Belföldi hírek

2010. március 5., péntek, Belföld

Megtámadták a köztisztviselők törvényét

A szociáldemokrata képviselők megtámadták az alkotmánybíróságon a köztisztviselők jogállásáról szóló törvényt — jelentette be Dan Şova szenátor, és elmondta, hogy hasonló eljárást kezdeményezett harmincnégy SZDP-s és NLP-s szenátor.

Elfogadhatatlannak tartják, hogy a dekoncentrált intézmények igazgatói hat hónapos időszakra akkor is kinevezhetőek, ha nem köztisztviselők. A képviselőház kedden, 172 igen szavazattal, ellenszavazat és tartózkodás nélkül, az ellenzéki képviselők távollétében elfogadta a köztisztviselők jogállásáról szóló törvényt. Az SZDP és az NLP kivonulással tiltakozott, mert szabályzatellenesnek ítélte a tervezet napirendre tűzésének módját és a közigazgatási bizottságban lezajlott vitát. A képviselőház döntőház volt e törvény esetében.

Az RMDSZ támogatja Geoană leváltását

A D-LP tegnap iktatta a szenátus elnöke, Mircea Geoană visszavonására vonatkozó kérést — nyilatkozta Constantin Igaş frakcióvezető. A kérést ötvenhét, többségé­ben demokrata-liberális szenátor írta alá, de csatlakozott hét független és két RMDSZ-es honatya is. Az RMDSZ részé­ről Albert Álmos és Gyerkó László támogatta a beadványt. Iulian Urban D-LP-s szenátor szerint azért nem írta alá több RMDSZ-es honatya, mert sokan már szerdán hazautaztak körzetükbe. Fekete Szabó András, az RMDSZ frakcióvezetője tegnap kifejtette, elvileg egyetértenek Mircea Geoană visszahívásával, de erről hétfőn a koalíciós tárgyalást, majd a szövetségi gyűlést követően születik végleges döntés, miután megkeresik annak jogi módját, hogy az eljárás ne legyen megtámadható az alkotmánybíróságon.

Megbénulhat az egészségügyi rendszer

Idén közel harminc százalékkal kevesebb biztosítást fizettek be a vállalatok az egészségbiztosítási pénztárhoz. A hatóság elnöke ezt tegnap jelentette be, hozzáfűzve: nem tartja kizártnak, hogy a kisebb költségvetés miatt a gyógyszerforgalmazók egy részének nem tudják majd törleszteni a számlákat, és a kórházak is kevesebb pénzt kaphatnak. Az egészségbiztosítási pénztár kisebb bevételét a válsággal magyarázza az országos pénzügyi hatóság. Ugyanis több ezer vállalat sem ezt, sem a nyugdíj-hozzájárulást nem fizeti ki.

Csökkenő befektetések

Tavaly huszonkilenc százalékkal csökkent a beruházások mértéke 2008-hoz képest — derül ki az Országos Statisztikai Hivatal adataiból. A legnagyobb befektetéseket a kereskedelemben, a szolgáltatások terén, valamint az iparban jegyezték. 2009 utolsó negyedévében negyvenszázalékos volt a csökkenés 2008 hasonló időszakához viszonyítva.

Hozzászólások
Szavazás
Mely párt jelöltjeit támogatja a vasárnapi önkormányzati választáson?eredmények
szavazatok száma 668
szavazógép
2010-03-05: Belföld - :

Hírsaláta

HARMINCHÁROM ÉVE TÖRTÉNT. 1977. március 4-én pusztító földrengés volt Romániában. A Richter-skála szerint 7,2 erősségű földmozgás 70 másodpercig tartott, 1570 ember esett áldozatául, több mint 7000-en megsebesültek, 33 épület dőlt össze, 35 000 lakás rongálódott meg.
2010-03-05: Közélet - Szekeres Attila:

Külföldi hírek

Részrehajlással vádolják a Szülőföld Alapot
Ismét leplezetlenül az Ukrajnai Magyar Demokrata Szö­vetség oldalára állt a függetlenségét hangoztató Szülőföld Alap, amelynek Oktatási és Szakképzési Kollégiuma a napokban Beregszászon tartotta a határon túli magyarság oktatására szánt támogatások elosztásáról döntő ülését — írja a Kárpátalja hetilap. A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövet-ség szócsövének számító újság bírálja a kollégium döntését a Kárpátaljának nyújtandó támogatás elosztásáról.