Belföldi hírek

2010. március 11., csütörtök, Belföld
Befagyaszthatják a tanévet

Általános sztrájkot, a tanév befagyasztását, az országos vizsgák bojkottálását helyezték kilátásba tegnap a tanügyi szakszervezeti tömbök, miután vezetőik elégedetlenségüket fejezték ki a Daniel Funeriu oktatási miniszterrel folytatott megbeszélés eredményei kapcsán.

A szakszervezetek abban is megállapodtak, hogy összehangolják a tiltakozó megmozdulásokat. Március 15-étől sztrájkőrséget, figyelmeztető sztrájkot tartanak, utcai felvonulásokat szerveznek. Az általános munkabeszüntetést júniusra tervezik, ezzel befagyasztanák a tanévet. A pedagógusok képviselői leginkább a tervezett elbocsátások ellen tiltakoznak — szeptembertől mintegy 15 000 állás szűnik meg a tanügyben —, és elégedetlenek az egységes bérezési törvény alkalmazásával, amelynek nyomán csökkentek jövedelmeik.

Geoană elnapolta saját leváltását

Patthelyzet alakult ki tegnap a parlament felsőházában, miután a kormánypártok napirendre akarták tűzni Mircea Geoană szociáldemokrata szenátusi elnök leváltását a ház éléről, de a házelnök elutasította ezt a kérést. Geoană azt a napirendet bocsátotta szavazásra, amely nem tartalmazta leváltásának ügyét, ezt azonban a többségben levő kormánypártiak elutasították. Napirend híján pedig — többórás meddő vita és a pártok frakcióvezetőinek eredménytelen egyeztetési kísérlete után — berekesztette az ülést. Az ellenzéki Szociáldemokrata Párt és a Nemzeti Liberális Párt szerint a kérés alkotmányellenes, hiszen korábban az alkotmánybíróság alaptörvénybe ütközőnek minősítette a házszabálynak a szenátus elnöke visszahívására vonatkozó lényegi cikkelyeit.

Cserehát-ügy: Udvarhely vesztett

Székelyudvarhely önkormányzata elvesztette azt a pert, amelyet a csereháti ingatlanokért folytatott, ezzel egy 1996 óta húzódó vita ért véget. Így továbbra is a Szeplőtlen Szív Kongregáció apácái maradhatnak az épületben a koncessziós szerződés lejártáig. Az ingatlan a fogyatékkal élő gyermekek számára épült, az apácák nem a rendeltetésének megfelelően használták, ezért a városháza pert indított ellenük.

Újabb értékjegyek a roncsautóprogramra

Újabb összegeket utal ki a kormány a roncsautóprogramra — közölte tegnap Borbély László környezetvédelmi miniszter. Mint mondta, a kabinet jövő héten fogadja el az erre vonatkozó határozatot, így a magánszemélyek újabb 50 000 használt autót válthatnak majd értékjegyekre. A program beindítása óta eltelt három hét alatt 32 000 régi autót vontak ki a forgalomból, ugyanannyit, mint tavaly egész évben — fejtette ki Borbély. A 2010-es roncsautóprogramot február 18-án indították útjára, az előző évekhez képest több változással. Az értékjegyek továbbadhatóak, és egy ügyfél három ilyet értékesíthet egy új gépkocsi vásárlásakor. Egy használt autóért továbbra is 3800 lejes értékpapírt adnak, a kormány szerint 50 000—60 000 roncsautót vonhatnak ki így a forgalomból.

Hozzászólások
Szavazás
Mely párt jelöltjeit támogatja a vasárnapi önkormányzati választáson?eredmények
szavazatok száma 433
szavazógép
2010-03-11: Belföld - :

Hírsaláta

NEM LESZ RMDSZ-ES A SZENÁTUS ELNÖKE. Verestóy Attila RMDSZ-es szenátor a Geoană menesztése körüli vitában kijelentette, a szövetség nem pályázik a szenátus elnöki tisztségére. Markó korábbi kijelentése után sokan már Frunda Györgyöt látták az állam második emberének székében. (Antena3)
2010-03-11: Közélet - Farkas Réka:

Az RMDSZ segítségét kéri az MPP (Nagyborosnyó)

Gazda nélkül a községháza
Az RMDSZ segítségét kéri az MPP a nagyborosnyói helyzet rendezésében. Bartha László polgármester hat éve bénítja a település életét, minél sürgősebben tenni kellene valamit — fejette ki Fazakas Tibor, az MPP alelnöke.