Hírsaláta

2010. március 6., szombat, Belföld

NYERŐ A SZAKMAI TAPASZTALAT ÉS A FELELŐSSÉGVÁLLALÁS. A Világbank új kritériumrendszert dolgozott ki a közalkalmazottak bérezésére, és azt átadta a munkaügyi minisztériumnak. Eszerint a közalkalmazottak névleges fizetést fognak kapni, amelyet több kritérium alapján állapítanak meg. A fizetések megítélésekor azt veszik majd figyelembe, hogy milyen rangja van a betöltött funkciónak, a közalkalmazott milyen szakmai tapasztalattal rendelkezik, milyen gyorsan tud felelős döntést hozni, hogyan viszonyul az ügyfelekhez, vagy mennyire kreatív. A Világbank javaslata alapján a közalkalmazottak beosztását 7-es skálán rangsorolják majd.

KAP-E KÁRTÉRÍTÉST DIACONESCU A KOMMUNIZMUS BŰNÉÉRT? Victor Ciorbea pert indított Ioan Diaconescu nevében kommunizmusbeli meghurcoltatásáért, és 18 millió euró kártérítést követel a román államtól. Diaconescut annak idején tizenöt évi kényszermunkára és vagyonelkobzásra ítélték 1948-ban. 1962-től 1964-ig kényszerlakhelyet jelöltek ki számára egy Brăila megyei községben. Diaconescu 93 éves, a pénzt a parasztpárt újjáépítésére szánná. (Realitatea.net)

BEKASZTNIZTÁK NATI MEIRT. Négy év letöltendő börtönbüntetésre ítélte a bukaresti törvényszék Nati Meir volt honatyát, aki tavaly még indulni akart az államfőválasztáson, majd visszavonult. Az ítéletet csalás miatt szabta ki a bíróság: az üzletember 71 személyt csapott be azzal, hogy pénz ellenében izraeli munkahelyet ígért számukra. A bíróság elrendelte, hogy több mint 11 000 dollárt, 700 eurót és majdnem húszezer lejt foglaljanak le Nati Meir vagyonából, 30 000 lej megfizetésére kötelezte az adóhivatallal szemben, és hetvenezer lejes perköltséget szabott ki rá. Az ítélet még nem jogerős, ellene a fővárosi táblabíróságon nyújtható be fellebbezés. (Mediafax)

MÉG EGY ALKOTMÁNYELLENES TÖRVÉNYKEZDEMÉNYEZÉS. Alkotmányellenes az a törvényjavaslat, amely kötelezné a romániai cégeket, hogy két könyvelőt alkalmazzanak főállásban — közölte a kereskedelmi és iparkamara. A közlemény szerint a törvénytervezet korlátozná a felsőfokú, szakosított végzettséggel rendelkező személyek munkához való jogát. Továbbá csorbítja a vállalkozók azon jogát, hogy azzal kössenek szerződést, akivel akarnak, és amilyen körülmények között akarják. Ha a tervezetet elfogadják, mind a 700 000 romániai cégnek kötelező módon legalább két főállású könyvelőt kellene alkalmaznia vagy szerződést kötnie egy könyvelőcéggel. (Money)

ADÓCSALÓK OKOZTA KÁR. Majdnem másfél milliárd eurós kárt okozott tavaly az országnak az adócsalás, illetve ennyit fedeztek fel a hatóságok. Az Országos Adóügyi Hatóság elnöke szerint a legtöbb esetben az áfa kifizetésénél csaltak a vállalatok. Sorin Blejnar azt állítja, a tavaly elcsalt adóból két és fél évnyi gyerekpénzt tudott volna kifizetni a kormány, vagy kétmillió ember nyugdíját fedezhette volna ebből az összegből. (Agerpres)

Hozzászólások
Szavazás
Mely párt jelöltjeit támogatja a vasárnapi önkormányzati választáson?eredmények
szavazatok száma 431
szavazógép
2010-03-06: Közélet - :

Elmarad az SZNT ülése

Téves és félrevezető sajtóhírek jelentek meg arról, hogy március 6-án ülésezik a Székely Nemzeti Tanács. Izsák Balázs elnök közleményben pontosít: decemberben valóban szó volt egy március eleji ülésről, amelyen módosítják a házszabályt, ám lényeges előrelépés nem történt az erről szóló egyeztetés terén, ezért a széki elnökök kérésére elhalasztották a mostanra tervezett ülés összehívását.
2010-03-06: Belföld - Farkas Réka:

Belföldi hírek

Megbüntethetik Romániát
Románia ,,arra ébredhet", hogy pénzt kell visszafizetnie Brüsszelnek, mivel az európai uniós támogatásokért folyamodók közül sokan nem becsületesek — jelentette ki tegnap Sebastian Vlădescu pénzügyminiszter. A politikus arra hívta fel a figyelmet, hogy alaposan válogassák meg, kinek az uniós pályázatát hagyják jóvá, hiszen amennyiben szabálytalanság történik a pénzfelhasználásban, nem lehet megúszni a büntetést.