Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Kukoricanap Kökösben

2007. szeptember 4., kedd, Gazdakör

Több mint félszáz gazdálkodó és szakember gyűlt össze csütörtökön a mezőgazdasági szaktanácsadók és Máthé István, az MP Agricom tulajdonosa által szervezett kukoricanapra Kökösben. A gazdanapon a német KWS vetőmagtermesztő és -forgalmazó cég tizenhárom kukoricahibridjét mutatták be kisparcellás termesztésben a helybeli Plugor Mihály földjén és gondozásában.

A szaktanácsadók a KWS céggel idén első alkalommal szerveznek közös bemutatót, a megyében most terjeszkedőben levő, és az MP Agricommal kötött vetőmag-forgalmazási szerződést. A bemutatott hibridek a FAO érési csoportok széles skálájának mindenikét felölelik, a 200-as érési csoporttól a 400-as, későn érő, és nálunk inkább silókukoricának ajánlott hibridekig.

Forró János szaktanácsadó elsőként az alkalmazott termesztési technológiát ismertette: a vetőmag április 20-án került a jól előkészített magágyba, 300 kg műtrágyát adagoltak, kétszeri gépi kapálást alkalmaztak, a gyomirtást pedig Basissal végezték. A szakember szerint nem kell félni a tavaszi fagyoktól, az utóbbi évek éghajlati változásai azt igazolják, hogy ezek kimaradtak, és így nem keletkezhet kár a kikelt törökbúzában. A szemléletváltás szükségességét is hangsúlyozta, inkább a kukoricát ajánlva fő tavaszi kultúraként a bizonytalan tavaszárpa helyett. Költségszá­mítást is bemutatott: akik semmiféle mezőgéppel sem rendelkeznek, az egységnyi területre (hektárra) számított költségük a kukoricával 1800 lej körüli, a lehetséges bevétel 7000 kg magterméssel és a mostani 0,65—0,70 lejes eladási árral számolva 4500 lej körüli, tehát mindenképp a legnyereségesebb gabonafajta. A gépi betakarítást alkalmazva a szárítási költséget is bele kell venni, ami kilónként 0,05 lejre tehető. Forró János sajnálatát fejezte ki, hogy a gazdálkodók nem gondolnak szárítófelszerelések beszerzésére, Alsó-Háromszéken egyetlen szárítóberendezés működik, a Plugor Mihályé. A tavaly befejeződött Sapard-program pedig nagyon alkalmas lett volna arra, hogy pályázat útján fél áron épüljenek hasonló szárítók. Ugyanakkor reményét fejezte ki, hogy az uniós pályázatok jövő év eleji beindulása után többen is élni fognak a lehetőségekkel.

A cég erdélyi képviselője, dr. Burciu Dorin elsőként a szemnek ajánlott, koraérő Gavott, Amadeo és Losc hibrideket mutatta be. Legérettebb az első hibrid, nedvességtartalma 25 százalékos, vagyis maholnap szedhető. A hibridek mindenikén látszik a hosszas szárazság nyoma, csapadék hiányában a növény nem tudott szemet kötni a teljes csőhosszban, emiatt a terméskiesés 20 százalék. A szakember szerint nagyon rövid időn belül nálunk is teljesen átalakul a gabonapiac, a kukorica egyre nagyobb teret hódít. Ennek egyik oka a bioüzemanyagok egyre szélesebb használata. Információk szerint ősztől Szebenben kezdik meg egy hatalmas bioetanol- és biodízel-előállító állomás építését a németek, így az értékesítés is biztos lesz.

A kukoricanap másik programját a talaj vízkészletét legjobban megőrző művelési munkálatok bemutatása képezte. A talaj vízmegőrző képességéről és a szárazság idején leginkább ajánlott talaj-előkészítési munkálatokról Forró János beszélt. A talaj-előkészítés gyakorlatát Plugor Mihály háigazda és a gidófalvi Csüdör Árpád mutatta be vadonatúj, a Sapard-program segítségével vásárolt Fendt és New Holland traktoraikkal és a megfelelő középmély talajlazítóval, aprítókésekkel, valamint frézerrel. A sikeres traktor-és gépvásárlási pályázatokat a szaktanácsadók készítették el nekik

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye a koronavírus miatt elrendelt hatósági intézkedésekről?
eredmények
szavazatok száma 2359
szavazógép
2007-09-04: Közélet - x:

Tanítónők Csernátonban

A Csiporkázó Játszóház Egyesület hetedik alkalommal szervezte meg kézműves táborát, melynek megnyitójára pénteken délben az egyesület alsócsernátoni székházában került sor.
2007-09-04: Gazdakör - Incze Péter:

Támogatás az őszi vetésekre

Amint már röviden ismertettük, a mezőgazdasági minisztérium ebben az évben jelentősen támogatja az őszi vetést. A támogatás búzánál 500 lej hektáronként, repcénél 400 lej, más őszi kultúrák esetében 450 lej.