Belföldi hírek

2010. március 13., szombat, Belföld

Markó leváltását kérik

Markó Béla kormányfőhelyettes lemondását követeli a Konzervatív Párt amiatt, hogy a politikus a miniszterelnöki hivatal fejlécével magyar nyelvű meghívót küldött az erdélyi magyar iskolaigazgatóknak és helyetteseiknek az egy héttel ezelőtti marosvásárhelyi találkozóra.

Az ellenzéki szociáldemokratákkal pártszövetséget alkotó konzervatívok szerint a gesztus ,,aláássa az alkotmányos rendet". ,,Számomra természetes, és tulajdonképpen kötelező, hogy magyar nyelven is megszólíthassuk a magyar nemzetiségű állampolgárokat" — szögezte le Markó Béla, hozzátéve: a jövőben is ugyanígy fog eljárni.

Szigorítanak a betegszabadság feltételein

Változtat jövő hónaptól a betegszabadságok felírásának rendszerén az Egészségügyi Minisztérium. Az új rendszerben hatékonyabb ellenőrzést vezetnek be, és kétszeresére emelik a jogtalanul felírt betegszabadságok miatti büntetéseket. A tárca célja, hogy drasztikusan csökkentsék a visszaélések számát, és csak azok éljenek a lehetőséggel, akiknek valóban szükségük van az ápolásra és az orvosi ellátásra. ,,Megengedhetetlen, hogy az egészségbiztosítási alap körülbelül hat százalékát betegszabadságok kifizetésére költse az ország, mint tavaly is, miközben azok sok esetben megalapozatlanok" — szögezte le Cseke Attila miniszter.

Hógolyókkal dobálták a kormányfőt

A bukaresti kormányhivatal előtt tüntetett tegnap a közalkalmazottak érdekeit védő Alfa Kartell szakszervezet, amely egyebek között a minimálbér emelését követeli a kabinettől. A tiltakozó megmozdulás mintegy kétszáz résztvevője a legkülönfélébb módon fejezte ki nemtetszését a kabinet politikájával szemben, kifütyülték a miniszterelnököt, leváltását követelték, néhányan pedig hógolyókat dobáltak Emil Boc felé. A tiltakozók az állami alkalmazottak egységes bérezési törvényével is elégedetlenek, mivel alkalmazása nyomán csökkentek béreik. A szakszervezetek a parlament asztalán lévő új nyugdíjtörvény-tervezettel is elégedetlenek. Emil Boc miniszterelnök a tüntetők megértését kérve hangsúlyozta, hogy Románia is Görögország sorsára jut, ha nem hajtja végre a reformokat.

Népszavazást a régióátszervezésről

Faragó Péter Arad megyei RMDSZ-es képviselő helyi népszavazás kiírását javasolja Arad és Temes megye külön gazdasági régióba történő besorolásáról. Faragó szerint Aradot Bihar, Szatmár és Szilágy megyével közös gazdasági régióba kellene sorolni. Az RMDSZ megyei szervezete mostanig nem tisztázta álláspontját az ügyben.

Mégsem lesz akadémikus az államfő

Elutasította Traian Băsescu államfő a Román Tudományos Akadémia javaslatát, melynek értelmében a testület tiszteletbeli tagjává választották volna. Az Akadémia állítólag azért akarta sorai közé választani Băsescut, mert bukaresti főpolgármestersége idején jó székházat biztosított nekik. Több akadémikus azonnal tiltakozott a döntés ellen, tegnap pedig Traian Băsescu kö­zölte: munkáját végezte akkor, amikor székházat biztosított az Akadémiának, ezért nem fogadhatja el a kinevezést.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye az iskolakezdésről?eredmények
szavazatok száma 963
szavazógép
2010-03-13: Belföld - :

Hírsaláta

LEROHANNÁ IRÁNT ROMÁNIA. Traian Băsescu azt mondta Tokióban, hogy ha az ENSZ és a NATO ilyen döntést hozna, akkor Románia támogatná ebben. Viszont hivatalos látogatásán azt is hangsúlyozta: reméli, diplomáciai úton is megoldódik a konfliktus, amelyet Irán átláthatatlan nukleáris programja váltott ki. Az elnök azt mondta az egyik japán napilapnak, hogy szerinte ezt a problémát gazdasági és politikai megszorításokkal, illetve diplomáciai eszközökkel kellene megoldani. (Transindex)
2010-03-13: Közélet - Váry O. Péter:

Külföldi hírek

Sólyom László Szerbiában
Örülünk, hogy Szerbiában a kisebbségek kulturális autonómiát élveznek, hogy itt például nem lehetetlenítik el jogszabályokkal a magyar nyelvhasználatot, mint más országban és a magyar iskolákat, mint egy másik szomszédunknál ― jelentette ki Sólyom László államfő tegnap a vajdasági Horgoson, háromnapos szerbiai látogatása első állomásán. A köztársasági elnök Horgos főterén leleplezte a Vajdaság első Szent István-szobrát.