Hírsaláta

2010. március 4., csütörtök, Belföld
ELÉVÜLHETNEK A FORRADALOM ÉS A BÁNYÁSZJÁRÁS SORÁN ELKÖVETETT BŰNTETTEK. Negyven civil szervezet és szakszervezet kérte Cătălin Predoiu igazságügyi minisztert, hogy rossz menedzsment címén menessze Románia főügyészének helyettesét, Tiberiu Niţut, a katonai ügyészségekért felelős Ion Vasilachét és a kriminalisztikai részleg vezetőjét, Marius Iacobot.

A levélírók szerint miattuk haladnak olyan nehezen a vizsgálatok a forradalom és az 1990. júniusi bányászjárás ügyében. Az 1989. December 21. Egyesület és a Romániai Volt Politikai Foglyok Egyesülete a kohászok szakszervezetével együtt azt is fontolóra veszi, hogy bűnvádi eljárást kér az ügyészek ellen, mondván, a bűnözőket védik a szándékos időhúzással. A szervezetek nyílt levelükben felhívják Traian Băsescu államfő, Emil Boc kormányfő és Laura Codruţa Kövesi főügyész figyelmét, hogy a forradalom során elkövetett bűntettek elévülnek a következő két évben, azaz még az ő mandátumuk alatt, ha nem sürgetik a peres ügyek megoldását. (Agerpres)

NŐ A GAZDASÁGI KÜLÖNBSÉG A RÉGIÓK KÖZÖTT. Miközben a főváros és térsége a gazdasági mutatók szempontjából megközelíti az európai átlagot, az észak-keleti régióban a GDP csak az uniós átlag 24 százalékával egyenlő, és a gazdagabb erdélyi megyékben is csak az EU-s átlag 48 százalékát éri el. A Capital gazdasági napilap szerint az egyenlőtlenségeket mutatja az is, hogy tavaly az országban átlagban kétszeresére nőtt a munkanélküliség, ehhez képest viszont a fővárosban kevesebb, mint egy százalékkal nőtt az állástalanok száma. Szakértők szerint a gazdasági különbségek növekedésével többen fognak elköltözni a szegényebb régiókból, és még nagyobbak lesznek a szociális problémák. (Erdély FM)

ISMÉT VÁLTOZTATNAK A NYOLCADIKOS FELVÉTELIN? Újfajta középiskolai felvételi rendszeren gondolkodik Daniel Funeriu oktatásügyi miniszter. Eszerint a nyolcadik osztályt végzett diákoknak oktatási portfólióval kell majd jelentkezniük a középiskolánál, ahová felvételüket kérik. Ennek a portfóliónak az addigi eredményeik és az országos teszteken kapott jegyeik mellett a tanáraik ajánlólevelét is kell tartalmaznia. ,,Az oktatási portfólió bevezetésével a szülők pontosabb képet kapnak gyermekük teljesítményéről. A középiskolák pedig a diákok addigi teljesítményét figyelembe véve, és egy felmérést követően dönthetik el, kit vesznek fel" — magyarázta Funeriu. Az utóbbi évtizedben hétszer módosították a középiskolai felvételi rendszert. Az országos teszteket az egységes dolgozatok váltották, jelenleg a nemzetközi tesztekre alapuló felmérési módszer érvényes. (Transindex)

FŐÁLLÁSÚ KÖNYVELŐT MINDEN CÉGNEK! A Demokrata-Liberális Pártból összesen negyvenegy képviselő írta alá azt az indítványt, amely mostanság a cégtulajdonosok idegeit borzolja, s leegyszerűsítve az lenne a célja, hogy kötelezővé tegye minden cégnek saját könyvelő alkalmazását. A money.ro gazdasági portál szerint a törvénytervezetben nem egy, hanem két személy alkalmazására köteleznék a cégeket, függetlenül attól, hogy mekkora az éves forgalmuk, vagy hány személyt foglalkoztatnak. Állítólag a feketemunka és a szakképzetlen munkaerő ellen akarnak imigyen harcolni, de ha a terv törvényerőre kapna, sok kis céget tenne tönkre.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye az iskolakezdésről?eredmények
szavazatok száma 1017
szavazógép
2010-03-04: Közélet - Mózes László:

Intézményesített káosz (Jegyzet)

Megszavazta ugyan a képviselőház a köztisztviselők jogállásáról szóló törvényt, de aligha remélhető, hogy a továbbiakban az állami közintézményeket (a románból átvett ,,dekoncentrált" szó hallatán szép emlékű nyelvújítóink méltán hánykolódhatnak sírjaikban) csakis és kizárólagosan szakértők fogják majd vezérelni.
2010-03-04: Belföld - Farkas Réka:

Belföldi hírek

Leváltanák Geoanăt
A román szenátus elnökének, Mircea Geoanănak tisztségből való felfüggesztését kezdeményezi a Demokrata-Liberális Párt, mert véleményük szerint többször is megsértette a parlament felső házának szabályzatát. A D-LP nehezményezi, hogy Geoană megtagadta a függetlenek bizottsági helyei megőrzésére vonatkozó kérésének szavazatra bocsátását, a felsőház vezetősége ugyanis egy nappal korábban úgy határozott, hogy a parlamenti pártokból kilépett, függetlenné vált szenátorok elveszítik eddigi szakbizottsági helyeiket.