Hírsaláta

2007. szeptember 4., kedd, Belföld
KIRÚGNÁ AZ ÁLLAMI ALKALMAZOTTAK FELÉT. Paul Păcuraru munkaügyi miniszter a kormánynak küldött memorandumában azt javasolja: fokozatosan csökkentsék az állami alkalmazottak számát, kezdve tíz százalékkal, el egészen ötvenig.

Egy másik változat az lenne, hogy az állam ne fizesse ki egészében az üresen maradt tisztségek után járó fizetéseket, mint most, hanem csak harminc százalékban. Jelenleg az állami szférában 115 000 állás betöltetlen. A végső megoldást a 2008-as költségvetés tárgyalásakor fogadják el, miután a kormány egyeztetett a szakszervezetekkel is. Jelenleg majdnem másfél millióan kapják a fizetésüket teljes mértékben az állami költségvetésből. A munkaügyi miniszter szerint azért is indokolt az állami alkalmazottak számának csökkentése, mert az a 2004—2007 közötti időszakban 24 százalékkal nőtt. (Realitatea tévé)

NEM KELT EL AZ ISKOLAFELÚJÍTÁSRA KIUTALT PÉZ. Alig 281 000 lejt költöttek el az önkormányzatok a kormány által március—augusztus között iskolák és óvodák fejlesztésére kiutalt 1,56 millió lejből, ez a teljes összeg 17,96 százaléka — mutat rá a tanügyminisztérium. Az év folyamán a kabinet öt alkalommal utalt ki az ország negyvenegy megyéjének és Bukarestnek pénzt tanintézmények felújítására. A legtöbb támogatást bukaresti, illetve Iaşi, Bákó, Suceava, Vaslui, Konstanca, Prahova, Temes, Maros, Dolj, Máramaros és Kolozs megyei tanintézmények kapták ebben az évben. Hargita (29 777 lej) és Kovászna (23 024 lej) ama tizenhárom megye közé tartozik, amely 30 000 lejnél kisebb támogatást kapott. (Newsin)

REFORMÁTUS TÜNTETÉS SPORTPÁLYÁÉRT. Mintegy 150-en vettek részt vasárnap azon az imatüntetésen, amelyet a Királyhágó-melléki Református Egyházkerület és a Nagyváradi Református Gyülekezeti Szövetség szervezett Nagyváradon a Lorántffy-sportpályánál. A tüntetésen nagyrészt a református hívek, a Lórántffy Zsuzsanna Gimnázium diákjai és tanárai jelentek meg. A tiltakozó akciót megelőzően ökumenikus templomi ünnepélyt tartottak a nagyvárad-olaszi templomban. Az európai keresztény egyházak részvételével szeptember 4—9. között Nagyszebenben szervezett 3. Európai Ökumenikus Nagygyűlésre való felkészülésképpen az ünnepély központi gondolata: Távolítsuk el az akadályokat az igazi ökuménia útjából! Amint arról a Krónika beszámolt, a 3. Európai Ökumenikus Nagygyűlésen mintegy 2500 egyházi és világi hivatalosságra számítanak. A résztvevők az egyházak közötti párbeszéd kiterjesztését tűzték ki célul. Az ökumenikus találkozó további célkitűzése, hogy ,,adja vissza a földrész keresztyénjeinek a bizalmat abba a lehetőségbe, hogy az evangélium szerint éljenek a szekularizáció által meghatározott kultúrában".

Hozzászólások
Szavazás
Ön beoltatta-e magát koronavírus ellen?
eredmények
szavazatok száma 1809
szavazógép
2007-09-04: Közélet - Kuti János:

Jogból is megárt a sok (A múlt hét)

A meglyuggatott kondukátortól errefelé állandóan azt mondogatták nekünk, hogy a romániai magyaroknak annyi joguk van, mint senki más kisebbségnek Európában. Én ezt nem akartam elhinni, de aztán bebizonyosodott, hogy így van.
2007-09-04: Belföld - Farkas Réka:

Belföldi hírek

Felgyorsul a törvényalkotás
Sürgősségi eljárással vitatja meg a szenátus az egyéni szavazókörzetes választás törvénytervezetét — jelentette ki tegnap Nicolae Văcăroiu, a szenátus szociáldemokrata elnöke. Hangsúlyozta, szeptember végéig a szenátus megszavazza a törvényt, így a képviselőház is elfogadhatja azt októberben.