MagaslesA civilizált ország és a gyanakvó nép

2010. február 25., csütörtök, Közélet
Az utóbbi napokban annak lehettünk tanúi, hogy a Boc-kormány ötletdús miniszterei hogyan tesztelik a közvéleményt. Először jön Şeitan miniszter, és kifejti, hogy szerinte el kellene törölni a gyermeksegélyeket. Aztán árnyal, és bonyolult fejtegetésbe kezd, miszerint a szegények továbbra is megkapnák, a gazdagok viszont nem...

Itt meg is áll bárkiben is az ütő, hiszen ki tudja ma Romániában eldönteni, hogy ki a gazdag és ki a szegény? Az érdekképviseletek nyilván felzúdulnak, s akkor megszólal Boc miniszterelnök is. Mindenkit megnyugtat: ez csak a minisztere ötlete volt, kormánya nem tervezi a gyermeksegélyek eltörlését.

Marad tehát minden a régiben.

Mielőtt elkezdhetnék töprengeni azon, hogy mi is a baj a régivel, az ezer sebből vérző szociális rendszerrel, megszólal Vlădescu miniszter, és elmondja egy pénzügyi lapnak, hogy meg kellene adóztatni a nyugdíjakat, hiszen a nyugdíj is jövedelem, és egy civilizált országban mindenfajta jövedelmet, így a nyugdíjakat is megadóztatják. Az érdekképviseletek kapkodnak levegő után, de nincs idejük kifejteni, civilizált ország-e Abszurdisztán, és ha igen, miért nem, s hogy mekkora különbségek vannak nyugdíjak és nyugdíjak között, hogy mennyi a nyugdíja példának okáért egy bírónak, ügyésznek, képviselőnek, diplomatának, és mennyi az egykori boldog téesztagoknak vagy néptanítóknak, mert a kormányfő ezúttal villámgyorsan reagál. Mindenkit megnyugtat, a kormány ülésein ez a probléma szóba sem került, értelemszerűen nem is tervezik a nyugdíjak megadóztatását, minisztere saját pénzügyi filozófiáját fejtette ki, amihez joga van.(?!)

Megszólal a miniszter is, egy valószínűsíthető miniszterelnöki dorgálás után, s elmondja, hogy szavait félreértették a sajtó állandóan új és új botrányokat kreáló képviselői, s hogy természetesen egy ilyen szegény országban nem is lehetne megadóztatni a nyugdíjakat, noha azok tényleg jövedelmek, hiszen ez társadalmi robbanáshoz vezethetne. És így tovább...

Ezek után egy kérdésünk és egy megjegyzésünk lenne. A kérdés: civilizált ország-e drága hazánk, vagy szegény? A megjegyzés: a román kormány mostanában azokat a kérdéseket igyekszik fantáziadúsan megoldani, amelyeket ő maga kreál. Nem lenne egyszerűbb egyeztetni a kormányüléseken?

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 753
szavazógép
2010-02-25: Közélet - Farkas Réka:

Önkormányzati nagygyűlés: megtartják március 12-én

Lesz önkormányzati nagygyűlés március 12-én — jelentette be Farkas Csaba a tavaly Székelyudvarhelyen tartott önkormányzati gyűlésen megválasztott Házbizottság elnöke. Szász Jenő, az MPP elnöke megerősítette, pártjának önkormányzati képviselői, polgármesterei, alpolgármesterei mindenképp részt vesznek az eseményen. Az RMDSZ elutasította a Sepsiszentgyörgyre tervezett rendezvényen való részvételt.
2010-02-25: Belföld - :

Hírsaláta

KANOSSZÁT JÁRNA A MAROSVÁSÁRHELYI TANÁCS. Nyilvánosan is beismerték a marosvásárhelyi önkormányzat RMDSZ-es képviselői, hogy hiba volt elfogadni a Guşă-szobor felállításáról szóló határozatot. Az RMDSZ-frakció szerint ezzel a döntésükkel ártottak a szövetségnek, és remélik, hogy az önkormányzat következő ülésén visszavonják a szoborállításról szóló határozatot. A magyarok azután kértek bocsánatot a tévedésükért, miután egy hete erre felszólította őket az RMDSZ Állandó Tanácsa. A testület akkor a frakcióvezető Benedek Istvánt lemondatta. A marosvásárhelyiek tagadják, hogy az RMDSZ Állandó Tanácsának a felhívására fogalmazták volna meg a nyilatkozatukat. (Erdély FM)