Az évszázad üzlete?

2007. szeptember 5., szerda, Pénz, piac, vállalkozás
,,Az évszázad üzlete" köttetett meg azzal, hogy a kazahsztáni KazMunayGaz megvásárolta a Rompetrol olajvállalatot, ezáltal mindkét fél nagyon jól járt, hiszen Dinu Patriciu, az eladott cég tulajdonosa Románia leggazdagabb embere lett, a kazah vállalat pedig a tranzakció révén bejut az európai energiapiacra — vélik romániai elemzők.

A kommentárok vegyes érzelmekkel fogadták a történteket. Patriciu a sajtónak adott nyilatkozatában azt mondta, hogy csökkenni fog Románia energiafüggősége. A gazdasági elemzők ugyanakkor ennek éppen az ellenkezőjét vallják, szerintük az ügylet tovább gyengíti Románia energiabiztonságát.

Azt különösen rosszallják, hogy a Románia második olajpiaci szereplőjének számító Rompetrol legnagyobb hányada a Nazarbajev-klán befolyása alatt levő kazahsztáni állami vállalat kezébe kerül. Ilie Şerbănescu gazdasági elemző, aki a kilencvenes években reformügyi miniszter volt, ,,visszaállamosításnak" minősítette az ügyletet.

A Ziua mindenesetre az ,,évszázad üzletének" nevezte, hogy eladták a hollandiai bejegyzésű Rompetrol-csoport (The Rompetrol Group, TRG) 75 százalékos részvénypakettjét. A céget Dinu Patriciu eddig nyolcvan százalékban birtokolta, amerikai üzlettársa, Phil Stephenson húsz százalékban részesült. Patriciu a továbbiakban húszszázalékos tulajdonos lesz, Stephenson kezében öt százalék marad.

Az elemzők úgy vélik, hogy az eladó és a vevő egyaránt hatalmasat nyert az ügyleten. A KazMunayGaznak megérte, hogy elfogadja a 3,6 milliárd dolláros cégértéket, így 2,712 milliárd dollárt fizetett a 75 százalékért. A Ziarul Financiar pénzügyi napilap Uzalbay Karabalint, a kazah cég elnökét idézte, aki szerint a részvények megvétele lehetővé teszi a KazMunayGaz számára, hogy bejuthasson az európai piacokra, elsősorban a franciára, a romániaira, a bulgáriaira és a moldovaira. Ily módon egyfajta ,,híd" épül a Kaszpi-tenger környéki olajmezők és Európa között, és az enyhítheti az orosz szorítást.

Dinu Patriciu ugyancsak nagyot ,,kaszált": az adásvétel révén az ország leggazdagabb embere lett, lekörözve a mágnások ranglistáján Ion Ţiriac banktulajdonost. A România liberă ugyanakkor emlékeztetett, hogy Patriciu ellen továbbra is folyik az ügyészségi eljárás éppen a Rompetrol egykori privatizációja kapcsán.

A bukaresti Új Magyar Szó hasábjain Králik Loránd gazdasági szakíró emlékeztetett: arról már korábban is tudni lehetett, hogy a Rompetrol-csoport el szándékozik adni a részvények 10—25 százalékát, de a többség értékesítéséről eddig nem volt szó. Az eladási pályázatot a Rompetrol hét hónapja hirdette meg, és a Morgan Stanley Befektetési Bank segítségével bonyolította le. Az ügylet éppen azért érte váratlanul a romániai gazdasági elemzőket, mert a kazah állami vállalat neve korábban nem került szóba esélyesként. (Garzó Ferenc, MTI)

Hozzászólások
Szavazás
Mely párt jelöltjeit támogatja a vasárnapi önkormányzati választáson?eredmények
szavazatok száma 664
szavazógép
2007-09-05: Pénz, piac, vállalkozás - x:

Környezetvédő technológiák

A környezetvédelmi minisztérium közvitára bocsátotta az ETAP Románia átdolgozott változatát.
2007-09-05: Pénz, piac, vállalkozás - x:

Megújul az amerikai százdolláros

Hat évtizednyi változatlan forma után új, biztonságosabb külsőbe öltöztetik az amerikai 100 dolláros bankjegyet. Az újratervezett papírpénzt több különleges jeggyel látják el, ami a jelenlegi technikai színvonal mellett lehetetlenné teszi a hamisítást.