Hírsaláta

2010. március 10., szerda, Belföld

PERELNEK A VASUTASOK. A Kolozsvári Területi Vasútigazgatóság teherszállító részlegének több alkalmazottja úgy döntött, hogy bírósághoz fordul, mivel szerintük megalapozatlan kritériumok alapján választották ki azokat, akiket a leépítések során elbocsátanak. A Kolozsvári Területi Vasútigazgató­ságnál közel 1100 ember marad munka nélkül. (Paprika Rádió)

NEM ELÉGEDETTEK BOC EREDMÉNYEIVEL. A Gândul napilap hétfőn ismertette annak az egyelőre csak munkaszakaszban lévő jelentésnek a tartalmát, amit Peter Sanfey, az EBRD vezető elemzője készített, és a pénzintézet honlapján is olvasható. Szerinte annak ellenére, hogy a román kormány 2009-ben bejelentette, tízmilliárd euróval ösztönzi a gazdaságot, nagyon kevés beruházás indult. Az elemzés szerint a kormány által felvett 13 milliárd eurót kitevő hitelekből 9,5 milliárd eurót a kormány használt fel. Ennek az összegnek több mint felét, 5,5 milliárd eurót beruházásokra költöttek, a fennmaradó négymilliárdot pedig a közalkalmazottak bérének és az állami nyugdíjak kifizetésére fordították.

NEMZETISÉG ROMÁN SZEMMEL AZONOS AZ ÁLLAMPOLGÁRSÁGGAL. A műanyagkártyás személyik újabb változatánál az eddigiek mellett egy új adat is szerepel, az állampolgárság. Ezt románul cetăţenie, franciául nationalité, angolul nationality szóval jelölték. A román elnevezéssel nincs gond, a fordítás viszont félresikeredett. Nationalité ugyanis románul naţionalitate, de a szótárban a cetăţenie is ott szerepel, míg angolul a nationality román fordításban teljesen egyértelműen nemzetiséget jelent, a szótár nem is ad alternatívát, mint a francia esetében. A személyi igazolványban tehát rossz, illetve kétértelmű a fordítás, franciául a citoyenneté, angolul a citizenship szót kellett volna használni, hogy egyértelműen kiderüljön, az állampolgárságról van szó, nem pedig/vagy nemzetiségről. (Nyugati Jelen)

OPREA NEM HAGYJA MAGÁT. Pert kezdeményez a kormány ellen Marius Oprea, a Kommunizmus Bűneit Vizsgáló Intézet február végén menesztett igazgatója. A történész szerint ezzel azt akarja bebizonyítani, hogy a menesztését elrendelő kormányrendelet ,,sztálinista jogszabály". Marius Oprea ― a cotidianul.ro hírportálnak nyilatkozva ― azt mondta: nem a tisztség visszaszerzéséért indít pert, hanem azt sérelmezi, hogy a menesztését elrendelő kormányrendelet a jogállamiság alapvető szabályait sem tartja be. (Krónika)

BESZÁLLNA AZ ERSTE. Az osztrák Erste Group, a Román Kereskedelmi Bank tulajdonosa finanszírozná a Brassó és Comarnic közötti 55 kilométeres autópálya építését ― idézi a Ziarul financiar Werner Weihs-Raablt, a pénzintézet infrastruktúra-finanszírozási üzletágának vezetőjét. A hitel nagyságát az állam és az építtető kockázatvállalásától teszi függővé a bank, mivel egyetlen pénzintézet nem képes egymaga egy ilyen nagyszabású projekt finanszírozására. A Brassót Comarnickal összekötő autópálya építéséről ― a pályázat kiírása után közel két évvel ― január 18-án írt alá koncessziós szerződést a román állam és a Vinci-Aktor. A megállapodás szerint az 55 kilométeres sztrádát 1,9 milliárd euróból építi meg a francia―görög konzorcium, amit harminc évre kapnának haszonbérbe. Az építkezés tervezett négy éve alatt az áfából befolyó összeg 360 millió euróval gazdagítaná az államkasszát, a megállapodás szerint azonban a pálya üzemeltetését huszonhat év alatt összesen 4,8 milliárd euróval támogatná Bukarest.

Hozzászólások
Szavazás
Mely párt jelöltjeit támogatja a vasárnapi önkormányzati választáson?eredmények
szavazatok száma 668
szavazógép
2010-03-10: Közélet - :

Külön emlékeznek a fekete márciusra

Tőkés László kezdeményezésére gyertyás felvonulást szervez az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) Marosvásárhelyen a fekete március huszadik évfordulóján. Az RMDSZ külön emlékezik: Miholcsa Gyula dokumentumfilmjének vetítése áll a rendezvények középpontjában.
2010-03-10: Belföld - Farcádi Botond:

Belföldi hírek

Nyilvánosak a forradalom dokumentumai
Feloldotta az 1989-es romániai forradalom peranyagának titkosítását a kormány. Emil Boc miniszterelnök a tegnapi kormányülést követően bejelentette, hogy feloldották a tilalom alól azokat az utolsó dokumentumokat is a forradalom anyagából, amelyeket eddig a védelmi minisztérium archívumában őriztek, szigorú államtitoknak minősültek, és nem férhetett hozzá a közvélemény.