Belföldi hírek

2010. február 26., péntek, Belföld
Készülő örökségvédelmi törvénykönyv

„A készülő örökségvédelmi törvénykönyvnek olyannak kell lennie a kultúra számára, mint a büntetőjogi törvénykönyvnek, illetve a polgárjogi törvénykönyvnek a társadalom egésze számára" — jelentette ki tegnapi bukaresti sajtótájékoztatóján Kelemen Hunor kulturális és örökségvédelmi miniszter.

A tárcavezető márciusban hívja össze azt a szakértői bizottságot, amelyet a törvénykönyv kidolgozásával bíz majd meg. Az Országos Örökségvédelmi Hivatalnak 63 millió lejes költségvetésből kell gazdálkodnia, amelyből közel 280 megkezdett műemlék-felújítási munkálatot finanszíroz. A szaktárca végleges, jóváhagyott költségvetése összességében alig haladja meg a 677 millió lejt, azaz a bruttó nemzeti össztermék 0,2 százalékát. A miniszter bemutatta a bukaresti George Enescu Filharmónia igazgatóját, Andrei Dumitriut, ugyanakkor bejelentette: a filmművészeti szervezetek képviselői ma ülnek össze, hogy a benyújtott jelölésekből kiválasszák az Országos Filmművészeti Tanács öttagú vezetőtestületét.

Rasszizmussal vádolt román politikusok

Rasszizmussal vádolja Traian Băsescu államfőt és Theodor Baconschi külügyminisztert több romániai civil szervezet, szerintük a vezetők nyilatkozataikban a bűnözés fogalmát a romákkal társították. A Jogforrás Központja nevű civil szervezet tegnapi közleményében kifejtette: Baconschit meneszteni kellett volna korábbi kijelentése miatt. A külügyminiszter nemrég azt mondta, hogy „egyes romániai közösségekben, elsősorban a roma etnikumúak körében fiziológiai kérdés a bűnözés".

Parlamenti vita az áfareformról

A szenátus plénumában tárgyalták a jelenlegi áfabefizetési módozat kiigazítási elképzelését. A tervezet szerint a jelenlegi, harminc napon belüli kötelező áfabefizetés megszűnne, és csak akkor kellene befizetni az áfát, ha a számla ellenértéke megérkezik a cég számlájára. Egy tervezet szerint nem a számla kibocsátása után, hanem a pénz beérkezését követően kellene csak kifizetni az áfát. A kezdeményezés az egész romániai adórendszert megreformálná. A vitában felszólaló Günthner Tibor Szatmár megyei parlamenti tisztségviselő kifejtette: egyértelmű, hogy a hozzáadottérték-adó a romániai költségvetés legfontosabb bevételi forrása, és bár a tervezett rendszer bevezetése kezdetben óriási lyukat eredményezne a büdzsében, az állapot hosszú távon rendeződne. Az RMDSZ-frakció támogatja a módosítást, amely óriási segítséget, nagy igazságtételt jelentene az üzleti szféra számára. Hasonló a helyzet a profitadóval is, hiszen sok esetben fiktív, csak papíron szereplő bevétel után fizetnek adót a vállalkozók. Günthner szerint e téren is reformra lenne szükség. Bár a D-LP indítványozta a tervezetet, és a többi párt is jónak tartotta, végül épp a kormánypárt javasolta, hogy utalják vissza a kezdeményezést a bizottságokhoz újratárgyalásra.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye az iskolakezdésről?eredmények
szavazatok száma 1015
szavazógép
2010-02-26: Belföld - :

Hírsaláta

ÜZENET A JÖVŐBE. Kolozsváron vasárnapig tartó rendezvénysorozattal ünneplik a város legnagyobb szülöttének, Mátyás királynak a születésnapját. Idén a Magyar Köztársaság kolozsvári főkonzulátusa vállalta a Mátyás-napok védnökségét, és egy rendhagyó akciót is kitaláltak a főszervezők. A körülállványozott szobron üzeneteket lehet elhelyezni, melyeket a felújított Mátyás-szoborcsoport átadásakor a ló belsejébe zárnak. (Duna TV)
2010-02-26: Közélet - Mózes László:

Külföldi hírek

Janukovics letette esküjét
Letette hivatali esküjét tegnap Kijevben Viktor Janukovics újonnan megválasztott ukrán államfő, aki a negyedik elnök azóta, hogy az ország 1991-ben elnyerte függetlenségét. Janukovics ünnepélyes beiktatásán részt vett Sólyom László magyar államfő is. Az ukrán parlament épületében megtartott eseményen nem voltak jelen sem az elnökválasztáson vesztes Julija Timosenko kormányfő pártjának, sem a távozó államfő, Viktor Juscsenko pártjának képviselői.