Hírsaláta

2010. február 26., péntek, Belföld

ÜZENET A JÖVŐBE. Kolozsváron vasárnapig tartó rendezvénysorozattal ünneplik a város legnagyobb szülöttének, Mátyás királynak a születésnapját. Idén a Magyar Köztársaság kolozsvári főkonzulátusa vállalta a Mátyás-napok védnökségét, és egy rendhagyó akciót is kitaláltak a főszervezők. A körülállványozott szobron üzeneteket lehet elhelyezni, melyeket a felújított Mátyás-szoborcsoport átadásakor a ló belsejébe zárnak. (Duna TV)

JÖVŐTŐL DOLGOZHATNAK A NYUGDÍJASOK? Egy kerek esztendeig harcolt a Boc-kormány azért, hogy elfogadtasson egy alkotmányellenes jogszabályt, miszerint az állami alkalmazottaknak, ha nyugdíjuk meghaladja az 1700 lejt, az országos átlagkeresetet, választaniuk kell a fizetésük és nyugdíjuk között. Most Mihai Şeitan munkaügyi miniszter bejelentette, hogy jövőben minden bizonnyal törlik az említett törvényt. (Realitatea)

CSENDBEN ÜL, DE Ő TARTJA A GYEPLŐT. Több újságnak is feltűnt, hogy Traian Băsescu újraválasztása óta igen csendes, alig jelenik meg a nyilvánosság előtt. Igaz, azt mindenki elismeri, a kormány gyeplőit változatlanul ő tartja, a legfontosabb intézkedések hátterében ugyancsak ő áll. (România liberă)

VÉDJEGYÜK AZ OLLÓ. A Demokrata-Liberális Párt sok tagja elégedetlen a kormány eddigi teljesítményével. Főként az zavarja, hogy a szociális juttatások megvonása, illetve megszigorítása miatt elégedetlenek az emberek. Raluca Turcan képviselő úgy fogalmazott: lassan az emberek azt hiszik, a párt jelvénye az olló, mellyel mindent, ami megkönnyítené az életüket, megnyirbálnak. (Ziare.com)

AZ IGAZSÁGSZOLGÁLTATÁS ÁRA. Daniel Morar, a Korrupcióellenes Főügyészség vezetője egy sajtótájékoztatón elmondta: tudomásuk van arról, hogy az ügyészek és a bírák változatlanul elfogadnak csúszópénzt. Az ügyészek ára viszonylag alacsony, 120—1000 euró között mozog. A bíráknak már nagyobb összegeket kell fizetni, van, aki 1800 eurót kér, de arra is ismernek példát, hogy egy kedvező ítélet ára 30 000—40 000 euró volt. (Gândul)

NYAKON CSÍPTÉK A TÁMADÓT. Iaşi-ban elfogták azt a börtönből frissen szabadult bűnözőt, aki két nap leforgása alatt tizenkét lányt és fiatalasszonyt sebesített meg. Constantin Gavrilaş nemi erőszakért ült börtönben. Az áldozatok attól félnek, hogy az egyszerű, sok esetben felületes szúrás valamilyen súlyos fertőző betegséget okozhat. (Realitatea)

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye az iskolakezdésről?eredmények
szavazatok száma 1016
szavazógép
2010-02-26: Közélet - :

Elmaradt igazságtétel (Tőkés László: máig tartó súlyos következményekkel szembesülünk)

Húsz évvel a szovjet birodalom összeomlása és a berlini fal lebontása után egyre világosabban látjuk, hogy igazságtétel nélkül lehetetlen a megbékélés — tartja Tőkés László.
2010-02-26: Belföld - Csinta Samu:

Belföldi hírek

Készülő örökségvédelmi törvénykönyv
„A készülő örökségvédelmi törvénykönyvnek olyannak kell lennie a kultúra számára, mint a büntetőjogi törvénykönyvnek, illetve a polgárjogi törvénykönyvnek a társadalom egésze számára" — jelentette ki tegnapi bukaresti sajtótájékoztatóján Kelemen Hunor kulturális és örökségvédelmi miniszter.