Hírsaláta

2010. március 3., szerda, Belföld

IDEJE LENNE ÍTÉLKEZNI, AVAGY LAKATOS IS VÁDOL. Tőkés László európai parlamenti képviselő hétfőn újabb 37 szekus- és milíciatiszt nevét hozta nyilvánosságra, akik a református egyház híveit és papjait figyelték meg, miután februárban százfős listát tett közzé. „Ideje lenne megkezdeni az ítélkezést ezekben az esetekben, és felfedni, kik rendezték a marosvásárhelyi véres eseményeket, a bányászjárásokat, az Egyetem téren történteket" — nyilatkozta Tőkés.

Az EP-képviselő szerint elfogadhatatlan, hogy ezek a személyek továbbra is közéleti szerepet vállalnak, Mint mondta, ilyen helyzetben van Lakatos Péter Bihar megyei képviselő és Fazakas László volt képviselő. „Lakatos Péter minden kétséget kizáróan belügyminisztériumi tiszt volt, későbbi tevékenysége tükrözi kétes múltját. Támogatta Fazakas Lászlót, hogy bejusson a parlamentbe" — fejtette ki Tőkés. Lakatos Péter Bihar megyei RMDSZ-es képviselő, akit Tőkés László azzal vádol, hogy együttműködött a volt titkosrendőrséggel, azt állítja: Tőkés sárdobálásba kezdett, és igaztalan dolgokat állít azokról, akik nem értenek egyet vele, majd kifejtette: ő tűzoltókapitány és nem szekustiszt volt. (Mediafax)

KI MOND IGAZAT? Románia egyelőre nem kapott hivatalos meghívást a Déli Áramlat gázvezeték megépítéséről szóló projektben való részvételre — közölte pénteken Tudor Şerban, a gazdasági minisztérium államtitkára azt követően, hogy néhány nappal ezelőtt Adriean Videanu gazdasági miniszter ennek az ellenkezőjét jelentette ki. (MTI)

MÉG AZ ÚTLEVÉL IS DRÁGÁBB LETT. Hétfőtől 16 lejjel nőtt az egyszerű útlevél költsége, így 112 lejt kell fizetni érte. A dokumentum kibocsátási költsége emelkedett az eddigi 64,2 lejről 80 lejre, a konzulátusi díj továbbra is 32 lej. Az új, elektronikus útlevél ellenértékét az Állami Nyomdavállalat 234 lejben állapította meg, ezt az összeget a CEC Banknál kell fizetni. Az elektronikus útlevél konzulátusi díja 32 lej, ez szintén a CEC Banknál vagy a kincstárnál törleszthető. Az elektronikus útlevél öt évig érvényes, a hat évnél kisebb gyermekek esetében három évig. Egy ilyen útlevelet legtöbb harminc munkanap alatt állítanak ki. (Mediafax)

BECALI HELYEZKEDNE. Gigi Becali, az Új Generáció Pártjának elnöke egy tévéinterjúban kifejtette: fuzionálni szeretne, vagy szövetséget kötne egy jobboldali párttal, a liberálisokkal vagy a demokrata-liberálisokkal. Crin Antonescu azt javasolta neki: legegészségesebb az lenne, ha Băsescu táborához közeledne. (Realitatea)

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye az iskolakezdésről?eredmények
szavazatok száma 964
szavazógép
2010-03-03: Közélet - :

Markó nem fél a függetlenektől

„A függetlenek csoportja nem jelent veszélyt az RMDSZ-re nézve. Nem hiszem, hogy az RMDSZ helyettesíthető lenne más párttal" — jelentette ki Markó Béla a Gabriel Oprea körül formálódó, függetlenekből álló parlamenti csoportosulás erősödése kapcsán. Úgy vélte, a szövetség jelenléte az utóbbi húsz évben a parlamentben, illetve a különböző kormányokban nemcsak a szavazatok szempontjából értékelhető: ez sokat számít az interetnikus kapcsolatok, a románok és magyarok közötti viszony szempontjából is. Hozzátette, az RMDSZ jelenléte nemcsak a kormányzati többség matematikáját tekintve fontos, ez egyaránt nyereség a román pártoknak és koalíciós partnereknek, illetve Romániának.
2010-03-03: Belföld - Farkas Réka:

Belföldi hírek

Nem lesz megelőlegezett adó
Elhalasztják a megelőlegezett jövedelemadó bevezetését, idén nem lép életbe a rendelkezés — nyilatkozta tegnap Emil Boc miniszterelnök az adó- és pénzügyi hivatal éves mérlegének bemutatásakor. Kifejtette: hétfőn tárgyalt a kérdésről a pénzügyminiszterrel, és döntöttek a pénzügyi törvénykönyv ilyen irányú módosításáról. A törvény szerint 2010. január elsejétől minden cégnek negyedévenként megelőlegezett jövedelemadót kellett volna fizetnie, ezt az előző éves profitjának inflációs rátával való kiegészítése és négyfelé osztása alapján számították volna ki.