Hírsaláta

2010. február 25., csütörtök, Belföld

KANOSSZÁT JÁRNA A MAROSVÁSÁRHELYI TANÁCS. Nyilvánosan is beismerték a marosvásárhelyi önkormányzat RMDSZ-es képviselői, hogy hiba volt elfogadni a Guşă-szobor felállításáról szóló határozatot. Az RMDSZ-frakció szerint ezzel a döntésükkel ártottak a szövetségnek, és remélik, hogy az önkormányzat következő ülésén visszavonják a szoborállításról szóló határozatot. A magyarok azután kértek bocsánatot a tévedésükért, miután egy hete erre felszólította őket az RMDSZ Állandó Tanácsa. A testület akkor a frakcióvezető Benedek Istvánt lemondatta. A marosvásárhelyiek tagadják, hogy az RMDSZ Állandó Tanácsának a felhívására fogalmazták volna meg a nyilatkozatukat. (Erdély FM)

SEMMIT NEM FELEDÜNK, SEMMIT NEM BOCSÁTUNK MEG. A Feddhetetlenségi Ügynökség, melynek vezetője egyáltalán nem tekinthető feddhetetlennek, hanem a hatalom eszközemberének, bejelentette, hogy Mircea Dinescu összeférhetetlenségével kapcsolatos döntése végleges, és kérni fogják a parlamentet, hogy a költőt hívja vissza a Szekuritáté Irattárát Kutató tanácsi tagságából. Mircea Dinescu nem fellebbezte meg a döntést. Említett ügynökség azt állapította meg, hogy 2006-ban Dinescu, miközben a SZIVOT tagja volt, magánvállalkozásának igazgatását is végezte. Mint ismeretes, Dinescu a kormány és Băsescu elnök heves bírálója, a kampány alatt nyílt összetűzésbe is került az államfővel. A menesztési szándék egyfajta bosszúnak tekinthető. (ziare.com)

UDREÁT TISZTÁRA MOSTÁK. A parlament jogi bizottsága keddi ülésén végképp elvetette az úgynevezett Orban-bizottság Elena Undeával kapcsolatos vádjait. Mind a hivatali visszaélés, mind a pénzalapok eltérítése, mind a felelőtlen eszközbeszerzésekkel kapcsolatos vádakat ejtették. Alapul az ügyészség Udrea ténykedésével kapcsolatos döntése szolgált. A miniszterasszony megmentését a szociáldemokraták, sőt, a liberálisok is támogatták. (ziare.com)

BOC RENDET TEREMT. Nemcsak Mihai Şeitanra és Sebastian Vlădescura haragudott meg Emil Boc, hogy fűt-fát összehordanak, ha meglátnak egy mikrofont vagy tévékamerát, hanem korábban már Cseke Attilát is megrótta a gyorsétteremi termékekre kivetendő bűnadóval kapcsolatos nyilatkozatai miatt. (Gândul)

ISMÉT MELLÉLŐTT. Traian Băsescu híres arról, hogy időnként légből kapott statisztikai adatokkal próbálja vélt vagy valós igazát alátámasztani. Hétfőn a romák hátrányos helyzetéről tartott szimpóziumon azt állította, hogy a románok 99 százaléka szereti a manélének nevezett cigányzenét. Kijelentése enyhén szólva irritálta azokat, akik, ha szeretik is a cigánymuzsikát, ezt az ágát kimondottan lenézik. (Realitatea)

Hozzászólások
Szavazás
Mely párt jelöltjeit támogatja a vasárnapi önkormányzati választáson?eredmények
szavazatok száma 433
szavazógép
2010-02-25: Közélet - Bogdán László:

A civilizált ország és a gyanakvó nép (Magasles)

Az utóbbi napokban annak lehettünk tanúi, hogy a Boc-kormány ötletdús miniszterei hogyan tesztelik a közvéleményt. Először jön Şeitan miniszter, és kifejti, hogy szerinte el kellene törölni a gyermeksegélyeket. Aztán árnyal, és bonyolult fejtegetésbe kezd, miszerint a szegények továbbra is megkapnák, a gazdagok viszont nem...
2010-02-25: Belföld - Csinta Samu:

Belföldi hírek

Tovább oszlik az SZDP
Kiválik a SZDP-ből, és a független parlamenti képviselők frakciójához csatlakozik Cristian Diaconescu szenátor, volt külügyminiszter. Diaconescu a negyedik parlamenti képviselő, aki a pártkongresszust követően elhagyja a SZDP-t. Diaconescu ugyanakkor tagadta, hogy azért vált volna ki a pártból, mert beigazolódott a gyanú, miszerint pártkollégái elrendelték megfigyelését a párt múlt hét végi kongresszusa előtt.