Hírsaláta

2010. március 2., kedd, Belföld

MAKKEGÉSZSÉGES BĂSESCU. Úgy látszik, megelégelte az államfő, hogy annyi híresztelés látott napvilágot betegségével kapcsolatosan, s vasárnap este egy luxusvendéglő bejáratánál elmondta a Realitatea tévé munkatársának: szombaton a központi katonai kórházban elvégeztette a soros egészségügyi rutinvizsgálatokat, melyekből kiderült, hogy makkegészséges, jobb szellemi és fizikai állapotban van, mint a sajtócézárok bármelyike. Azt is kijelentette, hogy semmi köze nincs új pártok alakulásához. Băsescu egészségi állapotát felmérő hivatalos orvosi jelentés nem látott napvilágot.

MARAD VAGY MENESZTIK? Egyre gyakrabban hallani, olvasni a bukaresti lapokban, hogy legkésőbb májusig kiutálják az RMDSZ-t a kormányból. Addig az úgynevezett függetlenek csoportja párttá alakul, a létszáma is meghaladja majd a magyar frakcióét, s Bocék boldogan meglesznek az ő támogatásukkal. Állítólag a kisebbségi törvényt és a gazdasági régiók átszabásának tervét tartja vállalhatatlannak a Demokrata-Liberális Párt. (Antena3)

AKI NINCS VELÜK, AZ ELLENÜK. Menesztették Marius Opreát a kommunizmus bűneit vizsgáló intézet éléről. Hasztalannak bizonyult több civil szervezet, illetve Herta Müller, Tőkés László és Emil Constantinescu tiltakozása, Emil Boc kormányfő mégis leváltotta. Az immár egyesített intézet élére ügyvezető elnökként Ioan Stanomir politológust, az intézet tudományos tanácsának elnöki tisztségébe pedig Vladimir Tismăneanut nevezte ki, utóbbi irányította a kommunizmus bűneiről szóló jelentést összeállító államfői bizottságot. Egyébként mindkét újonnan kinevezett szakértőt a Traian Băsescu államfőhöz közel álló körökbe sorolják. (Realitatea)

SZTRÁJKOLNAK, MERT ELÉGEDETLENEK. A közalkalmazottak országos szakszervezetének elnöke szerint hamarosan egymillió ember vonul utcára, mert diszkriminatív az állami és a magán fizetések közötti megkülönböztetés, és mert nem értenek egyet a kormány költségcsökkentő intézkedéseivel, és kevésnek tartják azokat a lépéseket, melyeket a kormány a munkanélküliség csökkentéséért vezet be. (Erdély FM)

NÉGYSZÁZ ORVOSI MŰHIBA — az Orvosi Kollégium ellenben csak nyolc orvostól vonta meg a hivatásgyakorlás jogát. A legtöbb műhiba Bukarestben, Hunyadon és Iaşi-ban történt. A legnagyobb büntetést egy Bihar megyei orvos kapta, aki egy évig nem gyakorolhatja mesterségét. (ErdélyFM)

ÚJ VEZETŐ A KONZERVATÍV PÁRT ÉLÉN. Daniela Popa helyett Daniel Constantint választották meg a Konzervatív Párt elnökévé. Constantin megszerezte a kongresszusi küldöttek szavazatainak hetvenegy százalékát. A párt főtitkári tisztségét továbbra is Codruţ Şereş tölti be. Ez utóbbi bejelentette, hogy pártja a 2012-es helyhatósági választáson nem köt szövetséget sem a szociáldemokratákkal, sem a liberálisokkal. (Antena3)

ORBAN PÁRTELNÖK AKAR LENNI. Ludovic Orban, a Nemzeti Liberális Párt első alelnöke tegnap bejelentette, hogy jelölteti magát elnöki tisztségre a párt jövő hét végén sorra kerülő tisztújító kongresszusán. Orban a párt jelenlegi elnökének, Crin Antonescunak lesz a kihívója. Közöttük az elmúlt időszakban megromlott a viszony, múlt héten maga Antonescu biztatta Orbant, hogy pályázza meg az elnöki tisztséget, értésére adva, hogy nem fogadja be csapatába. (Realitatea)

Hozzászólások
Szavazás
Mely párt jelöltjeit támogatja a vasárnapi önkormányzati választáson?eredmények
szavazatok száma 433
szavazógép
2010-03-02: Közélet - Kuti János:

Van megoldás! (A múlt hét)

Szent László királyunk a sziklából is tudott vizet fakasztani. Új kormányunk viszont mindenből pénzt akar fakasztani. Ettől mi dalra nem fakadunk, de nem számít. Az a fontos, hogy az ötletek jók. Értünk vannak. Először is azt akarják, hogy egészségesen éljünk. Hamburger-adóval akarnak visszatartani az egészségtelen ételektől. Aztán, leállították a sepsiszentgyörgyi dohánygyár működését, mert az is egészségtelen cigarettát gyártott.
2010-03-02: Belföld - Farkas Réka:

Belföldi hírek

Kormányozhat tovább az RMDSZ
Ellenzéki ábránd az RMDSZ kormányból való eltávolítása — válaszolta tegnap Emil Boc miniszterelnök újságírói kérdésre. Tagadta, hogy a szövetség kormányból való kiszorítására készülnek, és helyükre a Gabriel Oprea vezette függetlenek csoportjának tagjait neveznék ki.