Belföldi hírek

2010. március 10., szerda, Belföld
Nyilvánosak a forradalom dokumentumai

Feloldotta az 1989-es romániai forradalom peranyagának titkosítását a kormány. Emil Boc miniszterelnök a tegnapi kormányülést követően bejelentette, hogy feloldották a tilalom alól azokat az utolsó dokumentumokat is a forradalom anyagából, amelyeket eddig a védelmi minisztérium archívumában őriztek, szigorú államtitoknak minősültek, és nem férhetett hozzá a közvélemény.

A döntést azzal indokolta, hogy ezek nem sértik Románia nemzetbiztonságát, nem jelentenek veszélyt a közrendre, nem sértik sem közjogi, sem magánszemélyek érdekeit. Az intézkedést a forradalmárok szervezetei kérték, akik azt kifogásolták, hogy a rendszerváltás után húsz évvel sem férhetnek hozzá ezekhez az iratokhoz.

Szenátort tartóztatnának le

Le akarja tartóztatni a korrupcióellenes ügyészség a Szociáldemokrata Párt egyik szenátorát, ezért a parlament felsőházától a honatya mentelmi jogának megvonását kéri. A korrupcióellenes ügyosztály vezetője tegnap küldte el az igazságügyi miniszterhez azt a kérést, hogy a szenátus tegye lehetővé Cătălin Voicu szenátor letartóztatását, aki a közvádlók szerint befolyásssal üzérkedett, és kenőpénzt fogadott el. A vádhatóság szerint Voicu több üzletembertől is pénzt kért azért, hogy a bíróságon kedvező döntés szülessen az ügyükben, vagy éppen rendőröket próbált megvesztegetni. Az ügyészeknek azért kell a szenátus jóváhagyását kérniük a letartóztatáshoz, mert a honatya mentelmi jogot élvez. Victor Ponta, a Szociáldemokrata Párt elnöke úgy nyilatkozott, hogy pártja nem fogja akadályozni az igazságszolgáltatást, ezért szerinte a szenátusnak minél hamarabb döntést kell hoznia a kérdésben. Romániában először fordul elő a rendszerváltás óta, hogy az ügyészség le akar tartóztatni egy törvényhozót.

Utcára vonultak a tanárok

Több száz pedagógus vonult utcára tegnap Nagyváradon, tiltakozva a kormány által tervezett elbocsátások és az egységes bérezési törvény alkalmazása ellen. Követelték elmaradt béreik kifizetését is, hiszen több szakszervezet pert nyert a kormánnyal szemben a juttatások csökkentése miatt, a járandóságokat azonban máig sem fizették ki. Több megyében a 13. fizetést sem kapták meg a pedagógusok, ezért három megyében — Bihar, Máramaros és Buzău — kilátásba helyezték, hogy nem tartanak órákat, és az általános sztrájkot sem zárják ki.

Csatát nyert Geoană

A Szociáldemokrata Párt és a Nemzeti Liberális Párt szavazatainak köszönhetően nem tárgyalt tegnapi ülésén Mircea Geoană szenátusi elnök visszahívásáról a felsőház állandó bizottsága. A házelnök menesztését követelő Demokrata-Liberális Párt és az RMDSZ azonban nem tett le kezdeményezéséről, a demokraták máris közölték: a szenátus mai ülésén kérik, hogy a plénum vitassa meg az ügyet.

Villanyt minden háztartásba

A 2010—2012-es időszakban befejezik a háztartások elektromos árammal való ellátását, körülbelül 225 millió eurós befektetéssel csatlakoztatnak a rendszerre minden lakást — nyilatkozta a tegnapi kormányülés után Emil Boc miniszterelnök. Mint mondta, megbízták a gazdasági minisztériumot, hogy csatlakoztassa a villanyhálózathoz azt a körülbelül 97 településen található 100 000 lakást, amely jelenleg nem élvezi az elektromos energia áldásait. A 100 000 családból 2000 elszigetelten él. Adriean Videanu gazdasági miniszter január elején jelentette be, hogy a minisztérium szándéka szerint 2012-ig Románia összes települését csatlakoztatják az elektromos hálózathoz. Eredetileg ezt a célt 2006-ig kellett volna elérni.

Rektorok a decentralizáció ellen

A Romániai Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemek Szövetsé­ge elutasítja az egészségügyi minisztérium javaslatát, hogy decentralizálják a rezidensi vizsgákat, és kérik, továbbra is egyetlen központba szervezzék meg ezeket. A bukaresti, kolozsvári, craiovai, iaşi-i, marosvásárhelyi és temesvári egyetemeket tömörítő szövetség tagjai Kolozsváron a felsőoktatás gondjairól egyeztettek. Tárgyaltak a rezidensi vizsgákról is, mivel Cseke Attila miniszter február 15-én bejelentette, decentralizálják a vizsgákat, és hat egyetemi központban szervezik meg.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye az iskolakezdésről?eredmények
szavazatok száma 1020
szavazógép
2010-03-10: Belföld - :

Hírsaláta

PERELNEK A VASUTASOK. A Kolozsvári Területi Vasútigazgatóság teherszállító részlegének több alkalmazottja úgy döntött, hogy bírósághoz fordul, mivel szerintük megalapozatlan kritériumok alapján választották ki azokat, akiket a leépítések során elbocsátanak. A Kolozsvári Területi Vasútigazgató­ságnál közel 1100 ember marad munka nélkül. (Paprika Rádió)
2010-03-10: Közélet - Iochom István:

Felső-Háromszéken pályáznának (Szolgálati lakás falusi értelmiségieknek)

Szakács Tibor, Gelence polgármestere hallott a tervezett kormányprogramról, és szerinte Gelencén semmi gond nélkül tudnak helyet biztosítani a fiatal házasoknak épülő két tömbház szomszédságában. Véleménye szerint sokkal könnyebb lenne szakembereket, főleg orvosokat találni, ha számukra szolgálati lakást tudnának felajánlani.