Politológusok szerint: A parlamenti pártok tették naggyá a Magyar Gárdát

2007. szeptember 5., szerda, Világfigyelő

A parlamenti pártok vitája tette naggyá a Magyar Gárdát — mondták az MTI-nek nyilatkozó politológusok tegnap. Véleményük szerint az elmúlt hetek legnagyobb nyertese az egyesületet létrehozó Jobbik Magyarországért Mozgalom volt. Szomszéd Orsolya, a Vision Consulting elemzője, Juhász Attila, a Political Capital szakembere és Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Intézet politológusa egyetértett abban, hogy a Magyar Gárda-ügy eddig soha nem tapasztalt nyilvánosságot adott a Jobbiknak. Ugyanakkor a kormány és a koalíciós pártok is profitáltak az egyesület megalakulását övező eseményekből, a Fidesznek azonban kedvezőtlen volt a szervezet létrejöttét kísérő kommunikáció — mondták az elemzők.

A politológusok abban is egyetértettek, hogy a kormányoldal számára kedvezőek voltak az elmúlt hetek eseményei, mert elterelték a figyelmet a stratégiai döntésekről, egyúttal összekovácsolták a baloldali szavazótábort. Juhász Attila szerint a Magyar Gárda-ügy csak rövid távon lehet hasznos a kormánynak, ezekből a kérdésekből nem lehet hosszú távú előnyt szerezni, nem lehet például az egészségügyi témákat háttérbe szorítani.

Szomszéd Orsolya arra hívta fel a figyelmet: a kormánynak az az érdeke, hogy ősszel is a Magyar Gárdáról szóljon a közbeszéd, és ne például a megszorításokról. A kérdés napirenden tartását szolgálja a kormányfő által kezdeményezett törvénymódosítás is — tette hozzá. A politológus kiemelte: ha ősszel is lesznek demonstrációk, akkor a kormány valószínűleg megpróbálja majd láncolatba fűzni az eseményeket, a szélsőjobboldal előretöréseként értékelni a tüntetéseket.

Mráz Ágoston Sámuel szerint azért is kapóra jött a Magyar Gárda ügye a kormánynak, mert feleleveníthette a Fidesz és a szélsőjobb összejátszásának korábbi kommunikációját. Ennek célja, hogy az MSZP megakadályozza a tőle elpártolók jobboldali szavazókká válását.

A Fidesz szerepét értékelve a három szakértő egyetértett abban, hogy az ellenzéki párt azért vonakodott egyértelműen elhatárolódni a Magyar Gárdától, mert tart a szélsőjobboldali szavazók elvesztésétől. Mráz Ágoston Sámuel hangsúlyozta: ha a Fidesz le akarna mondani a radikális szavazókról, akkor a közép felé kellene nyitnia, azt viszont az MDF már elfoglalta. Szomszéd Orsolya annak a véleményének adott hangot, hogy azért sem akart elhatárolódni a Fidesz a Magyar Gárdától, mert nem akart engedelmeskedni a kormány felszólításának.

Az elemzők szerint a pártok érdekei határozzák meg, hogy meddig marad közbeszéd témája a Magyar Gárda. Mráz Ágoston Sámuel kiemelte: az egyesületen is múlik, hogy folytatódik-e az ügy, a nagy médiaérdeklődés miatt ugyanis már egy kisebb akció is széles körű nyilvánosságot hozhat a Magyar Gárdának. Ha a szervezet nem tesz semmit a következő hetekben, akkor ,,lecseng" az ügy, és az őszi törvénykezési kérdések, a megszorítások és az egészségügyi reform vehetik át a főszerepet — tette hozzá.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint lesznek-e újabb szigorítások a koronavírus-járvány miatt Romániában?
eredmények
szavazatok száma 103
szavazógép
2007-09-05: Közélet - x:

Konferencia gyermekorvosoknak

Október végén Budapesten tartja szakmai kongresszusát az európai házi gyermekorvosokat tömörítő ESAP.
2007-09-05: Világfigyelő - x:

Mérséklődött, de stabil a Fidesz előnye

Júliushoz képest mérséklődött, de stabil maradt a Fidesz támogatottsági előnye az MSZP-vel szemben, ugyanakkor eltűnt a Gyurcsány Ferenc és Orbán Viktor miniszterelnöki alkalmassági mutatója közötti különbség — derült ki a Századvég és a Forsense közleményéből. A közvélemény szerint inkább az MSZP-kormány képes az ország gondjainak megoldására, mint a Fidesz.