Román film kapta a fődíjat a cannes-i fesztiválon

2007. május 29., kedd, Magazin
Igazi művészfilmnek ítélte oda a 60. Cannes-i Filmfesztivál zsűrije Stephen Frears brit rendező elnökletével a fődíjat vasárnap este: a román Cristian Mungiu 4 Luni, 3 Săptămîni şi 2 Zile (Négy hónap, három hét, két nap) című alkotása kapta az Aranypálmát.
A Ceauşescu-rendszer idején játszódó, egy tiltott abortusz történetét feldolgozó film szombaton megkapta a kritikusok és a francia közoktatás díját is Cannes-ban. ,,Remélem, hogy ez az Aranypálma jó hír a kis országok kis rendezőinek, hiszen úgy tűnik, végre nincs szükségünk nagy költségvetésre és nagy sztárokra ahhoz, hogy egy olyan történetet filmesítsünk meg, amely mindenkit érdekel” — mondta az alig 600 000 euróból forgatott film 39 éves rendezője, amikor átvette Jane Fonda színésznőtől az Aranypálmát.
Az idei fesztivál többi díjazottja is művészfilmek alkotója. A versenyprogram legismertebb rendezői — Emir Kusturica, Quentin Tarantino, Vong Kar-vaj és Ethan és Joel Cohen — semmilyen díjban nem részesültek. Az Aranypálma után a második legrangosabb elismerést, a cannes-i fesztivál Nagydíját Kawase Naomi japán rendező Mogari no mori (Mogari erdeje) című filmjének ítélte oda a zsűri. A naturalista történet a generációkat össze­kapcsoló gyászról szól. A Cannes-i Filmfesztivál 60. évfordulója alkalmából kiadott különdíjat az amerikai Gus Van Sant Paranoid Park című alkotásáért kapta. Az amerikai rendező 2003-ban Elefánt című filmjével elnyerte az Aranypálmát. Az amerikai Julian Schnabel kapta meg a legjobb rendezés díját A búvárharang és a pillangó (Le scaphandre et le papillon) című francia filmért, amely a teljesen lebénult Jean-Dominique Bauby újságíró önéletrajzi művéből készült. A legjobb forgatókönyv díját a 33 éves Fatih Akin német-török rendező Auf der anderen Seite (A másik oldalon) című filmjével érdemelte ki. A 33 éves rendező Fallal szemben című filmjéért 2004-ben Berlinben elnyerte a fődíjat.
A Cannes-i Filmfesztivál zsűrijének díját az iráni származású Marjane Satrapi és a francia Vincent Paronnaud az 1979-es iráni iszlám forradalomról szóló képregény alapján készült, Persepolis című animációs filmjének és Carlos Reygadas mexikói rendező Luz Silenciosa (Csendes fény) című alkotásának megosztva ítélték oda.
A legjobb női alakításért járó díjat Dzson Do Jon dél-koreai színésznő vehette át Alain Delon francia színésztől Li Csang Dong dél-koreai rendező Secret Sunshine (Titkos napsütés) című filmjében nyújtott játékáért. A legjobb férfi színésznek járó díjat az orosz Konsztantyin Lavronyenkónak ítélték oda honfitársa, Andrej Zvjagincev Izgnanyije (Száműzetés) című filmjében nyújtott alakításáért.
A legjobb első filmesnek járó Aranykamera-díjat Etgar Keret izraeli rendező nyerte el A medúzák című filmjével. A tavaly augusztusban 27 éves korában autóbalesetben elhunyt román Cristian Nemescu California dreamin’ című filmje pedig az Un certain regard (Egy bizonyos tekintet) című válogatás fődíját nyerte el.
Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mi lenne a helyes medve-ügyben?


eredmények
szavazatok száma 121
szavazógép
2007-05-29: Riport - Kisgyörgy Zoltán:

A másodhajtás is hoz gyümölcsöt

Ritka az olyan ember faluhelyen is, aki ne kritikus szemmel, olykor borúlátóan nyilatkozna falujáról, közössége előrehaladásáról. Kálnokon, a nemes históriával tűzdelt faluban nem így éreztük. Találkoztunk ugyan egy-két lehangoló értékeléssel, ám beszélgetéseinkből olyan fénynyalábok tűntek fel, melyek csalhatatlanul azt igazolták: jó a lélekjelenléte ennek a falunak! ,,Nézze — mondta egy idős ember —, nem a bajt, a nehézséget kell fújni örökké, mert az mindig volt és van, hanem a jót kell meglátni, azt, ami marad még akkor is, ha az nem újólag ültetett csemete, hanem sarjadzás, mert sokszor a másodhajtás is hoz gyümölcsöt. Sok jót hozott ez a rendszer, visszakaptuk szabadságunkat.” Jó dolog a valóst, a szépet és a jót meglátni, azt gyümölcsöztetni, annak örvendeni. A nehézséget — mert az is van — még azoknak sem könnyű átvészelni, akiknek utolsókként is derűlátóaknak kell maradniuk: a lelkészeknek például.

2007-05-29: Magazin - x:

Jane Fonda életműdíja

Több évtizedes munkásságának elismeréséül életműdíjat vehetett át a Cannes-i Filmfesztiválon Jane Fonda, az amerikai színészlegenda.