Belföldi hírek

2010. március 16., kedd, Belföld

Zavarkeltés Kolozsváron

Székelyföld nem Románia! felirattal vegyült az utcán felvonuló kolozsvári magyarok közé az Új Magyar Gárda Székely Szakaszának öt tagja. Az ünnepség végén a rendőrség elvitte vezetőjüket, mert „fasiszta jelkép volt a kabátján".

Három diáklányt is bekísértek a rendőrségre, mert Nagy-Magyarország térképét akarták kitenni a Mátyás-szoborcsoportra, de pár óra múlva kiengedték őket, még bírságot sem kellett fizetniük. A kolozsvári rendezvénysorozaton mintegy 1500 helybeli, több ifjúsági szervezet, RMDSZ-es tisztségviselők és a magyar konzul mellett Vasile Cozma alprefektus és Sorin Apostu polgármester is részt vett. A székelyföldi románok vezetői és egyes román politikusok rögtön félteni kezdték az ország egységét, Ioan Selejan csíkszeredai ortodox érsek hatósági beavatkozást követelt, Vasile Blaga belügyminiszter szerint azonban mindenkinek joga van a véleménye kinyilvánításához. Gyimesbükkön helyi rendőrök és tűzoltók zavarták meg a március 15-i ünnepséget.

Zászlót avattak Csíkban

Incidens nélkül zajlottak az immár hagyományos rendezvények Erdély-szerte. Sok helyütt felvonulást rendeztek, kisebb közösségek kultúrházakban, templomokban gyűltek össze. Rendkívüli ünnepséget tartottak többek között Csíkszeredában is, ahol a megyei tanács épületére először húzták fel a hivatalosan is megyezászlónak nyilvánított székely zászlót, és fáklyákkal is felvonultak az ünneplők.

Rövid volt a konzultáció

Percek alatt véget ért az alkotmánymódosítási tervek ismertetését célzó találkozó Cotroceni-ben: az államfő által meghívott ellenzéki pártok — javaslataikat írásban hátrahagyva — már a köszöntő után eltávoztak, mert az NLP és az SZDP vezetői sérelmesnek találták, hogy Traian Băsescu velük együtt fogadta a független honatyák csoportját.

Nem időszerű az egyesülés

A partnereinkkel Kisinyovban folytatott tárgyalásokból ítélve Moldova Romániával való egyesülésének kérdése nem időszerű sem az elitnek, sem a moldovai polgárok többségének. Mi csak akkor tárgyalhatnánk erről komolyan, ha valóban bejelentenék az egyesülés szándékát" — mondta Theodor Baconschi bukaresti külügyminiszter, aki szerint a moldovai állampolgároknak szuverén joguk, hogy önállóan oldják meg ezt a kérdést.

Márciustól egyenesbe jövünk

Az év első két hónapjában egy kicsivel a tervezett szint alatt voltak a költségvetési bevételek — jelentette ki tegnap Sebastian Vlădescu pénzügyminiszter, aki szerint márciustól a bevételek elérik a tervezett küszöböt. Becslését arra alapozza, hogy életbe lépnek az adócsalókat érintő intézkedések.

Kizárás és leváltások

Kizárta tegnap az NLP-ből Viorel Cataramăt a párt ügyvezető elnöksége. Bár meghívták, Catarmă nem vett részt az ülésen. Crin Antonescu, az NLP elnöke a döntést azzal indokolta, hogy az évek során Cataramă rengeteget ártott a pártnak, többször is elárulta érdekeit, és a kampányban is aljasul viselkedett. Viorel Cataramă pártelnökségre is pályázott, de végül mégsem jelöltette magát, ám a kongresszuson súlyos vádakat fogalmazott meg Crin Antonescu pártelnök ellen. Az ügyvezető elnökség egyúttal öt területi elnököt is menesztett eredménytelenségük miatt.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye az iskolakezdésről?eredmények
szavazatok száma 1015
szavazógép
2010-03-16: Belföld - :

Hírsaláta

DÜHÖNG A ROMÁN NACIONALIZMUS. A Székely Önkormányzati Nagygyűlés határozatai hisztérikus reakciót váltottak ki román sajtóberkekben. Elővették az összes nacionalista vezért és szónokot, s valamennyien elmondták, hogy ezek a renitens magyarok milyen bűnös gondolatokkal próbálják meglazítani az oszthatatlan román állam egységét.
2010-03-16: Múltidéző - :

A nemzet kopjafája Mikóújfaluban

Szentmise és istentisztelet után a katolikus templom előtti emlékparkban ünnepi műsor keretében felavatták és megszentelték a nemzet kopjafáját, amelyet Balázs Antal faragott.