Belföldi hírek

2010. március 2., kedd, Belföld
Kormányozhat tovább az RMDSZ

Ellenzéki ábránd az RMDSZ kormányból való eltávolítása — válaszolta tegnap Emil Boc miniszterelnök újságírói kérdésre. Tagadta, hogy a szövetség kormányból való kiszorítására készülnek, és helyükre a Gabriel Oprea vezette függetlenek csoportjának tagjait neveznék ki.

,,Az országnak a kormányzati többség szavatolta politikai és gazdasági stabilitásra van szüksége, ez a stabilitás pedig létezik. Az RMDSZ eltávolítására nincs forgatókönyvünk" — jelentette ki Boc. A Cristian Diaconescu és a Marian Sârbu exszociáldemokrata kormányba való bevonását érintő kérdésre Boc elmondta: jelenleg a kormány kifogástalanul működik, ami a többi pártban történik, az nem a koalíció dolga.

Geoană marad a szenátus elnöke

Továbbra is támogatja Mircea Geoanăt a szenátus elnöki tisztségében az SZDP vezetősége, erről tegnap döntöttek az állandó tanács tagjai. A párt megyei elnökei és alelnökei szavaztak erről. Mircea Geoană a párt rendelkezésére bocsátja a szenátus elnöki tisztségét, azt követően, hogy a rendkívüli kongresszuson alulmaradt a párt elnökségéért folytatott közdelemben.

Készül a vizitdíjtörvény

Egy családorvosi vizsgálat körülbelül öt lejbe kerül majd, ám a kórházi vizsgálat ennél jóval drágább lesz, így próbálják eltántorítani a betegeket, hogy minden aprósággal a kórházakhoz forduljanak — nyilatkozta a vizitdíj bevezetéséről Cseke Attila egészségügyi miniszter. A tárca körülbelül két héten belül nyilvánosságra hozza a vizitdíjas társfinanszírozási rendszer működését szabályozó törvényt, és ezt követően közvitára bocsátják a tervezetet. Előbb a kormánynak kell elfogadnia, majd a parlamentnek. Cseke Attila úgy véli, az új törvény legnagyobb előnye, hogy a vizitdíjból származó összeg az orvosoknál, kórházaknál, járóbeteg-rendelőknél marad, és ez befektethető lesz, hatását a betegek is érzékelik majd.

Új családorvosi keretszerződés

A családorvosok kevesebb pénzt kapnak az Országos Egészségbiztosító Pénzártól a listájukra feliratkozott személyek után, de többet a rendelőbe látogató betegeknek nyújtott szolgáltatásokért — áll az orvosi ellátásra vonatkozó 2010-es keretszerződés-tervezetben. Jelenleg a listára feliratkozott személyek után járó pont értéke 90 százalékban számít — függetlenül attól, hogy járnak-e vizsgáltra, vagy sem —, az ellátás értéke pedig alig tíz százalékban. A változás után az arány 70—30 százalék lesz. Módosul a családorvosok programja is, a kötelező heti 35 óra elosztása a vidék helyi jellegzetességeitől függ majd. Újabb kötelezettséget is bevezetnek: a családorvosoknak kötelességük lesz összeállítani a krónikus betegek listáját, és ezt jelenteniük az egészségbiztosító pénztárnak. A 2010-es keretszerződés másik módosítása a gyógyszerek felírására vonatkozik, ezeket nemzetközi megnevezésükön és a kereskedelemben használatos néven is felírják, bizonyos bürokratikus megszorításokat pedig felszámolnak.

Igényelhetőek a támogatások

A gazdálkodók tegnaptól június 17-ig nyújthatják be igénylésüket mezőgazdasági támogatásra. Az iratcsomókat a Mezőgazdasági Kifizetési Ügynökség helyi kirendeltségeinél kell iktatni. A támogatást állami és uniós alapokból utalják ki — nyilatkozta az Országos Mezőgazdasági Kifizetési Ügynökség vezérigazgatója, Florin Faur. Az államkasszából 635 millió eurót fordítanak erre a célra, az Európai Unió 730 millió eurót szán a hazai farmerek támogatására. Az illetékes azt is elmondta, hogy a napokban kiutalják a 2007 óta megkésett mezőgazdasági támogatásokat is.

Bemérhetetlen radarok

Új típusú sebességmérő műszereket kap a forgalmi rendőrség. Ezeket a radarokat a gépkocsivezetők nem tudják bemérni. Az új műszer ugyanis sokkal nagyobb távolságról kiszűri a gyorshajtókat, emellett a megengedett sebesség átlépésekor azonnal rögzíteni kezdi a szabálytalanságokat. A közlekedési rendőrség több mint négyszáz új készüléket kap országszerte, azt viszont még nem lehet tudni, hogy mikor kezdik használni ezeket. Tavaly a rendőrség ötvenezer büntetést szabott ki gyorshajtás miatt.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye az iskolakezdésről?eredmények
szavazatok száma 1016
szavazógép
2010-03-02: Belföld - :

Hírsaláta

MAKKEGÉSZSÉGES BĂSESCU. Úgy látszik, megelégelte az államfő, hogy annyi híresztelés látott napvilágot betegségével kapcsolatosan, s vasárnap este egy luxusvendéglő bejáratánál elmondta a Realitatea tévé munkatársának: szombaton a központi katonai kórházban elvégeztette a soros egészségügyi rutinvizsgálatokat, melyekből kiderült, hogy makkegészséges, jobb szellemi és fizikai állapotban van, mint a sajtócézárok bármelyike. Azt is kijelentette, hogy semmi köze nincs új pártok alakulásához. Băsescu egészségi állapotát felmérő hivatalos orvosi jelentés nem látott napvilágot.
2010-03-02: Közélet - Csinta Samu:

Bukaresti piachódításra készülnek

Minden eddiginél fajsúlyosabb megjelenési lehetőség nyílik a háromszéki faipar képviselői előtt. Március közepétől a bukaresti Mobilă şi Tapiţerie Kisipari Szövetkezet fővárosi boltrendszerében kínálhatják termékeiket a Kovászna megyei Kis- és Középvállalkozók Szö­vetsége (Asimcov) KO-Fa nevű faipari szakosztályának tagjai.