Belföldi hírek

2007. szeptember 5., szerda, Belföld

RMDSZ-prioritások

A választási rendszer módosítását az RMDSZ is prioritásnak tekinti — nyilatkozta Markó Béla szövetségi elnök. Bár az RMDSZ nem kívánta és nem kezdeményezte ezt a változtatást, elfogadta a vegyes rendszerre vonatkozó kompromisszumot. Ha már így történt, akkor a szövetség maga is igyekszik felgyorsítani az erről szóló parlamenti vitát — tette hozzá Markó Béla.

Elmondta még, a parlamenti ülésszak prioritásai közé tartozik a 2008-as költségvetési törvénytervezet elfogadása is. Verestóy Attila szenátor kijelentette, a 2008-as költségvetés biztosítani fogja a fontos állami intézmények megfelelő működését. A szenátor elmondta, az elkövetkező időszakban Romániának az infrastruktúra fejlesztésébe kell fektetnie, a vidéki települések ivóvíz- és szennyvízhálózatának kiépítésére és korszerűsítésére, illetve a bekötő utak rehabilitására.

Támogatják a konzervatívokat

Az RMDSZ támogatni fogja a Konzervatív Párt két törvénykezdeményezését — nyilatkozta Markó Béla a Dan Voiculescuval folytatott megbeszélését követően. Az újrabefektetett nyereség adómentesítéséről, illetve a visszaszolgáltatott ingatlanokból kikényszerülő bérlők gondjainak megoldásáról van szó. A szövetség egyelőre nem foglal állást az alapélelmiszerek áfakulcsának csökkentése, illetve a nyugdíjasok javára tervezett szolidaritási program ügyében. A konzervatívok és az RMDSZ képviselőcsoportjának megbeszélésére az előbbiek kezdeményezésére került sor. A találkozót követően a KP szóvivője, Bogdan Ciucă leszögezte, törvénykezdeményezéseik támogatásáért cserében pártja nem ajánlotta fel az RMDSZ-nek a kisebbségi törvény megszavazását.

Nem tiltják be a ciántechnológiát

A képviselőház közigazgatási, területrendezési és ökológiai szakbizottsága kedvezőtlenül véleményezte a ciántechnológia betiltására vonatkozó törvénytervezetet. Az RMDSZ és a Nemzeti Liberális Párt képviselői, illetve Petre Lificiu független honatya a dokumentum elfogadása mellett szavazott. Kollégáik az elutasításra voksoltak, azt állítva, hogy csupán a szaktárca álláspontjához alkalmazkodtak. A hivatkozott állásfoglalás még Sulfina Barbu idejéből származik, a tárca időközben megváltoztatta nézetét. A törvénytervezet kezdeményezője Eckstein-Kovács Péter és Gheorghe Funar szenátor, és ez a jogszabály megakadályozta volna a ciántechnológia alkalmazását az arany- és ezüstkitermelés bármelyik szakaszában.

Környezetszennyező vállalatok

Öt romániai vállalat áll a bezárás küszöbén, mert környezetvédelmi ráfordítások híján működési engedélye nem hosszabbítható meg — közölte Korodi Attila szakminiszter. Az érintett cégek közül kettő erdélyi: a tordai Casiromról, illetve a nagybányai bányaipari vállalatról van szó. Október 30. után Romániának fel kell zárkóznia az uniós követelményekhez, azaz a potenciálisan szennyező vállalatoknak rendelkezniük kell az integrált környezetvédelmi engedéllyel, ellenkező esetben az országnak komoly bírságot kell fizetnie. A minisztérium nem fog szemet húnyni egyetlen határidő-átlépés esetében sem — mondta Korodi Attila tárcavezető.

Ökumenikus Nagygyűlés Szebenben

Mintegy 2500 hivatalos egyházi és világi küldött részvételével tegnap este megkezdődött Nagyszebenben a III. Európai Ökumenikus Nagygyűlés. A találkozó célja elősegíteni az egyházak közötti párbeszéd kiterjesztését. A vasárnapig tartó esemény fő szervezőinek egyike az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsa, amely a földrész 34 katolikus püspökkari konferenciáját fogja össze, valamint az Európai Egyházak Konferenciája. Szebenbe érkezett ebből az alkalomból számos magas rangú egyházi személyiség, így I. Bartolomaiosz konstantinápolyi ökumenikus pátriárka és III. Gregorios damaszkuszi görög-melkita rítusú katolikus pátriárka. A rangosabb világi vendégek sorában lesz José Manuel Durao Barroso, az Európai Bizottság elnöke, Traian Băsescu államfő és Călin Popescu Tăriceanu miniszterelnök is. A III. Európai Ökumenikus Nagygyűlés jelmondata és témája: ,,Krisztus világossága ragyog mindannyiunkra. Reménység Európa megújulására és egységére."

Hozzászólások
Szavazás
Ön beoltatta-e magát koronavírus ellen?
eredmények
szavazatok száma 1806
szavazógép
2007-09-05: Belföld - x:

Hírsaláta

KÖNNYEBB LESZ ROMÁN ÁLLAMPOLGÁRSÁGOT SZEREZNI. Az igazságügyi miniszter, Tudor Chiuariu a hét végén bejelentette, szerdán jóváhagyják azt a sürgősségi kormányrendeletet, amelynek értelmében leegyszerűsítik a román állampolgárság megszerzésének procedúráját. A miniszter szerint az adminisztratív és bürokratikus eljáráson könnyíteni kell, hiszen vannak kérvények, amelyek még 2002-től várnak orvoslásra. (România liberă)
2007-09-05: Közélet - Szekeres Attila:

Lopnak a mezőről

A polgármesterek e heti munkaülésének napirendjén első helyen szerepeltek a mezei lopások. A téma igen kényes, hisz általában egy bizonyos népcsoporthoz tartozó egyének követik el a tetteket. Nem az apácai események hatására került napirendre — mondotta Demeter János, a megyei tanács elnöke —, hanem a megyeházára és az önkormányzatokhoz beérkezett jelzések nyomán. Többen kifogásolták a rendőrség hozzáállását is.