Megújul az amerikai százdolláros

2007. szeptember 5., szerda, Pénz, piac, vállalkozás
Hat évtizednyi változatlan forma után új, biztonságosabb külsőbe öltöztetik az amerikai 100 dolláros bankjegyet. Az újratervezett papírpénzt több különleges jeggyel látják el, ami a jelenlegi technikai színvonal mellett lehetetlenné teszi a hamisítást.

Ilyen a bankjegybe fűzendő biztonsági szál, amely egyes jellemzések szerint olyan varázslatos, hogy akár a Harry Potter-regényekből ismert Roxfort varázslóiskolából is származhatna. A jövőben is Benjamin Franklin — bár a jelenlegihez képest némileg módosított — arcképét hordozó zöldhasúba egy mikronyomatot és egy lencsestruktúrát tartalmazó biztonsági szálat húznak bele. Minden egyes százdolláros bankjegy 650 000 mikroszkopikus méretű lencsét fog tartalmazni, amelyeken mint apró nagyítókon keresztül különleges formában tűnik elő a mikronyomat. A pénzt oldalirányban mozgatva a kép föl-le irányban látszik majd mozogni, s ha föl-le mozgatják a bankjegyet, a nyomat oldalirányú mozgást fog végezni.

A százdolláros bankjegy új fazonjának kialakítása még nem fejeződött be, a bankót további biztonsági eszközökkel fogják védeni, hasonlatosan azokhoz, amelyekkel az utóbbi négy évben módosították a tíz-, húsz- és ötvendolláros papírpénzeket. Egyebek mellett nehezen másolható, finom pasztell színeket és mikronyomatokat fognak alkalmazni. Az új százdolláros várhatóan 2008 végére készül el.

A világon forgalomban levő amerikai dollárállomány hetven százalékát százdollárosok teszik ki, a pénzhamisítók is ezt a bankjegyet másolják leggyakrabban.

Amerikai szakértők szerint a hamisítók — titkos nyomdák működnek Latin-Amerikában és Kelet-Európában — rendkívül fejlett technikákkal, a legmodernebb számítógépekkel, szkennerekkel és színes nyomtatókkal dolgoznak. A hamisított százdollárosok gyakran úgy készülnek, hogy az ötdolláros bankókat kifehérítik, és azokra nyomtatják rá a százas mintáját.

Az amerikai kormány tavaly 87 millió dollárnyi hamisított amerikai bankjegyet foglalt le, ez 3,8 százalékos növekedés 2005-höz képest. (MTI)

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint lesznek-e újabb szigorítások a koronavírus-járvány miatt Romániában?
eredmények
szavazatok száma 129
szavazógép
2007-09-05: Pénz, piac, vállalkozás - x:

Az évszázad üzlete?

,,Az évszázad üzlete" köttetett meg azzal, hogy a kazahsztáni KazMunayGaz megvásárolta a Rompetrol olajvállalatot, ezáltal mindkét fél nagyon jól járt, hiszen Dinu Patriciu, az eladott cég tulajdonosa Románia leggazdagabb embere lett, a kazah vállalat pedig a tranzakció révén bejut az európai energiapiacra — vélik romániai elemzők.
2007-09-05: Közélet - Demeter J. Ildikó:

Egy regáti Háromszéken

Román—magyar konfliktus tört ki egy sepsiszentgyörgyi cégnél — riasztott egy olvasónk, akit állítása szerint az előtte levő ügyfél ugyanúgy lebozgorozott, mint a szolgáltatót.