Belföldi hírek

2010. február 25., csütörtök, Belföld

Tovább oszlik az SZDP

Kiválik a SZDP-ből, és a független parlamenti képviselők frakciójához csatlakozik Cristian Diaconescu szenátor, volt külügyminiszter. Diaconescu a negyedik parlamenti képviselő, aki a pártkongresszust követően elhagyja a SZDP-t. Diaconescu ugyanakkor tagadta, hogy azért vált volna ki a pártból, mert beigazolódott a gyanú, miszerint pártkollégái elrendelték megfigyelését a párt múlt hét végi kongresszusa előtt.

Meg nem erősített információk szerint egy 36 oldalas megfigyelési dossziéval zsarolták a kongresszuson Diaconescut, arra kényszerítve, hogy lépjen vissza a pártelnöki tisztségért folyó versenyből. Ennek kapcsán Diaconescu egy keddi tévéadásban kijelentette: ha az ügyészség megerősíti, hogy pártkollégái kémkedtek utána, azonnal elhagyja a pártot. A kongresszuson történtekkel elégedetlen Marian Sârbu is elhagyni készül az SZDP-t, de még nem jelentette be az időpontot. Egyes hírek szerint azért, mert tárgyalásokat folytat a munkaügyi minisztérium tárcavezetői tisztségének betöltéséről.

Boc és Orbán az EU-elnökségről

A ma kezdődő budapesti, energiabiztonságról rendezett csúcsértekezlet előtt találkozott a magyar fővárosban Emil Boc román miniszterelnök és Orbán Viktor, a Fidesz elnöke. A találkozóról kiadott közlemény szerint az Európai Néppárthoz tartozó politikusok megállapodtak az együttműködés fő területeiben: egyeztetni fognak az EU-elnökség fő témáiról, a 2013-tól érvényes EU-költségvetés fő irányaival kapcsolatban, valamint a regionális és kohéziós politikában képviselendő álláspontokról.

Még nincs engedély Nagybányára

Bár az orosz társaság megkezdte bizonyos előkészítő beruházások kivitelezését, egyes feltételek még messze nem teljesültek ahhoz, hogy a környezetvédelmi minisztérium kibocsássa az engedélyeket — jelentette ki Borbély László tárcavezető. Mint ismeretes, a România liberă román lap hírül adta, hogy újrakezdhetik az aranykitermelést a 2000-ben történt tiszai ciánszennyezést okozó nagybányai gyár helyszínén, miután egy orosz tulajdonban lévő vállalat környezetvédelmi engedély kibocsátását kérte a román hatóságoktól. Az alkalmazandó cianidos bányászati technológiáról Borbély László elmondta: az Európai Unió egyelőre nem tiltja alkalmazását, és Romániában sem tilos a használata. Példaképpen megemlítette, hogy a környezettudatosságáról ismert Svédországban is négy ilyen aranybánya működik.

Románia, az EU-első

A román értékpapír-felügyelet pénzügyi eszközzé nyilvánította az EU által engedélyezett széndioxid-kibocsátási kvótajegyeket (EU Allowance, EUA), és lehetővé tette azok tőzsdei jegyzését. A kibocsátási jogosítvánnyal kereskedő kelet-európai kereskedők szerint az egyoldalú lépés valószínűleg illegálisnak minősül, és gyakorlatilag felszámolja a kvóták tőzsdén kívüli kereskedelmét az EU százmilliárdos EUA kereskedelmi rendszerében. Ennek keretében a környezetszennyező vállalatok a nekik juttatott kibocsátási kvótát szabadon adhatják-vehetik más vállalatokkal az unión belül, beleértve közüzemi vállalatokat és bankokat is. A döntés megtiltja külföldi vállalatoknak romániai EUA-kvóták forgalmazását anélkül, hogy belépnének az egyetlen EUA-kereskedelemmel foglalkozó romániai piac, a Sibiu Monetary-Financial and Commodities Exchange (SIBEX), árutőzsde tagjai közé. Románia pénteken utalja át a 2010-es kvótájának megfelelő hetvenmillió EUA-kvótát az érintett vállalatoknak.

Toró T. Tibor az EMEF autonómia-munkacsoport ideiglenes társelnöke

Az EMNT ügyvezető elnöke, Toró T. Tibor veszi át az Erdélyi Magyar Egyeztető Fórum autonómiabizottságának társelnöki tisztségét, miután az EMNT részéről delegált Bakk Miklós politológus benyújtotta lemondását. ,,Az autonómiabizottság munkálatain belül nagyobb hangsúlyt kapott az aktuálpolitikai kihívások megvitatása. Bakk Miklós viszont nem politikus, ő a stratégiai célok kidolgozását részesítette előnyben az aktuálpolitika helyett" — mondta el Toró, aki úgy tudja, hogy Bakk szakértőként továbbra is részt vesz a bizottság munkálataiban. Toró szerint a munka folytatása halaszthatatlan, hiszen ígéretek szerint a kisebbségi törvény egy új löketet kap a parlamentben, és egyáltalán nem mindegy, hogy milyen formában megy át a törvényhozó testületen.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye az iskolakezdésről?eredmények
szavazatok száma 1015
szavazógép
2010-02-25: Belföld - :

Hírsaláta

KANOSSZÁT JÁRNA A MAROSVÁSÁRHELYI TANÁCS. Nyilvánosan is beismerték a marosvásárhelyi önkormányzat RMDSZ-es képviselői, hogy hiba volt elfogadni a Guşă-szobor felállításáról szóló határozatot. Az RMDSZ-frakció szerint ezzel a döntésükkel ártottak a szövetségnek, és remélik, hogy az önkormányzat következő ülésén visszavonják a szoborállításról szóló határozatot. A magyarok azután kértek bocsánatot a tévedésükért, miután egy hete erre felszólította őket az RMDSZ Állandó Tanácsa. A testület akkor a frakcióvezető Benedek Istvánt lemondatta. A marosvásárhelyiek tagadják, hogy az RMDSZ Állandó Tanácsának a felhívására fogalmazták volna meg a nyilatkozatukat. (Erdély FM)
2010-02-25: Közélet - Váry O. Péter:

Közéletünk tükörképei (Hármas könyvbemutató)

Kistérségek. Fehér könyv. Évkönyv. A ma bemutatandó három kötet címéből kiragadott szavak. Ami közös mindhárom kiadványban: a romá­niai magyar szókapcsolat. Ha már tegnapunk bennünket meghaladó okok miatt kiszabadult kezünkből, s mánk — hát, olyan-amilyen. Hogy kö­zelebbről milyen, azt vázolják e könyvek.