Hírsaláta

2007. szeptember 5., szerda, Belföld

KÖNNYEBB LESZ ROMÁN ÁLLAMPOLGÁRSÁGOT SZEREZNI. Az igazságügyi miniszter, Tudor Chiuariu a hét végén bejelentette, szerdán jóváhagyják azt a sürgősségi kormányrendeletet, amelynek értelmében leegyszerűsítik a román állampolgárság megszerzésének procedúráját. A miniszter szerint az adminisztratív és bürokratikus eljáráson könnyíteni kell, hiszen vannak kérvények, amelyek még 2002-től várnak orvoslásra. (România liberă)

VERIK AZ ASSZONYOKAT. Magas a családon belül bántalmazottak száma. 2300 nő szenvedett a családon belüli erőszak miatt, ezek közül 34-en meg is haltak idén Romániában. Az utóbbi két évben több mint 27 000 bántalmazási esetről szereztek tudomást a hatóságok. A hivatalos szervek a bántalmazott személyek számára országszerte 36 menhelyet és 54 tanácsadási központot alapítottak. (Nyugati Jelen)

NYOLCVANÖTMILLIÓ LEJ. Előzetes becslések szerint 85 millió lejbe kerül a november 25-re kitűzött európai parlamenti választások megrendezése ― jelentette be Victor Paul Dobre, a közigazgatási és belügyi tárca államtitkára. Hozzátette, a kormány a múlt héten elkülönítette az EP-választások költségeit fedező összeget, szeptember végéig pedig a bérköltségeket is kiutalja. Az államtitkár szerint a Traian Băsescu menesztésére kiírt májusi népszavazás lebonyolítására kiutalt 60 millió lejből 17 milliót sikerült megtakarítani. (Krónika)

HAJSZÁM TERVEI. Omar Hajszám szíriai üzletemberről kiderült: Mohammad Munafnak már 2005 januárjában azt mesélte, hogy néhány román parlamenti képviselő elrablásának ötlete foglalkoztatja ― derül ki a terrorizmus vádjával húszévi fegyházbüntetést előíró ítéletből, amelyet a törvényszék hétfőn tett közzé. Az ítélet alapján az elrabolt újságíróknak ― Ovidiu Ohanesiannak, Sorin Mişcoci-nak és Marie-Jeanne Ionnak ― egyenként kétmillió eurós kártérítést kell kifizetnie, de a bíróság úgy tudja, hogy vagyona jelentős részét már kimenekítette az országból. (Realitatea)

NEM NYARALTAK. A román lakosság 72 százaléka nem volt idén szabadságon, és nem is tervezi, ugyanennyien vallották azt is, hogy elégedetlenek fizetésükkel ― derült ki a Gallup felméréséből. Akik kivették szabadságukat, azok nyolcvan százaléka itthon pihent, tíz százalékuk külföldön, hét százalékuk itthon és külföldön is szabadságolt. (Kakukk.ro)

BĂSESCURA VÁGYNAK A SZÉKELYFÖLDI ROMÁNOK. A Kovászna és Hargita megyei román szervezetek továbbra is szeretnének egy megbeszélést Traian Băsescu államfővel, akit vasárnap vártak a Bodzafordulón szervezett Ciobănaşul Fesztiválra, de az elnök nem tette tiszteletét. A program szerint találkoznia kellett volna a két megye román lakosságának képviselőivel is. Gheorghe Baciu, Bodzaforduló polgármestere vasárnap a Mediafax hírügynökség tudósítójának kijelentette, a két megye román lakossága kérelmezni fogja a jövő héten, hogy Traian Băsescu államelnök fogadja küldötteiket.

Hozzászólások
Szavazás
Ön beoltatta-e magát koronavírus ellen?
eredmények
szavazatok száma 1810
szavazógép
2007-09-05: Közélet - Mózes László:

Szemétügyek (Kármentő)

Ciklikus rendszerességgel hangzik el állami, környezetvédelemmel megbízott hivatalnokok szájából, hogy milyen fontos e témakör, hogy meg kell változtatni az emberek gondolkodásmódját — kivetítővel, százalékokkal, kávéval, további lendületes frázisokkal alátámasztva.
2007-09-05: Belföld - Farkas Réka:

Belföldi hírek

RMDSZ-prioritások
A választási rendszer módosítását az RMDSZ is prioritásnak tekinti — nyilatkozta Markó Béla szövetségi elnök. Bár az RMDSZ nem kívánta és nem kezdeményezte ezt a változtatást, elfogadta a vegyes rendszerre vonatkozó kompromisszumot. Ha már így történt, akkor a szövetség maga is igyekszik felgyorsítani az erről szóló parlamenti vitát — tette hozzá Markó Béla.