Hírsaláta

2010. március 11., csütörtök, Belföld

NEM LESZ RMDSZ-ES A SZENÁTUS ELNÖKE. Verestóy Attila RMDSZ-es szenátor a Geoană menesztése körüli vitában kijelentette, a szövetség nem pályázik a szenátus elnöki tisztségére. Markó korábbi kijelentése után sokan már Frunda Györgyöt látták az állam második emberének székében. (Antena3)

BAJBAN A REALITATEA. A brit Reuters hírügynökség fizetésképtelenségi eljárást indított a Realitatea Media Rt. és a NewsIn hírügynökség ellen, amelyek a Realitatea—Caţavencu médiatröszt tagjai, és Sorin Ovidiu Vântu ellenőrzése alá tartoznak. A két, fizetésképtelenségi eljárás kérését tartalmazó dossziét a Bukaresti Törvényszékhez nyújtották be március 5-én. A Realitatea Media Rt. 2008-ban 76,3 millió lejes veszteséget jegyzett, miközben 100 millió lejes forgalmat bonyolított le. A NewsIn 2008-as vesztesége 2,88 millió lej volt, árbevétele pedig 6,64 millió lej. (Mediafax)

SZERENCSÉJE VOLT A CEAUŞESCU HÁZASPÁR KIVÉGZÉSÉT VEZÉNYLŐ EGYSÉG VEZETŐJÉNEK. Nyert a lottón a Ceauşescu házaspár kivégzését vezénylő egység volt vezetője. Andrei Kemenici tartalékos tábornok, ama târgoviştéi katonai egység volt vezetője, ahol Elena és Nicolae Ceauşescut kivégezték, a 6/49-es lottójáték tizenöt nyertesének egyike, a szelvényt egy helyi kirendeltségben vásárolta. A Román Lottótársaság szerint a 7 156 255,76 lejes nyereményre jelentkeztek már a târgoviştéiek, a nyereményre kivetett 25 százalékos adó levonása után megmaradó 5 367 191,82 lejt harmincfelé kell osztani. (Realitatea)

BOLCAŞ RÖPÜLT. Vadim Tudor kizárta a Nagyrománia Pártból egyik leghűségesebb emberét, Lucian Bolcaşt. Azzal vádolja: elárulta a pártot, s nem tett meg mindent, hogy székházukat megőrizzék. Mi több, tudni vélte azt is, hogy szerda reggel Băsescu aláírja Bolcaş elnöki tanácsossá való kinevezését. Bolcaş ez utóbbit határozottan cáfolta, nincs annyi humorérzéke az államfőnek, mondta, hogy egy olyan embert nevezzen ki elnöki tanácsadónak, aki korábban saját kezével írta le a Băsescu menesztését javasló parlamenti kezdeményezést. (Antena3)

JOBBÁGYTARTÓ PÁRTOK? Cătălin Avramescu elnöki tanácsadó elrugaszkodott elméleteiről híres, legutóbb azt fejtegette az Antena 3 News Magazinjában: sértőnek találja a választópolgárokra nézve, hogy képviselőjük vagy szenátoruk egy párt és annak vezetőjének jobbágya legyen. A képviselő vagy szenátor nem a párt, hanem a választópolgár tulajdona — fejtegette. Arról, igaz, nem értekezett, hogy az egyik vagy másik pártból kimenekülő képviselő miként kérhette ki választói véleményét.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye az iskolakezdésről?eredmények
szavazatok száma 1017
szavazógép
2010-03-11: Közélet - Bogdán László:

A korrupció rejtett útjai (Magasles)

Miközben a szenátus bizonyos tagjai azzal vannak elfoglalva, hogyan hívhatnák vissza posztjáról Mircea Geoanăt — noha az érvényes házszabály szerint a szenátus elnökét csak pártja hívhatja vissza, a szociáldemokraták, akik erre a funkcióra jelölték —, egy másik ügy is borzolja a kedélyeket.
2010-03-11: Belföld - Farcádi Botond:

Belföldi hírek

Befagyaszthatják a tanévet
Általános sztrájkot, a tanév befagyasztását, az országos vizsgák bojkottálását helyezték kilátásba tegnap a tanügyi szakszervezeti tömbök, miután vezetőik elégedetlenségüket fejezték ki a Daniel Funeriu oktatási miniszterrel folytatott megbeszélés eredményei kapcsán.