy évig nem bocsátják el őket.

Dinescu leváltását kérik

A parlamenttől kérte Mircea Dinescu leváltását a Szekuritáté Irattárát Vizságló Országos Tanácsból (SZIVOT) az Országos Feddhetetlenségi Ügynökség. Az intézmény arra hivatkozik, hogy Dinescu összeférhetetlenségéről szóló döntését a költő nem fellebbezte meg, így az végleges maradt. A feddhetetlenségi ügynökség szerint Dinescu cégvezetőként összeférhetetlen volt az átvilágítási tanácsban betöltött tisztségével.

Mégis lesz átalányadó

A pénzügyminisztériumnak március végéig kell kidolgoznia az átalányadó alkalmazási rendszerét — jelentette be tegnap Emil Boc miniszterelnök. A kormány eredeti elképzelése szerint az átalányadó többek között a vendéglőket, szállodákat, turisztikai ügynökségeket, bárokat, fitnesszközpontokat és a temetkezési vállalatokat sújtotta volna. Később állítólag lemondtak a turisztikai ügynökségek megadózásáról. Kormányzati források szerint azonban nem szabadulnak az átalányadó fizetésének kötelezettségétől a számítógépeket, elektronikai berendezéseket javító cégek, cipészműhelyek, bútorjavítók, bőr- és textiltisztítók, szépségszalonok, fodrászatok, ékszerüzletek, temetkezési vállalatok.

Meghalt egy román katona Afganisztánban

Meghalt Afganisztánban egy 31 éves román katona, egy társa pedig megsebesült — közölte tegnap a védelmi minisztérium. Tegnap hajnalban a katonák Zábul tartományban járőröztek a Kandahár és Kabul közötti autóúton. A négy járműből álló konvoj egy aknára hajtott, amely felrobbant.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye az iskolakezdésről?eredmények
szavazatok száma 1015
szavazógép
2010-02-24: Belföld - :

Hírsaláta

NEM SÜRGŐS. A képviselőház és a szenátus Állandó Bürója együttes ülésén úgy döntött, hogy elhalasztja az alkotmány módosításával foglalkozó parlamenti szakbizottság létrehozását. A kezdeményezés a demokrata-liberálisok részéről érkezett, de a liberális és a szociáldemokrata párti képviselők a javaslat ellen szavaztak. Az ellenzéki pártok képviselői elsősorban azt kifogásolták, hogy a demokrata-liberálisok kezdeményezése csupán az egykamarás parlamenti rendszer bevezetésére korlátozódott, és nem az alkotmány alapos megreformálására. (Realitatea)
2010-02-24: Közélet - Mózes László:

Fűtési segély a legszegényebbeknek

Közel negyvenkétezer háromszéki család jogosult ezen a télen fűtési segélyre, legtöbben közülük fával melegednek — közölték a kifizetéseket intéző megyei szociális ügynökségen.