Belföldi hírek

2010. március 4., csütörtök, Belföld

Leváltanák Geoanăt

A román szenátus elnökének, Mircea Geoanănak tisztségből való felfüggesztését kezdeményezi a Demokrata-Liberális Párt, mert véleményük szerint többször is megsértette a parlament felső házának szabályzatát. A D-LP nehezményezi, hogy Geoană megtagadta a függetlenek bizottsági helyei megőrzésére vonatkozó kérésének szavazatra bocsátását, a felsőház vezetősége ugyanis egy nappal korábban úgy határozott, hogy a parlamenti pártokból kilépett, függetlenné vált szenátorok elveszítik eddigi szakbizottsági helyeiket.

A demokrata-liberálisok előbb felfüggesztésről majd az elnök visszahívásáról beszéltek, de Mircea Geoană pontosított, a házszabály szerint esetleg a visszahívás lehetséges, az alkotmánybíróság 2005-ben hozott döntése értelmében az is csak akkor, ha az őt támogató parlamenti csoport kéri azt. Az SZDP szenátusi frakciója tegnap délután megerősítette, Mircea Geoanăt támogatja a szenátus élén. Azzal vádolják a D-LP honatyáit, hogy törvénytelen módon igyekeznek megkaparintani minden állami vezetői tisztséget, és egy totalitárius kormányzás alapjait készítik elő.

Előzetesben a craiovai polgármester

Kenőpénz elfogadása és okirat-hamisítás gyanújával 29 napos előzetes letartóztatásba helyezték tegnap Antonie Solomont, Craiova demokrata-liberális párti polgármesterét. Az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály ügyészei kedden házkutatást tartottak Solomon két házában és hivatalában. Lefoglalták a Cornel Penescu (FC Argeş labdarúgóklub tulajdonosa) által birtokolt craiovai Pic hipermarket építésére vonatkozó dokumentumokat, valamint a helyi Ion Oblemenco stadion Craiovai Universtitatea labdarúgóklubnak való ingyenes használatba adására vonatkozó iratokat. Antonie Solomon 54 éves, és 2004 óta Craiova polgármestere. 2005-ig az SZDP tagja volt, 2006-ban belépett a később Demokrata-Liberális Párttá alakuló Demokrata Pártba. Tavaly ősszel feltűnt Băsescu kampányában, ő volt az, aki egy nagygyűlésen Mircea Dinescut Bulgáriába utasította.

Drágulnak a gyógyszerek

A gyógyszerek ára április 1-jétől legtöbb 6,25 százalékkal nőhet, miután aktualizálják az árakat a 2010-es költségvetésben szereplő valutaárfolyam szerint. Az egészségügyi minisztérium képviselői tegnap közvitát tartottak a gyógyszerek árának meghatározásáról szóló 2009/75-ös miniszteri rendelet módosításáról. A gyártók azt kérték a szaktárcától, fagyasszák be a jelenleg piacon levő gyógyszerek árát, az új miniszteri rendelet pedig csak az új, ezután piacra kerülő gyógyszerekre legyen érvényes. A jelenleg érvényben levő 2009/1637-es rendelet szerint a gyógyszerek árát három ár átlaga alapján szabják meg, de mint kiderült, ha ezt az előírást alkalmazzák, jelentősen drágulnának az orvosságok, ezért visszatérnek a 2009/75-ös rendelethez, amely 12 európai ország legalacsonyabb árát veszi alapul. Ugyanakkor a gyártók áprilisban aktualizálják az országos katalógusban szereplő gyógyszerek árait, az idei évre érvényes 4,25 lejes euró-árfolyammal, ezért a gyógyszerek ára április 1-jétől 6,25 százalékkal nőhet.

Mégis lesz gyerekpénz

Megtörténhet, hogy 2011-től emelik az állami gyerekpénz összegét — jelentette be Mihai Şeitan munkaügyi miniszter. Pár nappal ezelőtt a tárcavezető a gyerekpénz teljes megvonásáról, majd annak a családi háttér függvényében való differenciált kiutalásáról beszélt. Most pedig elmondta, hogy minden gyerek azonos összeget kap, a hátrányos helyzetű kiskorúak pedig többletpótlékban részesülnek.

Újrakezdik az oltások gyártását

Egymillió lejt utalt ki mai ülésén a kormány a Cantacuzino Intézetnek. A kormány tartalékalapjából kiutalt összeget gépek és felszerelések vásárlására költik, valamint arra, hogy korszerűsítsék és engedélyeztessék az influenza és a tuberkulózis elleni oltás előállítására szolgáló gyártósort. A hiányosságok pótlását is célzó korszerűsítési terv befejezésének határideje 2010. április 15. Február elején az Országos Gyógyszerügynökség megvonta a Cantacuzino Intézet oltásgyártó engedélyét, ám ha megvalósítja a felújítást, újra kibocsátják a szükséges gyártási engedélyt. A Cantacuzino Intézet az országos oltási programokhoz szükséges vakcinák egyetlen belföldi gyártója.

Hozzászólások
Szavazás
Mely párt jelöltjeit támogatja a vasárnapi önkormányzati választáson?eredmények
szavazatok száma 432
szavazógép
2010-03-04: Belföld - :

Hírsaláta

ELÉVÜLHETNEK A FORRADALOM ÉS A BÁNYÁSZJÁRÁS SORÁN ELKÖVETETT BŰNTETTEK. Negyven civil szervezet és szakszervezet kérte Cătălin Predoiu igazságügyi minisztert, hogy rossz menedzsment címén menessze Románia főügyészének helyettesét, Tiberiu Niţut, a katonai ügyészségekért felelős Ion Vasilachét és a kriminalisztikai részleg vezetőjét, Marius Iacobot.
2010-03-04: Közélet - Váry O. Péter:

Kis költségvetés, nagy remények (Sepsiszentgyörgy)

Az előzetes egyeztetéseknek köszönhetően és az ezek folyamán született számtalan módosítást követően vita és ellenszavazat nélkül fogadta el a sepsiszentgyörgyi önkormányzat tegnapi rendkívüli ülésén a város ez évi költségvetését, mely indulásból számottevően kisebb, mint a múlt esztendei, de amely számítások szerint az év során mégiscsak meghaladja a tavalyit.