Belföldi hírek

2010. március 9., kedd, Belföld
Március 15-én konzultálna az államfő

Konzultációra hívta az alkotmánymódosítás ügyében a parlamenti pártokat és frakciókat Traian Băsescu államfő. A tanácskozást jövő hétfőn a Cotroceni-palotában tartják. A meghívó szerint a találkozón arról lesz szó, hogyan lehetne gyakorlatba ültetni a 2009. november 22-i referendum eredményeit, az egykamarás parlament bevezetését és a honatyák számának csökkentését.

A demokrata-liberálisok máris közölték: helyénvalónak tartják a kezdeményezést, és részt vesznek a megbeszélésen. Saját elképzeléssel állítanak a Cotroceni-palotába a függetlenek is. Nem döntöttek még a részvételről a liberálisok, az RMDSZ viszont közölte: a magyarok nemzeti ünnepe miatt nem tudnak részt venni a tanácskozáson. Markó Béla RMDSZ-elnök elmondta: a szövetség eddig is részt vett a konzultáción, valahányszor meghívást kapott, ezúttal azonban a nemzeti ünnep miatt nem tudnak elmenni.

Hétéves csúcson a munkanélküliség

Az elmúlt hét év legmagasabb szintjére, 8,3 százalékra nőtt országos szinten a munkanélküliség februárban az előző havi 8,1 százalékról — közölte tegnap a munkaerő-foglalkoztatási hivatal. Egy évvel korábban még csak 5,3 százalékos volt ez az arány. Legutóbb 2003-ban regisztráltak ennél magasabb munkanélküliséget, akkor az állástalanok aránya elérte a 8,6 százalékot. Jelenleg több mint 762 000 állástalan szerepel a hivatalos nyilvántartásban. Gazdasági elemzők szerint idén 9—10 százalékosra nőhet a munkanélküliség, amit egyebek mellett azzal magyaráznak, hogy 80—100 000 embert terveznek elbocsátani a közszférából. A munkanélküliségi arány a legnagyobb a következő megyékben: Mehedinţi (14,6 százalék), Vaslui (14,2 százalék), Fehér és Teleorman (13—13 százalék), Dolj (12,9 százalék), Ialomiţa (12,8 százalék), Kovászna (12,4 százalék), Galac (12,3 százalék). A legjobban Ilfov megye áll (2,7 százalékos az állástalanok aránya), ezt követi Temes (4,6 százalék), Bihar (6,3 százalék), Kolozs (6,7 százalék), Arad és Máramaros (6,9—6,9 százalék) megye.

Tízezer vasutas kerül utcára

Több mint 10 000 ember válik munkanélkülivé, hiszen az Állami Vasúttársaság tegnaptól elkezdte a létszámcsökkentési intézkedések végrehajtását. A társaság különböző részlegeinél összesen 10 458 személy válik állástalanná. Első lépésben 4758 személyt építenek le, április végéig további 5700-at küldenek utcára. A kormány nemrég fogadta el azt a rendeletet, amely elbocsátásokról rendelkezik az állami vállalatoknál. A legnagyobb leépítést a vasúttársaságnál hajtják végre, elsősorban annak áruszállítási részlegénél. A tizenöt éves munkaviszonnyal rendelkező dolgozók 12—13 havi fizetésnek megfelelő végkielégítést kapnak, a 25 éves munkaviszonyt maguk mögött tudók pedig 15 havi fizetésnek megfelelő végkielégítést kapnak.

Húsz kilométernyi autópálya épülhet

Mintegy húsz kilométernyi épülhet meg idén az észak-erdélyi autópályából — erről készül megállapodást aláírni a kormány a kivitelező Bechtel vállalattal. A sztrádaépítés folytatásáról tegnap egyeztek meg a felek, miután Emil Boc kormányfő találkozott a társaság vezetőivel, az alku értelmében a kormány kifizeti az amerikai vállalatnál felhalmozott adósságai egy részét, a Bechtel pedig folytatja a sztrádaépítést a Torda és Aranyosgyéres, illetve a Gyalu és Bánffyhunyad közötti, összesen közel húsz kilométeres szakaszon. Tegnap reggel a Bechtel még azzal fenyegetőzött, hogy mintegy 1900 alkalmazottat elbocsát, a kormány képviselői azonban reményüket fejezték ki, hogy a megállapodásnak köszönhetően a munkások kétharmadának megmarad az állása.

Első otthon, jövőre is

A kormány jövőben is folytatni kívánja az Első otthon programot, a felső garanciahatárt az idei hitelek függvényében határoznák meg. A régi és új lakások államilag garantált hitelből történő vásárlását célzó program tegnaptól működőképes, az érdeklődők benyújthatják finanszírozási kérelmüket. A kabinet által februárban eszközölt módosítások következtében az Első otthon programban az állam 60 000 eurós hitelért vállal garanciát már felépült házak, lakások esetében, 70 000 euró értékben a még el nem kezdett házaknál és egyenként 75 000 euró értékben, ha az építkezni szándékozók társulnak.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1462
szavazógép
2010-03-09: Belföld - :

Hírsaláta

DÁNIÁBAN IS LEVIZSGÁZTAK. Marian Clita, a bűnöző, akit Gheorghe Ursu, a Ceauşescu-rezsim egyik ismert disszidensének agyonverése miatt itthon is elítéltek, de közben szabadult, és elhagyta az országot, Koppenhágában megölt egy embert. Dániában már korábban általános nyugtalanságot váltott ki a román származású bűnözőbandák megjelenése, a belügyminisztériumot speciális intézkedésekre sarkallta, és látványosan csökkent a társadalmi tolerancia a román bevándorolókkal szemben.
2010-03-10: Mi, hol, mikor? - :

Mi, hol, mikor?

Zene
A sepsiszentgyörgyi Szé­kely Nemzeti Múzeum Bartók Termében ma 18 órakor Száll a perc címmel énekkari hangverseny lesz. Bemutatkozik a HELP Egyesület Pitypang kórusa. Meghívott vendég az uzoni Szivárvány kórus. Vezé­nyel Sebestyén Lajos és Keresztes Enikő.