Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Hírbörze

2007. június 6., szerda, Pénz, piac, vállalkozás
Árutőzsde Sepsiszentgyörgyön

Június 11-én 16 órakor Sepsiszentgyörgyön a megyei könyvtár termében hivatalos keretek között megnyitják a Román Árutőzsde helyi terminálját. Kezelője a Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara lesz. A terminál elsősorban abban játszik szerepet, hogy a közbeszerzési liciteket a nyilvánosság követelményeit betartva bonyolítsák le, de más természetű vásárlásokat, áruféleségek, állóeszközök, aktívák piaci körülmények közötti értékesítését vagy beszerzését is lehetővé teszi a cégek számára.

Kanadai nap

Június 19-én a háromszéki cégek képviselői kanadai üzletemberekkel találkozhatnak. A megyei kereskedelmi és iparkamara szervezésében zajló Kanadai nap a regionális együttműködést szolgálja, s a kanadaiak és helyiek mellett Bákó, Brassó, Buzău, Hargita, Maros, Prahova, Vrancea megyei vállalkozók is jelen lesznek. A rendezvényen részt vesz Marta Moszczenska kanadai nagykövet is. Érdeklődni, iratkozni a 0267/351 677-es telefonon és faxon, e-mail: ccicov@ccicov.com.

Uniós alapok háromszékieknek

Az üzletemberek klubjának június 29-i találkozóján a kamara Sepsiszentgyörgy, Olt utca 17. szám alatti székházában Klárik László, a vidékfejlesztési és halászati kifizetési megyei ügynökség igazgatója ismerteti a mezőgazdaságban, vidékfejlesztésben és élelmiszeriparban hasznosítható uniós alapok lehívásának lehetőségeit.

Támogatási lehetőségek

A Templus Advertising ügynökség, a kis- és közepes vállalkozói, kereskedelmi és turisztikai minisztérium és az Asimcov szervezésében június 8-án 9.30—14 óráig a Szent György vendéglőben Támogatási lehetőségek, termékek és szolgáltatások kis- és közepes vállalkozóknak címmel szemináriumot tartanak a háromszéki vállalkozók számára.

Élvonalban a hazai csapatok

Május 25-én értékelték ki a 2006. szeptemberi és 2007. februári GTP tanulói ciklus tevékenységét. A szeptemberi ciklusban 42 csoport vett részt Romániából (489 diák és 60 tanár), míg a februárira 54 csoport jelentkezett 585 diákkal. A két ciklusban a romániai csapatok tevékenységi átlaga 87 százalékos volt, 13 százalékkal magasabb a világszinten mért 74-nél. Hét iskola ért el százszázalékos eredményt Hargita, Szilágy, Szatmár, Brassó és Buzău megyéből. A hétvégi értékelés előkészítője is egyben a szeptemberben sorra kerülő nyílt napnak, amikor a legjobban teljesítő GTP-csapatokat díjazzák.

Kísérleti program

A számítógép célszerű használatáról szólt az Amőba Oktatási Központ kísérleti programja. Az első szakaszban informatikai képzésre került sor, szövegszerkesztés, prezentációkészítés, internethasználat, majd a gyermekek angoltáborban alapozták meg nyelvi tudásukat. A program második évében a két modul összekapcsolódott az angol—informatika képzésprogram keretében. Az eredményeket programzáró műsor keretében mutatták be, a gyermekek énekkel, tánccal tarkított vidám előadása, angol nyelvű prezentációi élményt jelentettek szülőknek, szervezőknek egyaránt.

Felnőttképzési hálózat a Kárpát-medencében

Terv szerint az év második felétől válik működőképessé a Pannonforrás Kárpát-medencei Felnőttképzési és Szolgáltatási Hálózat, amely a magyar munkaerő versenyképességét szolgálja majd az európai térségben. A Pannonforrás hálózat öt országra terjed ki, és a regionális hálózati központokon keresztül összetett szolgáltatási rendszerben biztosítja a szakmai érvényesüléshez szükséges ismereteket. Képzésmegelőző, illetve utókövető tevékenységeivel nemcsak a szakmai felkészülést, hanem a munkahelyszerzést és -megtartást is szolgálja.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint a Sepsi OSK bejut a Román Kupa döntőjébe?
eredmények
szavazatok száma 1076
szavazógép
2007-06-06: Pénz, piac, vállalkozás - Incze Ibolya:

Az ügyintézés útvesztőiben

Hogy tőkekoncentráció esetén és a tulajdonosok döntése ellenére sem egyszerű a tömegprivatizációt követően a tőzsdén kívüli értékpapírpiacon jegyzett társaság zártkörűvé nyilvánítása, bizonyíték rá a kereskedelemmel foglalkozó kovásznai Comi-co Rt. esete.
2007-06-06: Nemzet-nemzetiség - Kádár Gyula:

Miért kell az autonómia? (Álláspont)

A székelység több száz évig autonóm, független nemzet volt. A magyarsághoz való csatlakozása óta, mintegy ezerkétszáz éve a magyar nemzet alkotórészeként mint a legmagyarabb, legöntudatosabb magyar népcsoport ismert, amely a Történelmi Székelyföld népességének — minden erőszakos betelepítés ellenére is — közel 80 százalékos többségét alkotja.