Belföldi hírek

2010. március 6., szombat, Belföld
Megbüntethetik Romániát

Románia ,,arra ébredhet", hogy pénzt kell visszafizetnie Brüsszelnek, mivel az európai uniós támogatásokért folyamodók közül sokan nem becsületesek — jelentette ki tegnap Sebastian Vlădescu pénzügyminiszter. A politikus arra hívta fel a figyelmet, hogy alaposan válogassák meg, kinek az uniós pályázatát hagyják jóvá, hiszen amennyiben szabálytalanság történik a pénzfelhasználásban, nem lehet megúszni a büntetést.

A pénzügyminiszter szerint Romániát jelenleg nem fenyegeti az a veszély, hogy elveszít uniós támogatást, annak ellenére, hogy a rendszer nehézkesen működik a bürokrácia miatt. Emil Boc miniszterelnök február elején azt mondta, hogy Románia idén várhatóan 4,3 milliárd eurót hívhat le a rendelkezésére bocsátott európai uniós pénzekből. Az ország az EU 2007 és 2013 közötti pénzügyi költségvetéséből összesen harmincmilliárd euró uniós támogatást hívhat le.

Újabb kölcsön a prémiumok miatt?

Az indokolatlan prémiumok és ,,mindenféle különleges előnyök" költségei miatt megtörténhet, hogy még ez év vége előtt újabb kölcsön felvételére kényszerül Románia — jelentette ki Traian Băsescu államfő. Az államelnök szerint Romániában nem csak a gazdasági válság miatt alakult ki a jelenlegi helyzet, hanem azért is, mert az ország évekig nem rendelkezett hosszú távú stratégiával, és többet fogyasztott, mint termelt.

Hitelt vehetnek fel az önkormányzatok

Megváltoztathatják a törvényt, hogy az önkormányzatok hitelt vehessenek fel a tömbházak hőszigetelésénél rájuk eső rész fedezésére — jelentette be Emil Boc miniszterelnök. Elmondta, vannak megyék, melyekben az igények száma meghaladja a finanszírozási lehetőséget, de a program az első érkező, első nyertes elv alapján működik. Hozzáfűzte, a számos kérés megoldása érdekében elvehetik a támogatást a lassabban dolgozó és a feltételeket nem teljesítő önkormányzatoktól, és a gyorsabbakhoz utalják a pénzt.

Kevesebb bürokráciát akar Boc

Az Első otthon program körüli banki bürokrácia eltörlését szorgalmazza Emil Boc kormányfő. Hozzátette: keretegyezmények születtek már, és a program módosított formájában hétfőn léphet érvénybe. A miniszterelnök elmondta még, hogy tavaly 590 millió euróért vállalt kezességet a kormány, idén pedig 700 millió eurós a keret. A Kis- és Középvállalkozások Hitelezési Alapja csütörtökön jelentette be, hogy elosztotta a 700 milliós keretet a huszonegy jelentkező bank között. A legnagyobb összeget a Román Kereskedelmi Banknak, illetve a Román Fejlesztési Banknak utalták ki.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye az iskolakezdésről?eredmények
szavazatok száma 1020
szavazógép
2010-03-06: Belföld - :

Hírsaláta

NYERŐ A SZAKMAI TAPASZTALAT ÉS A FELELŐSSÉGVÁLLALÁS. A Világbank új kritériumrendszert dolgozott ki a közalkalmazottak bérezésére, és azt átadta a munkaügyi minisztériumnak. Eszerint a közalkalmazottak névleges fizetést fognak kapni, amelyet több kritérium alapján állapítanak meg. A fizetések megítélésekor azt veszik majd figyelembe, hogy milyen rangja van a betöltött funkciónak, a közalkalmazott milyen szakmai tapasztalattal rendelkezik, milyen gyorsan tud felelős döntést hozni, hogyan viszonyul az ügyfelekhez, vagy mennyire kreatív. A Világbank javaslata alapján a közalkalmazottak beosztását 7-es skálán rangsorolják majd.
2010-03-06: Közélet - :

Fotókiállítás a Vigadóban

Piros, fehér, zöld címmel nyílt meg tegnap délután mintegy ötven érdeklődő jelenlétben a kézdivásárhelyi Vigadó földszinti kiállítótermében Iochom Zsoltnak és Kerekes Jánosnak, a Református Kollégium volt és jelenlegi diákjának közös fotókiállítása,