Hírsaláta

2010. március 5., péntek, Belföld

HARMINCHÁROM ÉVE TÖRTÉNT. 1977. március 4-én pusztító földrengés volt Romániában. A Richter-skála szerint 7,2 erősségű földmozgás 70 másodpercig tartott, 1570 ember esett áldozatául, több mint 7000-en megsebesültek, 33 épület dőlt össze, 35 000 lakás rongálódott meg.

BĂSESCU ÁZSIAI. Sokféle találgatás látott napvilágot a bukaresti újságokban Antonie Solomon demokrata-liberális polgármester letartóztatása kapcsán. Az már majdnem biztosnak látszik, hogy 50 000 euró kenőpénz elfogadása miatt került horogra, csak azt nem tudni, miért éppen most, amikor az eset négy évvel ezelőtt történt. A házkutatások során az is kiderült, Solomon szereti otthon tartani pénzét, lakásában 200 000, irodájában 100 000 eurót foglaltak le az ügyészek. Craiova polgármestere a szocdemektől igazolt át a jelenlegi kormánypártba, s úgy nézett ki Băsescu hű szolgálja, bár Radu Berceanu miniszter, a D-LP helyi szervezetének elnöke nem volt túl jó viszonyban vele. Országosan híressé az tette, mikor az elnökválasztási kampányban Dinescu cetatéi birtokán tartott kampányülésen nem engedték színpadra lépni a költő-házigazdát, utána meg épp Solomon azt tanácsolta, menjen el a megyéből, vagy viselkedjék rendesen. A Gândul szerint Dinescu már akkor megmondta Solomonnak: Antonie, megjárod, Băsescu ázsiai, csak azokat tűri meg maga mellett, akiket négy lábra tud kényszeríteni.

MÁSOKAT IS RABLÁNCRA VERHETNEK. A kormánypárt saját táborában elrendelt letartóztatások azt jelzik, a hatalom a jogi és rendészeti intézmények iránti közbizalmat kívánja növelni, annak érdekében, ha vélt vagy valós ellenfeleivel számol majd le, a lakosság higgyen el nem kötelezett igazságosságában. A helyzet pesszimistább megítélői szerint Solomont újabb, Băsescu nyílt ellenségeinek tartott kiemelkedő személyiségek fogják követni. (Antena 3)

GÁZÁREMELÉST AKAR A SZÁLLÍTÓ. Tizenhét százalékos gázáremelést kér április elsejétől az energiaárszabályozó hatóságtól az ország két legnagyobb gázszolgáltatója. A hatóság még nem döntött arról, hogy engedélyezik-e a drágítást, viszont Petru Lificiu elnök szerint tizenhét százalékos növelést semmiképp sem bírna el a lakosság.

ÉSZHEZ TÉRTEK A CAŢAVENCUSOK. Beadja felmondását a Caţavencu hetilap szerkesztőségének egy része, mivel kifogásolják a cenzúrát és a szerkesztőkre nehezedő nyomást, amit két éve azok után kezdtek érzékelni, hogy Sorin Ovidiu Vântu tulajdonába került a lap. A hetilapot főleg a fiatal szerkesztők hagyják el, de velük tart Mircea Toma, a Caţavencu egyik leghangzatosabb nevű újságírója is. A távozó csapat új lapot fog kiadni, amelyet a Caţavencu eredeti szellemiségében szerkesztenek.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye az iskolakezdésről?eredmények
szavazatok száma 964
szavazógép
2010-03-05: Közélet - :

Csatlakoznánk a schengeni övezethez

Románia kész csatlakozni jövő év márciusában a schengeni övezethez — jelentette ki tegnap Vasile Blaga belügyminiszter.
2010-03-05: Belföld - Farkas Réka:

Belföldi hírek

Megtámadták a köztisztviselők törvényét
A szociáldemokrata képviselők megtámadták az alkotmánybíróságon a köztisztviselők jogállásáról szóló törvényt — jelentette be Dan Şova szenátor, és elmondta, hogy hasonló eljárást kezdeményezett harmincnégy SZDP-s és NLP-s szenátor.