Az ügyintézés útvesztőiben

2007. június 6., szerda, Pénz, piac, vállalkozás
Hogy tőkekoncentráció esetén és a tulajdonosok döntése ellenére sem egyszerű a tömegprivatizációt követően a tőzsdén kívüli értékpapírpiacon jegyzett társaság zártkörűvé nyilvánítása, bizonyíték rá a kereskedelemmel foglalkozó kovásznai Comi-co Rt. esete.

A társaság részvényeinek adásvételét az értékpapírpiaci felügyelet — a közgyűlés határozatára hivatkozva — még tavaly február 13-án felfüggesztette, de a zártkörűvé nyilvánítás menete jó, ha ennek az évnek a végére befejeződik. Addig a részvényeket a piacon sem lehet adni-venni, de a zártkörű társaságra érvényes szabályok sem működnek.

A Comi-co Rt. papírjainál utoljára 2004. március 1-jén jegyeztek adásvételt a piacon, akkor 1875 részvény cserélt gazdát darabonként 0,0200 lejért (a részvény névértéke 0,1 lej). Ezzel együtt 113 adásvételt tartanak nyilván, összesen 779 805 papír cserélt gazdát (a társaságnak összesen 1 163 699 részvénye van, törzstőkéje a felfüggesztéskor 116 396,90 lejt tett ki). Főrészvényese 61,04 százalékkal a Kovaert Kft., 38,96 százalék kisebb vagy tömegprivatizációs kisrészvényesek kezében van, utóbbiak közül még ötszáznyolcvanan tartották meg papírjaikat.

A Comi-co tehát jelenleg patthelyzetben áll. A liberális nekibuzdulás kezdeti lendületében ugyanis a parlament elfogadott egy törvényt, mely adott feltételek mellett (piaci érdektelenség, tőkekoncentráció stb.) megengedte a hivatalból jegyzett társaságok részvényeinek visszavonását a piacról. Ennek előírásaival élve döntött a részvényesek közgyűlése a Comi-co zártkörűvé nyilvánítása mellett. De mire a határozat megjelent a Hivatalos Közlönyben, s az értékpapír-piaci felügyelet (CNVM) is foglalkozhatott volna a társaság ügyével, a parlament módosította a törvényt. A kötelező teendők között ugyanakkor (most is) szerepel a vállalati vagyon felértékeltetése, de erre nem fogadható fel akárki, csak akit a felügyelet szívlel. Ilyet kapni nem is olyan könnyű ma Romániában. (A bürokráciát, mint mindig, csak duzzasztja a bizalmatlanság…)

Az már csak hab a tortán, hogy bár a Comi-co április 20-án megtartotta évi közgyűlését, azt újra össze kellett hívnia. A holnap, június 7-én 10 órakor kezdődő rendkívüli közgyűlésnek ismét szavaznia kell a profit elosztásáról, illetve ki kell jelölnie azt a napot, amikortól a közgyűlési határozatok érvényesek a részvényes-nyilvántartóban szereplőkre. A haszon sorsáról április 20-án már döntöttek, de a bejegyzés kimaradt a közzétett jegyzőkönyvből, amit nem old meg az utólagos toldás, csak egy újabb gyűlés és nyilvános kihirdetés…

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja-e oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 2176
szavazógép
2007-06-06: Pénz, piac, vállalkozás - Incze Ibolya:

A Consicnál újra ­összehívták a közgyűlést

Az építéssel foglalkozó sepsiszentgyörgyi Consic Rt. vezetőtanácsa június 25-én 11 órára a székházba összehívta a részvényesek rendes évi közgyűlését.
2007-06-06: Pénz, piac, vállalkozás - x:

Hírbörze

Árutőzsde Sepsiszentgyörgyön
Június 11-én 16 órakor Sepsiszentgyörgyön a megyei könyvtár termében hivatalos keretek között megnyitják a Román Árutőzsde helyi terminálját. Kezelője a Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara lesz. A terminál elsősorban abban játszik szerepet, hogy a közbeszerzési liciteket a nyilvánosság követelményeit betartva bonyolítsák le, de más természetű vásárlásokat, áruféleségek, állóeszközök, aktívák piaci körülmények közötti értékesítését vagy beszerzését is lehetővé teszi a cégek számára.