Hírsaláta

2010. március 13., szombat, Belföld

LEROHANNÁ IRÁNT ROMÁNIA. Traian Băsescu azt mondta Tokióban, hogy ha az ENSZ és a NATO ilyen döntést hozna, akkor Románia támogatná ebben. Viszont hivatalos látogatásán azt is hangsúlyozta: reméli, diplomáciai úton is megoldódik a konfliktus, amelyet Irán átláthatatlan nukleáris programja váltott ki. Az elnök azt mondta az egyik japán napilapnak, hogy szerinte ezt a problémát gazdasági és politikai megszorításokkal, illetve diplomáciai eszközökkel kellene megoldani. (Transindex)

ÉRIK AZ ÚJ PÁRT. Az úgynevezett függetlenek hamarosan bejegyeztetik a Nemzeti Szövetség Románia Fejlődéséért nevű pártot. Már összegyűjtöttek nyolcezer támogató aláírást, de a bejegyzéshez 17 000-re van szükség tizenöt megyéből és a fővárosból. A Mediafax hírügynökség úgy tudja, hogy az új szociáldemokrata pártnak Marian Sârbu lesz az elnöke, Gabriel Oprea az ügyvezető elnöki tisztséget tölti majd be, és Cristian Diaconescu tiszteletbeli elnök lesz.

A NAGY TESTVÉR FIGYEL. Az Egyesült Államok külügyminiszériumának Romániáról készített évi jelentésében, az emberjogi fejezetben kiemelt helyen szerepel Elena Udrea, aki fenyegető és arrogáns hangon beszélt az újságírókkal, és Radu Mazăre, aki náci egyenruhában flangált egy mamaiai divatbemutatón. (Ziare.com)

ELLENŐRT KAP BOC. Március végén Romániába látogat Dominique Strauss-Kahn, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezérigazgatója, hogy a reformok folytatása érdekében nyomást gyakoroljon a kormányra. Mihai Tănăsescu, Románia IMF-képviselője szerint a pénzintézet számára ez „pluszmegbizonyosodás" lenne arról, hogy a Romániával kötött hitelmegállapodás programja „elfogadható határokon belül" zajlik. Az csaknem 13 milliárd eurós készenléti hitelmegállapodásból Románia eddig 9,3 milliárd eurót kapott meg. (Krónika)

FÉLSZÁZ LEJJEL CSÖKKENT AZ ÁTLAGKERESET. A Központi Statisztikai Intézet adatai szerint a nettó átlagkereset januárban 51 lejjel, vagyis 3,5 százalékkal csökkent a múlt év decemberéhez viszonyítva, és 1426 lejt tett ki. A legnagyobb, 3184 lejes béreket a légi szállításban, a legalacsonyabbakat (809 lej) pedig a konfekcióiparban fizették. A nettó átlagkereset a legnagyobb mértékben ― több mint 34 százalékkal ― az erdőgazdálkodásban, a halászati és haltenyésztési szektorban csökkent. (Rador.ro)

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye az iskolakezdésről?eredmények
szavazatok száma 964
szavazógép
2010-03-13: Közélet - :

Tőkés összegyűjtené a Szekuritáté iratait

A volt kommunista titkosszolgálat, a Szekuritáté iratainak interneten való összegyűjtését és közzétételét kezdeményezi Tőkés László európai parlamenti képviselő, aki ennek érdekében munkacsoport életre hívását javasolta.
2010-03-13: Belföld - Farcádi Botond:

Belföldi hírek

Markó leváltását kérik
Markó Béla kormányfőhelyettes lemondását követeli a Konzervatív Párt amiatt, hogy a politikus a miniszterelnöki hivatal fejlécével magyar nyelvű meghívót küldött az erdélyi magyar iskolaigazgatóknak és helyetteseiknek az egy héttel ezelőtti marosvásárhelyi találkozóra.