Belföldi hírek

2010. március 3., szerda, Belföld
Nem lesz megelőlegezett adó

Elhalasztják a megelőlegezett jövedelemadó bevezetését, idén nem lép életbe a rendelkezés — nyilatkozta tegnap Emil Boc miniszterelnök az adó- és pénzügyi hivatal éves mérlegének bemutatásakor. Kifejtette: hétfőn tárgyalt a kérdésről a pénzügyminiszterrel, és döntöttek a pénzügyi törvénykönyv ilyen irányú módosításáról. A törvény szerint 2010. január elsejétől minden cégnek negyedévenként megelőlegezett jövedelemadót kellett volna fizetnie, ezt az előző éves profitjának inflációs rátával való kiegészítése és négyfelé osztása alapján számították volna ki.

Fokozott ellenőrzés

Idén nem emelkednek az adók és az illetékek — jelentette be Sebastian Vlădescu, de hangsúlyozta, hogy vissza kell szorítani az adócsalást. Ezt nevezte a szaktárca egyik legfontosabb célkitűzésének. Ha sikerülne az adócsalás során elsikkasztott pénzeket behajtani, hatalmas összeggel lehetne gyarapítani az állami költségvetést — mondta Vlădescu, aki elemzőcsoportot akar létrehozni az adócsalások leleplezésére.

Alacsony nyugdíjak

Az állami nyugdíjasok harminc százalékának 800 lejnél kisebb a jövedelme, és több mint egymillióan 600 lejnél is kevesebb pénzt kapnak — közölte az Országos Nyugdíjpénztár elnöke. Doina Pârcălabu hozzáfűzte, 260 000 személynek 600 lej a nyugdíja, és körülbelül 700 000-en kapnak 700 és 800 lej közötti összeget. Egy decemberi felmérés szerint a nyugdíjasok 18,8 százaléka kap 600 lejnél kevesebbet. Jóval magasabb a kisnyugdíjas nők száma, mint a férfiaké, a nőknél hátrányt jelent a gyermeknevelés és a betegszabadság időszaka.

Liberális kifogások

Két héten belül a liberálisok egyszerű indítványt nyújtanak be egészségügyi témában, egy hónapon belül, az adótörvénykönyv módosításainak bemutatásakor pedig vállalkozói témakörben — jelentette be Eugen Nicolăescu. Kifejtette, számításaik szerint az egészségügy számára kiutalt 2010-es költségvetés legfeljebb júniusig elegendő, mert az idei büdzséből a 2009-es adósságokat is törleszteni kell. A romániai gyógyszertárak márciusban kapják meg a lakosság számára tavaly júliusban és augusztusban kiadott gyógyszerek árát, így több patika már csődbe ment. Nem értik azt sem, a kormány miért nem utalta ki a beruházások befejezéséhez szükséges összeget a Cantacuzino Intézetnek, és bírálta a hamburgeradó bevezetését is.

Elfogynak a munkahelyek

Tavaly több mint 370 000 munkahely szűnt meg — derül ki az Országos Statisztikai Intézet jelentéséből. A dokumentum rámutat, a válság első évében megszűnt a 2005 után létrehozott csaknem valamennyi munkahely. Az építőiparban tavaly mintegy nyolcvanezer alkalmazott maradt állás nélkül, és az ágazat adta a megszűnt munkahelyek közel felét. A kereskedelemben 62 000 állást számoltak fel, a konfekcióiparban pedig 37 800 alkalmazott vált munkanélkülivé.

Sikeres roncsautóprogram

A kormánynak van pénzügyi fedezete legalább 60 000 használt autó begyűjtésére idén, és ha szükség lesz rá, több pénzt utalnak ki a roncsautóprogramra — jelentette be Ploieşti-en Emil Boc kormányfő. Borbély László környezetvédelmi miniszter közölte: a program kezdete óta 15 950 roncsautót gyűjtöttek össze, a kormány 40 000 értékjegyet nyomtatott ki, és a roncsautókat begyűjtő Rematnak eddig 32 600-at adott át. A roncsautóprogram február 18-án indult, és idéntől egy tulajdonos több autót is beválthat. Egy használt autóért változatlanul 3800 lej jár.

Korrupt Románia

A romániai intézményekben 2009-ben is gondot jelentett a korrupció az igazságszolgáltatásban és a törvényalkalmazás területén — állapította meg az Amerikai Egyesült Államok külügyminisztériumának drogkereskedelemről szóló 2009-es jelentése. A dokumentum azt is kifogásolja, hogy sok bűntény esetében nehezen születik ítélet, és a legtöbb esetben a vétkeseknek nem kell leülniük teljes büntetésüket. Adataik szerint 2009 januárja és szeptembere között 713 személyt állítottak bíróság elé, 5506 nyomozást indítottak el, de ezek közül 4061-et felfüggesztettek vagy lezártak.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye az iskolakezdésről?eredmények
szavazatok száma 1016
szavazógép
2010-03-03: Belföld - :

Hírsaláta

IDEJE LENNE ÍTÉLKEZNI, AVAGY LAKATOS IS VÁDOL. Tőkés László európai parlamenti képviselő hétfőn újabb 37 szekus- és milíciatiszt nevét hozta nyilvánosságra, akik a református egyház híveit és papjait figyelték meg, miután februárban százfős listát tett közzé. „Ideje lenne megkezdeni az ítélkezést ezekben az esetekben, és felfedni, kik rendezték a marosvásárhelyi véres eseményeket, a bányászjárásokat, az Egyetem téren történteket" — nyilatkozta Tőkés.
2010-03-03: Közélet - Iochom István:

Lesznek esti buszjáratok (Kézdiszék)

A felső-háromszéki polgármesterek tegnapi találkozójának kivételesen Ernest Gross német állampolgár, a Ro-D Transport és a German Trans Kft. tulajdonosa volt a házigazdája a kézdivásárhelyi Christine Szállodában.