Hírsaláta

2010. március 9., kedd, Belföld

DÁNIÁBAN IS LEVIZSGÁZTAK. Marian Clita, a bűnöző, akit Gheorghe Ursu, a Ceauşescu-rezsim egyik ismert disszidensének agyonverése miatt itthon is elítéltek, de közben szabadult, és elhagyta az országot, Koppenhágában megölt egy embert. Dániában már korábban általános nyugtalanságot váltott ki a román származású bűnözőbandák megjelenése, a belügyminisztériumot speciális intézkedésekre sarkallta, és látványosan csökkent a társadalmi tolerancia a román bevándorolókkal szemben.

Már a hatóságok is a ,,politikai korrektséget" mellőzve kommentálják a történteket. A koppenhágai rendőrség főnyomozója például kijelentette: ,,A románok szélsőséges bűnözők, a legcsekélyebb lelkiismeret sem jellemzi őket. Készek bárkit megölni 15 euróért." Azóta kijelentését visszavonta, de kétségtelen, Dániában nem szeretik a románokat. (Globus.ro)

MAZĂRÉT IS ELŐVESZIK. Úgy tetszik, mégsem marad megtorolatlanul Radu Mazăre, Konstanca polgármesterének náci egyenruhás fellépése. Állítólag a hatóságok Izrael véleményét kérték az ügyben, s mert elítélő választ kaptak, az excentrikus szocdem polgármesternek a bíróság előtt kell felelnie felelőtlen és felháborító tettéért. (Gândul)

LIBERÁLIS ÁRNYÉKKORMÁNYT ALAKÍTANAK. A Nemzeti Liberális Párt új vezetése árnyékkormány megalakítására törekszik elsősorban — jelentette be Crin Antonescu pártelnök, aki viccesen azt is hozzátette, hogy a pártban ezentúl nem tűrik a középszerűséget. Az árnyékkormány tagjai nem feltétlenül a vezetőség emberei lesznek — mondta a pártelnök. A munkaügyhöz Mariana Câmpeanu, míg a tanügyhöz Andrei Marga neve merült fel a liberális árnyékkormányban. (Realitatea)

CSAK A MEGMŰVELT FÖLDEKÉRT JÁR TÁMOGATÁS. Nem kapnak támogatást a parlagon hagyott földekért a gazdák. Tavaly kilencmillió hektárra igényeltek támogatást a mezőgazdák, ám 1,2 millió hektárnyi területet parlagon hagytak. Idén 50 euróval növekedett a hektáronkénti támogatás értéke, 116 euró helyett 166 euró lett. (Antena3)

BETELT A POHÁR A PEDAGÓGUSOKNÁL. Sztrájkolni fognak a tanárok, amiért kevesebb pénzt kapnak az egységes bértörvény bevezetésével, és amiért a kormány tízezer pedagógus elbocsátására készül. A tiltakozó megmozdulások programjáról a héten fognak dönteni, és nem tartják kizártnak, hogy általános sztrájkot hirdetnek a tanügyben, ha a kormány nem teljesíti követeléseiket. (Realitatea)

ÖTLETEL A BIZTOSÍTÓ. Április elsejétől minden biztosított feliratkozhat egy-egy gyógyszertár listájára, hogy időben hozzájuthasson ártámogatott orvosságaihoz. Az országos biztosítópénztár által kezdeményezett tervezet szerint elsőbbséget élveznek a krónikus betegek és az országos programok keretében ellátott személyek. A gyógyszertárukkal elégedetlen személyek fél év után patikát válthatnak. (Realitatea)

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye az iskolakezdésről?eredmények
szavazatok száma 964
szavazógép
2010-03-09: Közélet - Kuti János:

Legyen ön is… hazafias! (A múlt hét)

Múlt héten a szlovákok a nyelvtörvény után ismét nagyszerű törvényt hoztak. A hazafiassági törvényt. Ha minden ország minden fia hazafi lenne, az az egész világnak jó lenne. Nem kellene óriási költséggel hatalmas hadseregeket fenntartani, mert ha fenyegetés érné az illető országot, vagy netán megtámadnák ellenséges erők, akkor mindenki hanyatt-homlok rohanna meghalni a hazáért.
2010-03-09: Belföld - Farcádi Botond:

Belföldi hírek

Március 15-én konzultálna az államfő
Konzultációra hívta az alkotmánymódosítás ügyében a parlamenti pártokat és frakciókat Traian Băsescu államfő. A tanácskozást jövő hétfőn a Cotroceni-palotában tartják. A meghívó szerint a találkozón arról lesz szó, hogyan lehetne gyakorlatba ültetni a 2009. november 22-i referendum eredményeit, az egykamarás parlament bevezetését és a honatyák számának csökkentését.