Külföldi hírek

2010. március 5., péntek, Közélet

Részrehajlással vádolják a Szülőföld Alapot

Ismét leplezetlenül az Ukrajnai Magyar Demokrata Szö­vetség oldalára állt a függetlenségét hangoztató Szülőföld Alap, amelynek Oktatási és Szakképzési Kollégiuma a napokban Beregszászon tartotta a határon túli magyarság oktatására szánt támogatások elosztásáról döntő ülését — írja a Kárpátalja hetilap. A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövet-ség szócsövének számító újság bírálja a kollégium döntését a Kárpátaljának nyújtandó támogatás elosztásáról.

Szlovákul is „ünnepelnek"

Az államnyelvtörvény miatt több dél-szlovákiai önkormányzat bizonytalan, hogyan ünnepelje meg március 15-ét. Van, ahol a ,,biztonság kedvéért" a szlovák himnuszt is lejátszanák, a szónoklatok pedig egyes helyeken kétnyelvűek lesznek — írja az Új Szó napilap. Az újság értesülései szerint több szervező — köztük az önkormányzatok — elbizonytalanodott, s attól tartanak, hogy ha nem szlovák elemekkel bővítve szervezik a programokat, akkor a kulturális minisztérium megbünteti őket. A legjellemzőbb példa, hogy a magyar szónoklatokat szlovákul is felolvassák.

Cenzúráznak?

Felháborodást okozott a Vajdaságban megjelenő Magyar Szónál a lap alapítójának, a Magyar Nemzeti Tanácsnak (MNT) az a döntése, hogy az egyetlen magyar nyelvű szerbiai újság szerkesztéspolitikáját figyelemmel kísérő laptanácsot hoz létre. A Magyar Szó szerkesztőbizottsága tegnap nyilatkozatban reagált a múlt hét végén született elhatározásra, s arra az MNT ülésén elhangzott kijelentésre, miszerint a lap a közösséggel szemben halad, szerkesztéspolitikája rossz, ezért vissza kell terelni a jó útra. Ebből az tűnik ki, hogy a laptanácsnak a Magyar Szó megregulázása, a szerkesztéspolitika befolyásolása a feladata — fogalmazott a szerkesztőbizottság, leszögezve, hogy a szerkesztéspolitika alakítására egyedül a szerkesztőség egészének a bizalmát is élvező szerkesztőbizottság hivatott.

Elfoglalták a pénzügyminisztériumot

Az Összgörög Szakszervezetek Frontjának mintegy háromszáz tagja elfoglalta tegnap az athéni pénzügyminisztérium épületét, tiltakozásul a görög kormány egy nappal korábban bejelentett gazdasági szigorító intézkedései ellen. A tüntetők nem engedik be az épületbe a munkába igyekvő minisztériumi dolgozókat, a bejárat fölé pedig hatalmas transzparenst feszítettek ki, amelyen az intézkedések megvalósítása elleni felkelésre buzdítanak. Az épületfoglalók kora reggel hatoltak be a minisztériumba, amelyben csak egy őr tartózkodott. Ezt követően mentek fel a bejárat fölötti teraszra, és helyezték el a transzparenst.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye arról, hogy Sepsiszentgyörgyön a járványügyi vörös forgatókönyv lépett életbe?

eredmények
szavazatok száma 902
szavazógép
2010-03-05: Belföld - Farkas Réka:

Belföldi hírek

Megtámadták a köztisztviselők törvényét
A szociáldemokrata képviselők megtámadták az alkotmánybíróságon a köztisztviselők jogállásáról szóló törvényt — jelentette be Dan Şova szenátor, és elmondta, hogy hasonló eljárást kezdeményezett harmincnégy SZDP-s és NLP-s szenátor.
2010-03-05: Közélet - Fekete Réka:

Bonyolult az örökbefogadás, mégis működik

Ha a szülők nem mondanak le hivatalosan is gyermekükről, akkor az nem adható örökbe, emiatt, bár sok az elhagyott gyermek, kevés az olyan, akit örökbe lehet adni. Háromszéken ezerkétszáz állami gondozottból jelenleg csupán két gyermek szerepel az örökbe fogadási listán, a hét várakozó családból négynek már tavalyról megvan az örökbefogadó szülő minősítése.