Belföldi hírek

2010. március 12., péntek, Belföld

Nem minden RMDSZ-es áll be a sorba

Nem teljes az egyetértés az RMDSZ-en belül Mircea Geoană szenátusi elnök menesztése kapcsán: tegnap Máté András Levente képviselő közölte, hogy ő a kisebbségi törvény napirendre tűzéséhez kötné a demokrata-liberálisok kezdeményezésének támogatását.

Hibásnak tartja az RMDSZ álláspontját a szenátus elnöki tisztsége kapcsán folyó vitában Frunda György szenátor is. Az Új Magyar Szónak adott interjúban a politikus kifejtette: ezzel a támogatással olyan precedenst hoznak létre, amely nemcsak a politikai stabilitást, a demokráciát, a jogállamiságot gyengíti, de megteremti a jogalapot arra, hogy azt, aki kisebbségben vagy ellenzékben van, bárhonnan el lehessen távolítani. Frunda attól is tart, hogy a jövőben a Demokrata-Liberális Párt arra használja fel a függetlenek csoportját, hogy akadályozzák a kisebbségi, az oktatási és a régióátszervezési törvény elfogadását.

Hitelrészletért nyugdíjtörvényt

Az Európai Bizottság (EB) tegnap átutalta a kincstár számlájára a Romániának megítélt, összesen ötmilliárd eurós kölcsön második, egymilliárd eurós részletét. Olli Rehn, az EB pénzügyi és gazdasági biztosa hangsúlyozta, arra van szükség, hogy a pénzügyi konszolidációt szerkezeti reform kísérje, és elengedhetetlen a pénzügyi felelősségvállalás törvénye, illetve az új nyugdíjtörvény elfogadása.

Sztrájkra készülő idősek és fiatalok

A nyugdíjasok tegnap bejelentették, hogy március 26-án sztrájkőrséget tartanak, áprilisban döntenek arról, hogy folytatják-e a tiltakozást a nyugdíjpont értéke, a vizitdíj és a kezelési jegyek számának csökkentése miatt. Kérik, hogy a nyugdíjpont értéke érje el az átlagbér 45 százalékát, és azzal fenyegetőznek, ha a jogszabályt jelenlegi formájában fogadják el, több mint 500 000 nyugdíjas vonul utcára. * Tegnap a közigazgatásban dolgozók szakszervezete is általános sztrájkot helyezett kilátásba. Az elégedetlenség oka, hogy az egységes bérezési törvény alkalmazása nyomán csökkentek jövedelmeik.

Szinten tartanák a földgáz árát

Az Országos Energiaszabályozó Hatóság arra törekszik, hogy 2010-ben is megőrizze a földgáz árának jelenlegi értékét, más szándékukról a kormányt nem tájékoztatták — közölte tegnap Emil Boc miniszterelnök. A Román Nemzeti Bank februári inflációs előrejelzésénél a gáz árának 5 százalékos, a villany árának 4 százalékos és a hőenergia árának 5,2 százalékos emelésével számolt. A villany és a hőenergia ára az év elején már növekedett, a gázárral kapcsolatosan egymásnak ellentmondóak a hatóságok nyilatkozatai. Tudor Şerban, a gazdasági minisztérium államtitkára februárban azt nyilatkozta, áprilisban emelik a gáz árát. Kis idő múlva azonban az energiaszabályozó hatóság képviselői cáfolták a kijelentést.

Hozzászólások
Szavazás
Mely párt jelöltjeit támogatja a vasárnapi önkormányzati választáson?











eredmények
szavazatok száma 431
szavazógép
2010-03-12: Belföld - :

Hírsaláta

ROSSZ AZ ÉLETMINŐSÉG ROMÁNIÁBAN. Az Eurobarométer felmérése szerint Románia sereghajtó életminőség tekintetében. Az egyének helyzetét, a napi kiadásokat, a lakásvásárlási lehetőségeket, a munkaerő helyzetét, a társadalomvédelmet, az állampolgárok egészségi állapotát és a nyugdíjak szintjét vizsgálva állították fel az országok rangsorát. A ranglista vezetője egyébként Dánia. Míg Liechtensteinben 1600 euró a minimálbér, Romániában ez mindössze 150 euró, ráadásul a gazdasági válság tovább rontotta a helyzetet.
2010-03-12: Közélet - Váry O. Péter:

Külföldi hírek

Békés ünnepre készül Budapest
A budapesti rendőr-főkapitányság összességében békés, nyugodt március 15-re készül ― mondta Bozsó Zoltán. A dandártábornok kérdésre válaszolva azt mondta: nincs információjuk arról, hogy az állami vagy bármelyik más, március 15-i rendezvényt bárki is meg kívánná zavarni.