Hírsaláta

2010. március 12., péntek, Belföld

ROSSZ AZ ÉLETMINŐSÉG ROMÁNIÁBAN. Az Eurobarométer felmérése szerint Románia sereghajtó életminőség tekintetében. Az egyének helyzetét, a napi kiadásokat, a lakásvásárlási lehetőségeket, a munkaerő helyzetét, a társadalomvédelmet, az állampolgárok egészségi állapotát és a nyugdíjak szintjét vizsgálva állították fel az országok rangsorát. A ranglista vezetője egyébként Dánia. Míg Liechtensteinben 1600 euró a minimálbér, Romániában ez mindössze 150 euró, ráadásul a gazdasági válság tovább rontotta a helyzetet.

HA, HA, HA. Bukaresti újságírók összeadták az elmúlt öt hónapban a sajtóban megjelent, az állam kárára elkövetett síbolásokat, sikkasztásokat, túlfizetéseket, s hatalmas, 3,6 milliárd eurós összeget kaptak. Ha ez a rengeteg pénz nem került volna magánzsebbe, az államkincstárnak sem kellett volna tízmilliárd eurónyi összeget kölcsön kérnie. (Realitatea)

JAPÁNBAN DICSEKSZIK AZ ÁLLAMFŐ. Az elbocsátásokkal sikerült a vállalkozóknak növelniük a termelékenységet — véli az államfő. Traian Băsescu azt nyilatkozta a Tokióban zajló román—japán vállalkozói fórumon, hogy 2009-ben a válság dacára a termelékenység 11,2 százalékkal nőtt a 2008-as 6,6 százalékról, a vállalkozók ezt a leépítésekkel érték el. Az államfő azt is elmondta, hogy az infláció a 2008-as 6,3 százalékról 2009-ben 4,7 százalékra esett vissza, 2010-ben pedig 3,5 százalék az inflációs cél.

MARKÓ MAGYAR FAXOKAT KÜLDÖZGET A KORMÁNYPALOTÁBÓL. Az éber román újságírók amiatt háborognak, hogy Románia kormánypalotájából, annak fejléces papírján a miniszterelnök-helyettes képes magyar nyelvű dokumentumokat küldözgetni. Mint kiderült az ékes magyar nyelven idézett szövegből, Markó a magyar líceumok igazgatóit hívta találkozóra. E tettével nemcsak szentségtörést követett el, hanem megsértette az ország alkotmányának ama kitételét is, hogy az ország hivatalos nyelve a román — adják hírül az éber tollnokok.

TÖRVÉNY JAVASASSZONYOKNAK, JÓSNŐKNEK. A Demokrata-Liberális Párt Popoviciu nevű képviselője törvénytervezetet dolgozott ki a jósnők és javasasszonyok munkájának szabályozására. A képviselő szerint 500 000-en űzik ezt a mesterséget, és igen sok embert csapnak be, vezetnek félre. A Realitatea tévé esti vitaműsorában megszólaltatták az egyik ismert jósnőt, Cireşicát, aki helyeselte, hogy adófizetésre köteleznék őket, de másfajta ellenőrzést, esetleg felelősségvállalást határozottan elutasított.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye az iskolakezdésről?eredmények
szavazatok száma 963
szavazógép
2010-03-12: Közélet - Farkas Réka:

Megalakult a sepsiszéki RMDSZ

Az erdővidéki szervezet után másodikként Sepsiszéken is megalakult az RMDSZ széki szervezete. Az elnöki tisztségre egyedül Fodor István bodoki polgármester pályázott, és el is nyerte a jelenlevők többségének bizalmát.
2010-03-12: Belföld - Farcádi Botond:

Belföldi hírek

Nem minden RMDSZ-es áll be a sorba
Nem teljes az egyetértés az RMDSZ-en belül Mircea Geoană szenátusi elnök menesztése kapcsán: tegnap Máté András Levente képviselő közölte, hogy ő a kisebbségi törvény napirendre tűzéséhez kötné a demokrata-liberálisok kezdeményezésének támogatását.